István Rácz -palkinto Juhani Huotarille

ISTVÁN RÁCZ -PALKINTO

Vuoden 2010 Rácz-palkinnon sai fil. lis. Juhani Huotari monipuolisesta työstään Suomen ja Unkarin suhteiden edistämiseksi. Huotarin Unkariin liittyvä toiminta ulottuu historiantutkimuksesta unkarilaisen viinikulttuurin tunnetuksi tekemiseen. Hän on myös keskeinen suomen ja unkarin tulkki ja kääntäjä. Palkinto luovutettiin 24.1.11 Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksessa pidetyn unkarilaista nykykirjallisuutta käsitelleen tilaisuuden yhteydessä.

Taustaa

Vuonna 2002 perustettiin Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen aloitteesta palkinto, joka myönnetään vuosittain Suomessa ja Unkarissa erityisistä ansioista toisen maan kulttuurin hyväksi tehdyssä työssä.

Palkinto on saanut nimensä Suomessa työskennelleeltä unkarilaiselta valokuvaajalta ja kääntäjältä István Ráczilta (1908-1998), joka tunnetaan mm. Kalevalan, Kantelettaren ja Seitsemän veljeksen unkarintajana. Rácz muistetaan sydämellisenä ihmisenä, joka vaikeinakin aikoina piti yhteyttä kotimaahansa Unkariin ja tarjosi pyyteettömästi apuaan muille ihmisille.

Palkinnon mahdollistaa opetus- ja kulttuuriministeriön tuki, ja sen jaosta päättää Suomi-Unkari Seuran nimeämä toimikunta. Palkintoa hallinnoi Suomi-Unkari Seura. Unkarissa palkinnosta päättää Unkari-Suomi Seuran koolle kutsuma toimikunta.

Palkinnon saajat Suomessa

2002 Aarne Laurila, professori, Helsinki
2003 Anna-Maija Raittila, kirjailija ja suomentaja, Kaarina
2004 Matti Vainio, professori, Jyväskylä
2005 Heikki Koski, hallintotieteiden tohtori, Helsinki
2006 Hannu Launonen, unkarilaisen kirjallisuuden tutkija ja suomentaja, fil. toht., Helsinki
2007 Viljo Tervonen, kulttuurisuhteiden tutkija, kääntäjä ja opettaja, fil. maist., Espoo
2008 Marjaana Karjalainen, kirjastoneuvos, fil. maist., Pori (k. 15.1.09)
2009 Urpo Kivikari, professori, kunniakonsuli, Turku
2010 Juhani Huotari, fil. lis., Vantaa