Unkarilaisia reseptejä

Hyvää ruokahalua!

LUETTELO ALLA OLEVISTA RESEPTEISTÄ

ALKURUOKIA
Paprika-rahkatahna (Körözött)
Casino-munat (Kaszínótojás)
Pinaatilla täytetyt ohukaiset (Spenótos palacsinta)

KEITTOJA
Kalastajan keitto (Halászlé)
Sellerikeitto (Zellerkrémleves)
Papukeitto (Bableves)
Keitto tuoreista pavuista (Zöldbableves)
Juustoinen purjokeitto (Sajtos póréhagymaleves)

SALAATIT
Kaalisalaatti (Káposztasaláta)
Kurkkusalaatti (Uborkasaláta)
Paprikasalaatti (Paprikasaláta)
Hapankurkku (Kovászosuborka)

PÄÄRUOKIA
Gulassi (Gulyásleves)
Lihapata (Pörkölt)
Székelyin kaalipata (Székelykáposzta)
Paprikakana (Paprikás csirke)
Mykyt (Galuska)
Paprikaperunat (Paprikás krumpli)
Paistettu kuha Balatonin tapaan (Fogas balatoni módra)
Paprikahöystö (Lecsó)

Punakaalimuhennos

Peruna-makkarapata (Paprikás krumpli)

JÄLKIRUOKIA
Unikkopasta (Mákos tészta)
Paistetut omenat (Bundás alma)
Gundelin ohukaiset (Gundel-palacsinta)
Somlólainen pappilan hätävara (Somlói galuska)
Aprikoosipiirakka (Barackos lepény)
Omenastruudeli (Almás rétes)
Pähkinäpiiras (Mogyorós béles)

SUOLAISIA LEIVONNAISIA
Suolainen vehnäleivonnainen (Pogácsa)
Uppopaistettu leipänen (Lángos)


ALKURUOKIA

Paprika-rahkatahna
(Körözött)

Körözött on kevyt ja maukas levite. Se maistuu tuoreiden paprikoiden ja keitettyjen munien täytteenä tai vaalean leivän päällä. Jokainen voi maustaa tahnan haluamallaan tavalla, esim. joku lisää tahnaan juustoraastetta ja toinen persilja- tai tillisilppua, jolloin kuminan voi jättää pois.

75 g maitorahkaa
75 g raejuustoa
75 g margariinia
1 hienoksi hakattu sipuli
½ tl kuminaa jauhettuna
2 tl paprikajauhetta
½ tl sinappia
jauhettua mustaapippuria
valkosipulia puristettuna maun mukaan

Murskaa raejuusto haarukalla tasaiseksi maitorahkan sekaan. Lisää muut aineet. Sekoita hyvin. Laita hetkeksi jääkaappiin kylmenemään.

Casino-munat
(Kaszínótojás)

6 kananmunaa
1 tlk kermaviiliä
1-3 tl sinappia
suolaa
jauhettua mustaapippuria

lisäksi perunasalaattia

Casino-munat on näyttävä puffettipöydän tarjottava.
Keitä kananmunat, jäähdytä ja kuori. Leikkaa kananmunan tylpästä päästä palanen pois, niin että saat sen seisomaan. Kaavi keltuainen ulos. Sekoita keltuaisten sekaan tarpeellinen määrä kermaviiliä, sekoita 1-3 tl sinappia, riippuen sinapin voimakkuudesta ja omasta mausta. Lisää suolaa ja pippuria. Vatkaa tasaiseksi massaksi ja täytä munat uudelleen tällä seoksella. Vaihtoehtoisesti kananmunat voi leikata pitkittäin puolikkaaksi ja täyttää kuten edellä. Casino-munat asetellaan tarjoiluvadille perunasalaatin päälle. Salaatin voi valmistaa keitetystä perunasta ja porkkanasta, herneistä, omenasta, kurkusta ja tehdä sille kastikkeen kermaviilistä ja majoneesista.

Pinaatilla täytetyt ohukaiset
(Spenótos palacsinta)

Ohukaistaikina
3 kananmunaa
2 dl maitoa
2 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
2 dl vichyä tai muuta poreilevaa vettä
paistamiseen öljyä tai voita

Palacsinta voi olla Unkarissa joko suolainen alkuruoka tai makea jälkiruoka.
Sekoita ohukaistaikinan ainekset paitsi vichy ja anna taikinan seistä huoneenlämmössä noin tunti. Lisää vichy tai vastaava poreileva kivennäisvesi juuri ennen paistamista. Paista ohukaiset nopeasti suhteellisen kuumalla pannulla ja tee niistä niin ohuita kuin mahdollista. Annoksesta tulee 8-10 ohukaista koosta riippuen.

