Pääsiäispöytään

Unkarilaisen pääsiäispöydän tunnelmiin pääsee valmistamalla kylmälautasen herkkuja. Myös rahkaleivonnaiset sopivat keväiseen pöytään.


Tormás sonkatekercs  –  piparjuuritäytteiset kinkkurullat

Hauskoja perinteisiä suupaloja, joissa on kinkkua, kermaa ja piparjuurta. Tarjoa rullien kanssa täytettyjä munia, retiisiä, kurkkua ja vaikkapa omenasiivuja.

10 kinkkusiivua
1dl kuohukermaa
1-3 rkl vastaraastettua piparjuurta tai 2 rkl valmista piparjuuritahnaa (esim. Felix)
1 ruukkupersilja
muutama pisara sitruunaa ja ripaus sokeria
suolaa ja valkopippuria maun mukaan

Aloita raastamalla piparjuuri hienoksi. Hienonna persilja ja vatkaa kerma tukevaksi vaahdoksi. Sekoita kermavaahto, piparjuuri ja persiljasilppu yhteen, lisää hiukan sitruunaa ja sokeria, sekä mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan. Levitä täyte kinkkusiivuille ja kääri siivut rullalle. Täyte sopii mainiosti myös savustetulle lampaanviululle, porolle tai pienille voileiville. Halutessasi voit korvata kermavaahdon ranskankermalla. – Sari Lindqvist

 

Kaszinótojás  –  täytetyt munat

Täytetyt munat ovat unkarilaisen bufeepöydän rakastettu klassikko. Nämä maistuvat parhaimmalta kylminä rapean salaatin ja hyvän salaatinkastikkeen kera. Unkarissa nämä ’kasinomunat’ tarjoillaan usein italiansalaattipedillä.

10 munaa
150g voita (voit korvata halutessasi majoneesilla)
2 rkl sinappia
suolaa tai anjovista maun mukaan
¼ tl valkopippuria
persiljaa (voi jättää pois)

Keitä munat ensin koviksi. Koverra keltuaiset pois ja hienonna ne pusertamalla siivilän läpi. Voit käyttää hienontamiseen haarukkaa, jollei täytteen pieni rakeisuus haittaa. Sekoita munankeltuaiset, voi, sinappi, suola (tai hienonnettu anjovis) ja valkopippuri tasaiseksi massaksi. Jos haluat, voit maustaa seoksen hienonnetulla persiljalla. Pursota tai lisää lusikalla massaa koverrettujen munien täytteeksi. Koristele munat lopuksi persiljalla.

Juomasuositus: Pannonhalman luostarissa tuotettu valkoviini Pannonhalmi Hemina, jonka voimakas runko sopii oivallisesti piparjuuren ja lihan vahvoihin aromeihin. Suomalaisen pääsiäispöydän kotikalja, raikas vesi tai tuhti pääsiäisolut ovat myös hyviä vaihtoehtoja. –  Sari Lindqvist

 

Túrós táska  –  rahkataskut

Voitaikinalevyjä, valmiiksi kaulittuja, 5 kpl pakkaus (500g)
400 g virolaista rahkaa (”kohupiim”, maustettua tai tavallista) tai 200 g ricotta-juustoa ja 200 g tavallista rahkaa
2-3 rkl maissipolentaa (mannasuurimotkin käyvät)
3 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
yhden sitruunan kuori raastettuna ja tilkka mehua
3 rkl rusinoita
1 iso muna

Sekoita täytteen ainekset ja jätä hetkeksi asettumaan.

Kauli voitaikinalevyä sen verran, että saat jaettua sen kolmeen neliön muotoiseen palaan. Laita täytettä pari lusikallista palan keskelle. Sitä saa olla reilusti, mutta ei liikaa, ettei se pursua ulos. Venyttele ja nipistele kostutetuin sormin vastakkaiset nurkat yhteen mahdollisimman tiukasti.

Paista ensin koekappale 200 asteen uunissa alaosassa. Lisää täytteeseen tarvittaessa munaa tai polentaa, jos se on liian valuvaa. Tarkista myös, että rahkatasku on pohjastakin kypsä – paistoaika on selvästi pidempi kuin esim. joulutortuilla.  Nurkat avautuvat helposti, mutta nämä kukkaisversiotkin maistuvat yhtä hyville!

Jäähdytä valmiit taskut tai kukkaset tomusokerilla. Parhaimmillaan samana päivänä. – Suvi Cajanus

Reseptit on julkaistu Suomi-Unkari-lehdessä 1-2018.