Joulunajan tapahtumia Budapestissa

Teksti Julianna Molnár
Kuva Wikimedia Commons

Budapestin joulumarkkinoilla pääsee nauttimaan ainutlaatuisesta tunnelmasta. Vörösmárty térin joulutori on kaikkein suosituin kohde. Kauniisti koristellut ja valaistut kojut ovat pullollaan upeita käsitöitä, jotka sopivat hyvin lahjaostoksiksi. Ruokakojut tarjoavat parhaimpia unkarilaisia herkkuja ja torin suosituimpia antimia ovat unkarilainen hehkuviini forralt bor ja putkipulla kürtőskalács. Vähintään yhtä upea joulutori sijaitsee Pyhän Tapanin basilikan edustalla, 5 minuutin kävelymatkan päässä. Markkinoilla järjestetään päivän ja illan mittaan paljon erilaisia ohjelmanumeroita. Tämä vuonna joulumarkkinoille pääsee ensi kertaa myös Citadellassa, Gellertinvuorella.

Ykkösratikka vie helpoiten Óbudan Vanhan Budan joulutorille eli , joka on suosittu paikallisten keskuudessa. Sieltä löytyy tapahtumia kaikenikäisille ja yksi houkutin lukuisten konserttien lisäksi on ilmainen luistelurata (luistinvuokraus aikuiset 600 Ft, lapset 400 Ft). Luistelemaan pääsee myös Városligetin puistossa Vajdahunyadin linnan edustalla (pääsymaksu, alle 6-vuotiaat ilmaiseksi, lisätietoja. Niin markkinoille kuin luistelemaan mennessä on syytä muistaa pukeutua lämpimästi.

Joulutunnelmaan voi virittäytyä hyppäämällä LED-valoin koristeltujen raitiovaunujen kyytiin. Viime vuosina linjojen 2 ja 19 reiteillä on kulkenut valaistuja ratikkoja. Jouluvaloilla kauniisti valaistu Ándrássy út on oiva kohde kävely- tai ostosretkelle. Kylpylöihin pääsee rentoutumaan joulunakin ja mm. Széchenyi, Lukács ja monet muut terveyskylpylät ovat avoinna joulun pyhinä sekä uudenvuoden aattona ja päivänä.

Tonavan sightseeing-, lounas- ja illallisristeilyt ovat talvellakin hyvin suosittuja. Joulupyhien iltaristeilyt illallisineen ovat nopeasti täyteen varattuja. Useimmat museot ovat jouluna kiinni, mutta Linnavuoren kujilla pääsee kulkemaan joulupäivinäkin. Pähkinänsärkijä-baletin joulunäytökset valtionoopperassa ovat hyvin suosittuja ja liput näytöksiin myydään nopeasti loppuun. Keskiyön messua jouluaattona pääsee seuraamaan mm. Pyhän Tapanin basilikassa ja Matiaksenkirkossa. Pyhän Tapanin kirkkoon mahtuu jopa 8000 henkeä. Paikalle kannattaa kuitenkin tulla jo ajoissa.  Konsertteja järjestetään niin kirkoissa, jouluristeilyillä kuin Duna Palotan konserttitalolla.

Lisätietoja joulun tapahtumista ja aukioloajoista:
Budapestinfo.hu
Budapestchristmas.com
Budapestbylocals.com/events/