Täyte
250 g
pinaattia
1 rkl öljyä
1 rkl vehnäjauhoja
1 dl pinaatinkeitinlientä
1 dl creme fraichea tai vastaavaa
suolaa
jauhettua valkopippuria

Upota pinaatti kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen ja keitä noin 5 minuuttia. Kaada se lävikköön. Säästä keitinlientä. Silppua keitetty pinaatti.
Kuumenna 1 rkl öljyä kattilassa, lisää siihen jauhot, hämmennä ja anna jauhojen paistua hetken aikaa. Lisää
1 dl keitinlientä ja hämmennä, lisää maustettua creme fraicheä ja anna hautua kannen alla hetken aikaa. Paista mahdollisimman ohuita ohukaisia.
Pane lusikallinen täytettä kunkin ohukaisen keskelle ja kääri paketiksi. Lado paketit uuninkestävään vuokaan. Valuta creme fraicheä tai vastaavaa ohukaisten päälle. Peitä vuoka foliolla. Lämmitä uunissa ennen tarjoilua.

KEITTOJA

Kalastajan keitto
(Halászlé)

1 kg kalaa (250g syöjää kohti)
1,5 kg kalanperkeitä
iso sipuli
1 rkl paprikajauhetta
2 vihreää paprikaa
1 väkevä paprika (chilikin käy tai esim. tulinen paprikatahna)
2 laakerinlehteä
tomaatti
mustapippureita, suolaa

Paloittele kalat ja suolaa fileet. Leikkaa sipuli renkaiksi.

Laita kaikki muut ainekset paitsi fileoidut kalat kattilaan. Lisää vettä tai kalalientä niin paljon, että se peittää ainekset hyvin. Lisää paprikajauheesta puolet, kun liemi alkaa kiehua. Anna kiehua puolitoista tuntia. Puserra keitos siivilän läpi.Lisää kalapalat liemeen ja anna kiehua puolisen tuntia miedolla lämmöllä sekoittamatta. Lisää toinen puoli paprikajauheesta, kun kalakeitto on lähes valmista. Tarjoiltaessa kalapalat nostetaan lautaselle reikäkauhalla, jotta ne eivät rikkoudu.
Halászlé valmistetaan yleensä karpista, ja se porisee Unkarissa usein padassa kesämökin pihamaallaja. Kalakeittoreseptejä Unkarissa on yhtä monta kuin siellä on kalastajaa.

Sellerikeitto
(Zellerkrémleves)

1,5 liemikuutiota
200 g juuriselleriä
1 peruna (n.150 g)
1 dl ruokakermaa
puoli nippua lehtiselleriä
jauhettua mustaapippuria
1 rkl sokeria
paahdettuja ruisleipäkuutioita

1. Lisää 1,5 liemikuutiota 8 dl kiehuvaa vettä.
2. Kuori peruna ja selleri ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi.
3. Lisää peruna- ja sellerikuutiot liemeen ja keitä n. 20 min.
4. Anna jäähtyä ja soseuta tehosekoittimella.
5. Lisää kermaa ja kuumenna. Koristele keitto lehtisellerillä ja mausta pippurilla ja sokerilla.
6. Kaada keitto lautaselle ja ripottele päälle paahdettuja ruisleipäkuutioita.

Papukeitto
(Bableves)

Tämä papukeitto on mukautettu suomalaiseen tyyliin, sillä Suomesta on hankala saada savustettua siankyljysriviä tai -siansorkkaa. Tässä keitossa käytetään savustettua siansivua.

250 g ruskeita pieniä papuja
1 ½ l vettä
200 g savustettua siansivua
1 porkkana
palanen juuriselleriä
1 keskikokoinen sipuli
1-2 valkosipulin kynttä
1 rkl paprikajauhetta
2 laakerinlehteä
lihaliemikuutio
jauhettua mustaapippuria
1 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl silputtua persiljaa
smetanaa

Liota pavut kylmässä vedessä yön yli. Poista siansivusta nahka ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Pilko myös porkkana ja sellerinpalanen pieniksi kuutioiksi ja hienonna sipuli.
Kuumenna kattila ja lisää kattilaan siansivukuutiot. Kun rasva alkaa sulaa, lisää juurekset ja pieneksi pilkottu valkosipuli ja kääntele niitä nopeasti.
Lisää paprikajauhe ja nosta kattila syrjään. (Paprikajauhetta ei saa paistaa, siitä tulee kitkerää.) Lisää vesi ja liotetut pavut ja anna keiton kiehahtaa. Kuori pinnalle nouseva vaahto pois. Lisää keittoon halutessasi lihaliemikuutio, laakerinlehdet ja mustaapippuria. Keitä hiljaisella tulella kannen alla kunnes pavut ovat kypsyneet. Papulajikkeesta riippuen varaa aikaa ½ – 1 tunti. Papujen tulee olla läpikypsyneitä.
Lisää valmiiseen keittoon lusikallinen valkoviinietikkaa ja lopuksi hienonnettu persilja. Smetanaa voi tarjota erikseen tai laittaa keittoon suoraan.

