Budapestin vegepaikat

Teksti: Minnamari Pitkänen

Kasvisravintoloiden määrä on lisääntynyt Budapestissa lähivuosien aikana melkoisesti. Varsinkin kaupungin keskustasta on nykyisin helppo löytää syötävää aamusta iltamyöhään saakka. Tarjonnasta kannattaa käydä tarkastamassa ainakin seuraavat:

Aamiainen – Great Bistro (Bank utca 6)
Great Bistro on söpö pikkukahvila lähellä Arany János utcan metroasemaa. Sieltä saa maukasta aamiaista aamuyhdeksästä eteenpäin, vaihtoehtoina mm. erilaisia leipiä, kikhernemunakasta ja leivonnaisia, myös kahvit, teet ja kaakaot saa maidottomina versioina. Great Bistrolla on lisäksi lounas- ja à la carte -listat.

 

Lounas – Édeni Vegán (Iskola utca 31, Batthyányi tér)
Édeni Vegán on vegaaninen ravintola Budan puolella. Lounas kootaan tiskillä olevasta buffetista. Vaihtuvalla listalla on mm. salaatteja, keittoja, kotiruokaa ja hampurilaisia. Édeni Vegán on avoinna ma–su 8–20 ja tarjolla on myös aamiaista. Ravintolalla on kesäisin iso ja viihtyisä terassi.

 

Illallinen – Napfényes Étterem és Cukrászda (Ferenciek tere 2, Veres Pálné utcan ja Curia utcan kulmaus)
Napfényes on tunnelmallinen ravintola, jossa on toisinaan myös elävää musiikkia. Listalta löytyy keittojen ja salaattien lisäksi mm. pizzoja, pastoja, unkarilaisia sekä kansainvälisiä annoksia, tuorepuristettuja mehuja, raakaruokaa ja jälkiruokia. Keittiö on auki kymmeneen. Napfényesissä on oma leivonnaistiski, josta voi ostaa kotiin mm. erilaisia kakkuja. Ferenciek terellä sijaitsevan Napfényesin lisäksi kannattaa käydä tutustumassa myös sen edeltäjään, Napfényes Étterem és Pizzériaan Rózsa utca 39:ssä.

 

Leipomo – Dynamo bake (Képíró utca 6)
Dynamo Bake on pieni leipomo, josta saa erilaisia keksejä, kakkuja ja muita leivonnaisia. Kaikki tuotteet on valmistettu paikan päällä, leipomosta saa myös raakakakkuja. Dynamo Baken yhteydessä toimii fillarivuokraamo, joten saman katon alta järjestyy eväiden lisäksi myös kulkupeli! Paikka on avoinna ma ja ke–su 8.30–19.00.

 

Kauppa – Bio ABC (Múzeum Körút 19)
Bio ABC on kattava luomukauppa Astorian ja Kálvin térin välissä Múzeum Körútilla. Sieltä saa kaikkea tuoreista hedelmistä ja kasviksista pesuaineisiin ja kosmetiikkaan. Valikoimissa on runsaasti vegetuotteita mm. kasvismaitoja, levitteitä, kasvismakkaroita, ja -leikkeleitä, tofua, seitania, suklaata ja välipaloja. Kauppa on auki arkisin 10–19 ja lauantaisin 10–14.

 

Juttu on ilmestynyt Suomi-Unkari-lehdessä 4/2017