Keitto tuoreista pavuista
(Zöldbableves)

 

500 g tuoreita pavunpalkoja
1,5 l vettä
1 kasvisliemikuutio
1 porkkana
1 pieni palsternakka
valkosipulin kynsi
pienehkö sipuli
suolaa

Suurus:
1 rkl rasvaa tai öljyä
1 rkl jauhoa
3 dl vettä
2 dl smetanaa tai ranskankermaa
paprikajauhetta

 

 

Huuhtele ja paloittele pavut. Kuutioi juurekset. Silppua sipulit. Laita liemikuutio, juurekset ja vihannekset kiehuvaan veteen. Keitä, kunnes ne ovat pehmeitä.
Valmista pannulla rasvasta ja jauhoista suurus. Ota suurus liedeltä ja lisää paprikajauhetta maun mukaan koko ajan sekoittaen. Lisää 3 dl vettä ja sekoita tasaiseksi.
Kaada suurus keittoon yhdessä ranskankerman kanssa. Kiehauta koko ajan sekoittaen.

Juustoinen purjokeitto
(sajtos póréhagymaleves)

2 keskikokoista purjoa
voita ja öljyä
1 l kasvis- tai kanalientä
jauhettua mustapippuria
ripaus rakuunaa
hyppysellinen suolaa
2 rkl vehnäjauhoa
50 g ranskankermaa
nippu persiljaa
2 vaaleaa leipäviipaletta
60 g juustoraastetta

 

Pese purjot, valuta ja leikkaa ohuiksi renkaiksi. Sulata voi kattilassa ja hauduta purjo pehmeäksi. Lisää kana- tai kasvisliemi. Mausta mustapippurilla, rakuunalla ja suolalla. Keitä n. 15 minuuttia välillä sekoittaen.
Sekoita huolellisesti 2 rkl vehnäjauhoja ranskankermaan. Kaada seos kattilaan ja sekoita hyvin. Lisää runsaasti persiljasilppua ja keitä vielä 10 minuuttia. Soseuta savuvasekoittimella.
Paahda rapeaksi pari vaaleaa leipäviipaletta, pilko ne pieniksi kuutioiksi ja jaa neljälle keittolautaselle. Kaada päälle tulikuuma keitto ja keiton pinnalle keoksi juustoraaste. Tarjoa alkukeittona.

SALAATIT

Kaalisalaatti
(Káposztasaláta)

1 valkokaali
1 rkl suolaa
2 salottisipulia tai muuta mietoa sipulia ohuina renkaina
kuminan siemeniä
salaattikastike

Leikkaa tai raasta kaali ohuiksi suikaleiksi. Suolaa ja anna seistä huoneen lämmössä noin tunti. Purista liika vesi käsin pois. Sekoita sipulirenkaat, kuminansiemenet ja salaattikastike kaalin joukkoon. Anna salaatin seistä jääkaapissa vielä noin tunti ennen tarjoilua.
Punakaalista voi valmistaa salaatin samalla tavalla.

Salaattikastike
2 rkl viinietikkaa
6 rkl vettä
suolaa
sokeria

Kurkkusalaatti
(Uborkasaláta)

800 g kurkkuja
1 valkosipulin kynsi
etikkaa
suolaa
sokeria
vettä
1,5 dl smetanaa tai vastaavaa

Leikkaa kuorittu kurkku siivuiksi ja mausta suolalla. Tee etikasta, sokerista ja vedestä salaatinliemi. Lisää kurkut salaatinliemeen. Mausta puristetulla valkosipulilla, jauhetulla mustapippurilla, paprikalla ja smetanalla. Tarjoile kylmänä.

Paprikasalaatti
(Paprikasaláta)

1 iso punainen paparika
1/2 dl vettä
1/2 rkl viinietikkaa
1,2 tl sokeria
1/4 tl suolaa
1/2 tl paprikajauhetta

Huuhdo paprika. Halkaise se, poista kanta, siemenet ja siemenkalvot. Leikkaa paprika poikittain ohuiksi suikaleiksi.
Sekoita vesi, viinietikka ja mausteet. Pane paprikasuikaleet kulhoon, kaada kastike päälle. Anna maustua jääkaapissa ja tarjoile kylmänä.

Hapankurkku
(Kovászosuborka)

1. Pese avomaankurkut hyvin, poista niiden molemmat päät ja leikkaa kurkkuihin viiltoja. Laita kurkut isoon lasipurkkiin.
2. Täytä purkit vedellä. Lisää suolaa, tillinoksia, etikkaa, valkosipulia ja leivänpalasia (ranskanleipää).
3. Laita kansi (ei saa olla ilmatiivis) tai kangaspala purkin päälle ja purkki aurinkoiseen, lämpimään paikkaan (vaikkapa ikkunalaudalle).
Maista muutaman päivän kuluttua.

PÄÄRUOKIA

Gulassikeitto
(Gulyásleves)

400-600 g naudanlihaa (potkaa/etuselkää/lapaa)
2 rkl ruokaöljyä
1 sipuli
2 valkosipulikynttä
1 porkkana
pala selleriä
1 paprika
1 tomaatti
400 g perunoita
1 rkl mietoa paprikajauhetta (édesnemes)
kuminoita, mustapippuria (kokonaisena)
1 laakerinlehti
suolaa
pienirakeista pastaa

1. Leikkaa liha 1,5 cm kokoisiksi kuutioiksi.
2. Leikkaa vihannekset 1 cm kokoisiksi paloiksi ja hienonna sipuli.

3. Kuumenna öljy ja paista sipuli läpikuultavaksi. Lisää murskatut valkosipulit ja kuminaa. Vähennä lämpöä ja lisää paprikajauhe.

4. Lisää liha, sekoita ja mausta suolalla.

5. Kypsennä liha pienessä määrässä lientä ja lisää perunat.

6. Laita keittoon muut vihannekset ja 2 l vettä.
7. Keitä vihannekset kypsäksi ja lisää lopuksi pienirakeinen pasta.
Gulyás tarkoittaa unkariksi lehmipaimenta.
Ennen keitto valmistettiin avotulella rautapadassa bográcsissa.

Lihapata
(Pörkölt)

800 g mehukasta lihaa, esim. lapaa (nautaa/sikaa/lammasta/riistaa)
1 iso sipuli
4 rkl rasvaa (ruokaöljyä)
1 rkl paprikajauhetta (édes)
suolaa
2 paprikaa
1 tomaatti
(1 dl punaviiniä)

1. Leikkaa liha 2 cm kokoisiksi paloiksi.
2. Raasta sipuli. Paista sipuli lämpimässä (ei kuumassa) rasvassa vaaleankeltaiseksi ja ota kattila pois liedeltä.

3. Mausta seos paprikajauheella. Sekoita ja lisää siihen lihapalat. Käristä liha paprikaisessa sipulirasvassa n. 10 min.

4. Lisää suikaloitu paprika ja tomaatti. Hauduta kannen alla kypsäksi välillä sekoittaen. Jos liemi on haihtunut, lisää siihen hyvin pieni määrä vettä tai punaviiniä.
5. Jos pidät tulisesta ruoasta, mausta pörkölt Erős Pista-, Piros Arany- tai pörkölt-tahnalla, tai vaikkapa chilipaprikalla.
Koristele vihreillä paprikarenkailla ja tarjoile keitettyjen perunoiden tai pastan kera. Pörköltin kanssa sopii etikkapohjainen paprika-kurkku- tai kaalisalaatti.

Székelyin kaalipata
(Székelykáposzta)

Pörköltiin:
500g sianlihaa
1 sipuli
2 rkl paprikajauhetta
3 rkl rasvaa

Muut ainekset:
2-3 dl lihalientä
2 dl smetanaa
1 kg hapankaalia (voit käyttää ½ kg hapankaalia ja ½ kg tuoretta kaalia)
1 rkl vehnäjauhoja

1. Valmista voimakkaasti maustettu pörkölt. (kts. pörkölt –ohjeen kohdat 1-3)
2. Valuta hapankaalista neste ja lisää kaali pörköltiin. Lisää 2-3 dl lihalientä ja hauduta kaali kypsäksi.
3. Sekoita vehnäjauhot smetanaan ja lisää pataan. Kiehauta.

Paprikakana
(Paprikás csirke)

n. 1 kg broilerinkoipia
1 keskikokoinen sipuli
2 rkl makeaa paprikajauhetta
1/4 tl vahvaa paprikajauhetta tai chiliä
2 – 3 keskikokoista tomaattia
n. 2 dl vettä

timjamia
suolaa
pippuria
1dl smetanaa tai vastaavaa

Poista kanankoivista halutessasi nahka ja paloittele koivet tasakokoisiksi. Ripottele koipiin noin teelusikallinen suolaa ja nosta sivuun maustumaan.
Kuori ja hienonna sipuli. Poista tomaateista kannat ja paloittele ne noin senttimetrin kokoisiksi kuutioiksi.
Kuullota sipulisilppu pannulla tilkassa öljyä. Lisää joukkoon paprikamausteet ja sekoita.
Lisää joukkoon paloitellut broilerinkoivet, tomaatit ja vesi.
Lisää lopuksi timjami, mausta suolalla ja pippurilla.
Anna ruuan kypsyä kannen alla, lisää vettä tarvittaessa. Kun liha irtoaa helposti luista on paprikakana valmis. Tarjoa mykyjen ja smetanan kanssa.

Mykyt
(Galuska)

4 kananmuna
n. 2dl vettä
n. 2 dl vehnäjauhoa
1 tl suolaa

Vatkaa kananmunien rakenne rikki. Lisää vehnäjauhoja vähän kerrallaan jatkuvasti voimakkaasti sekoittaen. Lisää samalla myös vettä. Valmis taikina on tahmea, pullataikinaa löysempää mutta lettutaikinaa kiinteämpää. Kuumenna suuressa kattilassa noin kaksi litraa vettä. Mausta suolalla.
Levitä taikinaa leikkuuraludalle ja kaavi siitä kiehuvaan veteen noin 1 cm:n pituisa, ohuita taikinariekalaite. Mykyt ovat valmiita kun ne nousevat veden pintaan. Nostele valmiit mykyt reikäkauhalla tarjoiluastiaan. Tarjoa paprikanaa mykyjen ja smetanan kanssa.

Paprikaperunat
(Paprikás krumpli)

6 keskikokoista perunaa
50 g pekonia
1 iso sipuli
3 dl kasvis- tai lihalientä
1/2 rkl paprikajauhetta
suolaa, ripaus kuminaa
(cayennepippuria)

Leikkaa perunat ja pekoni viipaleiksi. Hienonna sipuli. Kuumenna pata ja sekoittele siinä pekonia. Lisää öljyä, jos pekonista ei irtoa tarpeeksi rasvaa. Lisää pataan sipulisilppu ja kuullota.
Nosta pata liedeltä ja lisää paprikajauhe. Sekoita, älä polta. Nosta pata takaisin liedelle ja lisää perunaviipaleet. Sekoita varovasti.  Lisää kasvis- tai lihaliemi ja kumia. Keitä hiljaisella lämmöllä, kunnes perunat ovat kypsiä.
Jos pidät tulisesta ruoasta, lisää cayennepippuria.

Paistettu kuha Balatonin tapaan
(Fogas balatoni módra)

1 kuha (noin 1kg)
suolaa
4 rkl vehnäjauhoja
1 rkl paprikajauhetta
ruokaöljyä paistamiseen
sitruunaviipaleita

1. Perkaa kala ja leikkaa viiltoja sen selkärankaan 1 cm välein. Mausta suolalla ja kääntele paprikajauheella maustetuissa vehnäjauhoissa.
2. Kuumenna öljy paistinpannulla. Asettele kala kyljelleen niin, että sen vatsa seuraa paistinpannun reunaa.
3. Kun kala on ruskistunut kummaltakin puolelta, aseta se tarjoilulautaselle niin, että pyrstö ja pää jäävät pystyyn.
Tarjoile perunoiden ja sitruunaviipaleiden kanssa.

Paprikahöystö
(Lecsó)

1 kg valkoista paprikaa (tai Suomessa mitä tahansa paprikaa)
500 g tomaattia
1 iso sipuli
60 g rasvaa
suolaa
1 tl paprikajauhetta
300 g unkarilaista kolbászia (makkaraa) tai nakkeja

1. Poista paprikan siemenet ja sisukset ja leikkaa paprika suikaleiksi tai kuutioiksi.
2. Leikkaa myös tomaatit kuutioiksi.
3. Kuumenna rasva ja kuullota siinä hienonnettu sipuli. Ota kattila pois levyltä ja sekoita siihen paprikajauhetta.
4. Lisää kattilaan paprikakuutiot, mausta suolalla ja hauduta kannen alla vähän aikaa. Sekoita tomaatit muhennokseen. Keitä pehmeiksi. Jos käytät makkaraa, leikkaa se siivuiksi ja lisää muhennokseen n. 5 minuuttia ennen valmistumista.
Lecsoon voit sekoittaa myös 1 tai 2 rikottua kananmunaa. Sekoita ja keitä, kunnes munat ovat kovettuneet. Tarjoile lecsó riisin tai vaalean leivän kanssa.
Ilman makkaraa lecsó on erinomainen kasvisruoka. Lecsó voidaan käyttää myös liharuokien kastikkeena. Sitä on usein tapana pakastaa ja siitä tehdään myös säilykkeitä.

Punakaalimuhennos

1/2 pkt pekonia
1 sipuli
600-700 g punakaalia
1 valkosipulinkynsi
1/2 tl kuminansiemeniä
suolaa
jauhettua mustapippuria
1 iso, kypsä päärynä
1/2 sitruunaa
1 1/2 dl punaviiniä
1 rkl punaviinietikkaa
2 tl hunajaa
(ripaus sokeria)

Leikkaa pekoni poittain ohuiksi tikuiksi. Sulata ja ruskista padan pohjalla. Kun pekoni alkaa sulamaan lisää hienoksi pilkottu sipuli. Anna sipulin kypsyä.
Lisää hienoksi suikaleiksi leikattu punakaali, pilkottu valkosipulinkynsi, kuminan siemenet ja tilkka lämmintä vettä. Peitä pata kannella ja anna kiehua hiljaisella tulella kunnes kaali alkaa kypsyä. Sekoita silloin tällöin ja tarkista, että nestettä on tarpeeksi.
Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää kuorittu ja pieniksi kuutioiksi leikattu päärynä, lohkoiksi leikattu sitruuna sekä punaviini ja viinietikka. Anna kiehua kannen alla n. 15 minuunitin ajan.
Lisää hunaja. Anna kiehua hiljaisella tulella. Anna kiehua n. 30 minuutin ajan. Jos nestettä on liikaa, anna padan kiehua avonaisena. Kun nesteen määrä tuntuu oikealta, maista ja lisää sokeria ja suolaa jos tarpeellista. Poista sitruunalohkot.

Peruna-makkarapata
(Paprikás krumpli)

1 sipuli
n. ½ kg perunaa
400 g makkaraa (hyvälaatuista ja lihaista)
1 rkl unkarilaista paprikajauhetta
1 rkl vehnäjauhoja
suolaa
öljyä

Silppua sipuli hienoksi ja ruskista vähässä öljyssä. Lisää vehnäjauhot ja kääntele hetken aikaa. Ota kattila tulelta ja lisää paprikajauhe. Sekoita hyvin. Lisää perunakuutiot sekä vettä sen verran, että perunat peittyvät. Anna kiehua lähes kypsäksi. Lisää siivuiksi tai palasiksi leikattu makkara ja suolaa, jos tarpeellista, sillä makkara on jo itsessään suolaista.

JÄLKIRUOKIA

Unikkopasta
(Mákos tészta)

100 g jauhettuja unikonsiemeniä
100 g tomusokeria
nauhamakaronia 4:lle.

Sekoita jauhetut unikonsiemenet ja sokeri. Keitä makaroni ja sekoita joukkoon unikko-sokerisekoitus.
Yleensä unikkopasta syödään jälkiruokaa, joskus se tarjoillaan alkuruokakeiton jälkeen pääruokana. Unikkopasta on yksi unkarilaisten lasten lempiruoista.

Paistetut omenat
(Bundás alma)

Pieni annos ohukaistaikinaa (laita lisäksi taikinaan 1 tl sokeria)
3-4 hapanta syysomenaa
kanelia
tomusokeria
öljyä

Kuori omenat ja poista siemenkota. Leikkaa omenat paksuhkoiksi renkaiksi. Kääntele renkaat ohukaistaikinassa ja uppopaista öljyssä. Tarjoillessa ripottele kaneli-tomusokeri seosta päälle.

Gundelin ohukaiset
(Gundel-palacsinta)

 

Ohukaiset:
2 kananmunaa
2,5 dl maitoa
2,5 dl kivennäisvettä
2 tl tomusokeria
suolaa
8 rkl vehnäjauhoja
rasvaa paistamiseen

1. Sekoita kananmunat, sokeri, suola ja vehnäjauhot keskenään ja lisää maito vähitellen joukkoon koko ajan seikoittaen. Lisää kivennäisvettä sen verran, että seoksesta tulee kerman paksuista.
2. Anna taikinan seistä tunnin ajan.
3. Sekoita taikinaa. Lämmitä rasva kuumaksi ohukaispannulla. Kaada taikinaa pannulle kauhalla (hitaasti ja vähän kerrallaan). Paista ohukaisia molemmilta puolilta.
Unkarilaiset ohukaiset ovat ohuemipia kuin suomalaiset.

Täyte:
2 dl rommia
40 g rusinoita
20 g sokeroituja appelsiininkuoria
180 g saksanpähkinärouhetta (ei liian hienoa)
1 dl kermaa
1 tl kanelia
12 ohukaista
50 g voita

Suklaakastike:
2,5 dl maitoa
30 g sokeria
1/2 vaniljatanko
100 g suklaata
1,5 dl kuohukermaa
3 kananmunan keltuaista
80 g sokeria
50 g kaakaojauhetta
3 rkl vehnäjauhoja
1 rkl maitoa

1. Laita rusinat ja erittäin ohueksi viipaloidut appelsiininkuoret likoamaan 1 desilitraan rommia päivää ennen täytteen valmistusta.
2. Kiehauta kerma. Lisää siihen pähkinärouhe, sokeri, kaneli ja rommilla maustuneet rusinat ja appelsiinikuoret. Keitä vielä pari minuuttia kunnes seos soseutuu.
3. Kun sose on jäähtynyt, lisää siihen 0,5 dl rommia.
4. Valmista 12 ohukaista ja täytä ne soseella. Rullaa ohukaiset ja laita ne lämpimään paikkaan.
5. Kiehauta maito sokerin ja vaniljan kanssa. Sulata samalla suklaa ja vatkaa kerma kovaksi.
6. Vatkaa keltuaiset ja sokeri, lisää seokseen kaakao, vehnäjauhot, 1 rkl kylmää maitoa ja sekoita huolellisesti vatkaimella.
7. Lisää sulatettu suklaa seokseen ja sitten vähitellen kuuma maito. Lämmitä, mutta älä kiehauta. Ota seos liedeltä ja sekoita kermavaahtoon. Lisää sekaan loput rommista.
8. Paista täytetyt ohukaiset voissa molemmilta puolilta rapeaksi.
Kaada suklaakastike päälle juuri ennen tarjoilua

Somlólainen pappilan hätävara
(Somlói galuska)

Valmista sokerikakkupohja (tai osta kaupasta valmis kakkupohja)

Sokerikakku:
6 kananmunaa
6 rkl sokeria
6 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

1. Erota valkuaiset ja keltuaiset.
2. Vatkaa keltuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi.
3. Sekoita kuivat ainekset keskenään.
4. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita siihen hyvin varovaisesti keltuaisvaahto. Sirottele ainekset seokseen.
5. Kaada seos voideltuun kakkuvuokaan ja paista esilämmitetyssä uunissa 175 asteessa n. 30 min. Testaa haarukalla onko taikina kypsä.

Täyte:
6 kananmunaa
250 g sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 rkl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaota
6 dl maitoa
2 dl kermavaahtoa
2 dl suklaakastiketta
0,5 dl rommia /mehua
rusinoita
100 g pähkinärouhetta

1. Paloittele sokerikakku 4 cm x 4 cm kokoisiksi paloiksi. Liota rusinoita rommissa.
2. Erottele kananmunan valkuaiset ja keltuaiset. Sekoita 6 keltuaista, sokeria ja vaniljasokeria vaahdoksi.
3. Lisää vaahtoon vehnäjauhot, kaakao ja maito.
4. Vatkaa munanvalkuaiset ja sekoita vaahtoon.
5. Laita sokerikakkupalaset lasikulhoon, ripottele päälle rommirusinat ja pähkinärouhetta. Laita tämän pohjan päälle täyte, kermavaahto ja suklaakastike kerroksittain.
Tämä on helppo, nopea ja näyttävä jälkiruoka.

Aprikoosipiirakka
(Barackos lepény)

100 g voita/margariinia
300 g kidesokeria
100 g tomusokeria
4 kananmunaa
2 dl maitoa
6 g leivinjauhetta
300 g vehnäjauhoja
1 sitruunan kuori raastettuna
1 sitruunan liemi
6 rkl aprikoosihilloa
500 g aprikooseja (tuoreena tai säilykkeenä)

1. Sekoita voi, kidesokeri ja 4 kakanmunankeltuaista vaahdoksi.
2. Vatkaa leivinjauhe maitoon. Lisää seos taikinaan kunnolla sekoittaen.
3. Siivilöi vehnäjauhot taikinaan ja lisää joukkoon sitruunan mehu ja raastettu kuori.
4. Levitä taikina uunipellille ja paista 200 asteessa vaaleanruskeaksi. Ota paistos uunista.
5. Levitä paistokselle aprikoosihilloa ja aprikoosipuolikkaita säännöllisin välein.
6. Vatkaa munanvalkuaisista ja tomusokerista kova vaahto ja levitä se paistoksen päälle.
7. Paista sen verran, että aprikoosit pehmenevät ja marenki saa väriä.
Anna piirakan jäähtyä uunissa, ettei marenki pääse lysähtämään. Leikkaa siitä neliöitä (kylmään veteen kostutetulla veitsellä, näin marenki ei hajoa).

Omenastruudeli
(Almás rétes)

Taikina (2kpl)
4dl vehnäjauhoja
1 rkl ruokaöljyä
¼ tl suolaa
1 keltuainen
1 rkl viinietiikkaa
1 dl lämmintä vettä
½ dl voisulaa

Täyte (1kpl)
1 ½ saksanpähkinämurskaa
1 dl korppujauhoja
800g omenaa
1 ½ dl sokeria
½ dl rusinoita

1. Laita jauhot kulhoon. Tee jauhojen keskelle kuoppa, johon laitat kaikki muut ainekset paitsi sulatetun voin.
2. Nypi taikina käsin. Vatkaa se notkeaksi ja jaa kahdeksi palloksi. Ripottele vehnäjauhoja pallojen päälle. Pane taikina jääkaappiin noin tunniksi.
3. Kauli ja venytä taikina mahdollisimman ohueksi. Pirskottele sulatetulla voilla.
4. Levitä kerros korppujauhoihin sekoitettua pähkinämurskaa ja sen jälkeen keskenään sekoitetut omenaviipaleet, sokeri ja rusinat.
5. Kääri taikina rullalle kääretortun tapaan. Voitele pinta voisulalla.
6. Paista 225 asteisessa uunissa noin 30 min. Tarjoile vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.

Pähkinäpiiras
(Mogyorós béles)

Taikina
200 g voita tai margariinia
300 g jauhoja
100 g tomusokeria
20 g leivinjauhetta
2 dl maitoa
1 sitruunan kuori
vanilliinisokeria
 
Täyte
100 g rouhittua saksanpähkinää
100 g sokeria
aprikoosihilloa maun mukaan
50 g sulatettua suklaata

Sekoita kaikki taikinan ainekset ja jaa taikina kolmeen osaan. Kauli erikseen ja pistele ensimmäinen taikinalevy haarukalla. Nosta pyöreän kakkuvuoan pohjalle, levitä sille hilloa ja puolet pähkinärouheesta ja sokerista. Aseta toinen taikinalevy päälle ja levitä sillekin hilloa, sekä loput sokerit ja pähkinärouheet. Aseta kolmas taikinalevy toisen taikinalevyn päälle ja pistele se haarukalla. Paista 180 asteisessa uunissa n. 25 min.

Kun paistos on jäähtynyt, levitä sulatettu suklaa tasaiseksi pinnaksi levyjen päälle. Leikkaa mieleisen kokoiseksi paloiksi.

SUOLAISIA LEIVONNAISIA

Suolainen vehnäleivonnainen
(Pogácsa)

Sana pogácsa on slaavilaisista kielistä peräisin ja se tarkoitti alun perin pyöreää, nostattamatta tehtyä, litteää leipästä.

750 g vehnäjauhoja
250 g voita tai margariinia
– nypi ryynimäiseksi
prk dl kermaviiliä
2 keltuaista
– sekoita keskenään ja lisää jauho-rasvaseokseen
1/2 hiivaa
1 dl kädenlämpöistä maitoa
hiukan sokeria (2 palaa)
1 tl suolaa
– herättele hiivaa hetki kädenlämpöisessä maidossa ja lisää seos taikinaan

Vaivaa taikina hyvin kulhossa ja sitten vielä hetki pöydällä.
Kaaviloi taikina paksuksi levyksi (n. 1-2 cm), sivele aavistus margariinia ja taita se kolminkerroin kuin pyyheliinaa viikattaessa. Anna levätä ja nousta ja toista sitten kaavilointi, voitelu ja taittelu. Anna taas nousta hetki ja kaaviloi sitten n. 2 cm paksuksi levyksi. Viillä levyn pintaan veitsenkärjellä matala ristikkokuvio. Leikkaa veitsellä n. 3-4 cm ruuduiksi (tai ota taikinan reunasta paloja pogácsamuotilla (tms.).
Parantele pogácsojen muotoa kämmenten välissä (Pogácsan tulisi olla lieriömäinen ja kypsänä hieman lehtevä). Nostata, voitele yli jääneellä munanvalkuaisella ja koristele halutessasi esim. seesaminsiemenillä tai juustoraasteella. Paista 200 asteessa vaaleanruskeiksi n. 15 min.

Uppopaistettu leipänen
(Lángos)

1kg vehnäjauhoja
50g hiivaa
1 rkl suolaa
6 dl kädenlämpöistä maitoa
1,5l ruokaöljyä paistamiseen

Taikinaan voi lisätä myös keitettyjä perunoita.

Sekoita hiiva desilitraan maitoa. Lisää sekaan vehnäjauhot ja suola. Sekoita joukkoon vähitellen lisää maitoa ja vaivaa käsin. Laita taikina puhtaaseen muovipussiin. Anna sen seistä vähintään 4 tuntia. Ota pussista haluamasi määrä taikinaa. Venyttele taikinasta öljyisillä käsillä lautasen kokoisia, ohuita paloja ja upota ne kuumaan öljyyn. Uppopaista paloja molemmilta puolilta 1-2 min. Voit ripottaa valmiiden lángosien päälle suolaa ja levittää niille kermaviiliä ja hienoa valkosipuliraastetta tai juustoraastetta tai vaihtoehtoisesti sokeria ja hilloa.
Lángosia on usein tarjolla erilaisissa ulkoilmatapahtumissa ja uimarannoilla.

Ruokasanastoa

alkuruoka – előétel
pääruoka – főétel
jälkiruoka – desszert
keitto – leves
salaatti – saláta
leivonnainen – sütemény
kahvi – kávé
ruokalista – étlap
Hyvää ruokahalua! – Jó étvágyat!

Reseptit ovat seuraavista kirjoista:

Vuojala, Eszter – Molander, Tuomo – Sallamaa, Kari: Unkarilaisten vieraana – unkarilainen keittokirja ja viiniopas. Taifuuni, 2003.
Kaurinkoski, Kaarina: Unkarilainen keittokirja. Rakennusalan kustantajat RAK, 2003
Lindqvist, Tuija (toim.): Makuja Unkarista. Suomi-Unkari Seura, 1997.

Sami Garamin reseptit:
Seuran syksyllä 2010 järjestämässä Sunnuntaikävelylle Unkariin -tapahtumassa
Sami Garamin valmistamien unkarilaisten herkkujen reseptit (bableves, paprikáscsirke, lángos ja Gundel palacsinta) löytyvät verkkosivuilta www.samigaram.com