Arbo-puisto (Arbo-park) eli Gödöllőn Arboretum

Budapestistä 30 kilometriä itään, Pestin läänissä Gödöllőssä on Unkarin suurin arboretum. Arboretumin motto on „tuhatkasvoinen metsä”, joka viittaa metsän ja metsäaukion monimuotoisuuteen ja siellä elävään rikkaaseen eliöstöön. Metsä tarjoaa monipuolisia elämyksiä perheen kaikille jäsenille ympäri vuoden.

Artikkeli Gödöllőn Kuninkaallinen Linnasta

Arbo-park eli Arbo-puisto Gödöllőssä

Arboretumissa hiljaiset kävelyreitit, romanttiset metsäpolut, urheilupolut ja monet metsäaukiot odottavat vieraita. Arboretumin kokonaispinta-ala on 350 hehtaaria, joista 137 hehtaaria on avoinna vierailijoille. Näin ollen tämä on suurin arboretum Unkarissa (seuraavaksi suurin on Szarvasin arboretum, kooltaan 82 hehtaaria). Gödöllőn arboretumissa kasvaa tällä hetkellä 147 lajia havupuita ja paljassiemenisiä sekä 875 lajia lehtipuita ja pensaita.

Puistossa on yli 150 erilaista metsämaisemaa

Metsämaisema

Puistossa on yli 150 erilaista metsämaisemaa. Metsämaisema tarkoittaa, että näissä lajit esiintyvät kasviyhteisöissä ja luonnollisessa kasvuympäristössään. Näin ollen puistossa tutustutaan yksittäisten puiden tai pensaiden sijaan monimutkaisiin ja monimuotoisiin järjestelmiin. Eri metsämaisemissa on erilaiset valo-olosuhteet, jotka myös luovat niissä toisistaan erilaisen tunnelman.

Metsämaisema

Metsämaisema

Arboretumissa tehty lyhyt video unkariksi

Edina Nagy esittelee Arbo-puiston

 

Tavoitteet

Arboretumin tavoitteena on tarjota elämyksellistä tiedonhankintaa sekä luoda nykyaikainen ekomatkailukeskus luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Arboretumissa tehdään lajikokeiluja ilmastonmuutokseen parhaiten sopeutuvien lajien löytämiseksi. On tärkeää, että metsässä elää monia lajeja, koska jos yksi laji kuolee sukupuuttoon, jää sen tilalle toinen. Metsä on myös elintila, jossa elää kasvien lisäksi monia eläimiä: siilejä, muurahaisia, sisiliskoja, myyriä ja monenlaisia lintuja. Arbo-puiston toteemieläin on tikka, jonka kuva näkyy kaikissa infopisteissä.

Arbo-puiston toteemieläin on tikka

Arbo-puiston pääkohderyhmä on lapsiperheet, sillä on tärkeää, että myös lapset oppivat tuntemaan ja rakastamaan metsää. Unkarissa on paljon vähemmän metsää kuin Suomessa. Siellä kaupungissa kasvavat lapset pääsevät harvoin luonnonympäristöön, joten heille on erityisen tärkeää tutustua metsiin.

Arbo-puiston sisäänkäynti Google Mapsissa

Metsäaukiot ja luontopolut

Puistossa on useita teemoitettuja luontopolkuja, joilla voi leikkisän oppimisen lisäksi myös kävellä rauhallisesti, rentoutua ja treenata. Puiden viereen on asetettu tauluja, joissa kuvaillaan kasveja lyhyesti.
Tiet ovat kuljettavissa sekä lastenvaunuilla että pyörätuolilla. Lämpimällä säällä puistoon kuljetaan usvaverhon kautta.

Arboretumin kartta

Arbo-puiston hyvin hoidetut metsäaukiot on nimetty metsäneläinten mukaan.

Siilin (Süni tisztás) metsäaukiolla on lasten leikkipuisto. Infopisteeltä löytyy ohjeet kymmeneen erilaiseen metsäleikkiin. Lisäksi aukiolta löytyy juomavesipiste sekä wc.

Siilin metsäaukiolla (Süni tisztás) on lasten leikkipuisto

Ketun (Róka tisztás) metsäaukiolla ja Vanhoilla tammilla (Öreg tölgyek) löytyy tehtäviä interaktiivisilla tauluilla.

Ketun metsäaukio (Róka tisztás)

Vanhojen tammien kehällä (Öreg tölgy kör) voidaan nähdä jopa 200 vuotta vanhoja tammia.

Pöllön (Bagoly tisztás) metsäaukiolla on pieni kirjasto.

Pöllön metsäaukio (Bagoly tisztás)

Pöllön metsäaukiolla voi lukea rauhassa

Pöllön metsäaukiolla voi lukea rauhassa

Karhunpennun (Maci tisztás) metsäaukiolla grillipaikat, pöydät ja penkit odottavat vierailijoita. Arboretumin alueella vain tällä metsäaukiolla saa sytyttää nuotion.

Karhunpennun metsäaukio (Maci tisztás)

Karhunpennun metsäaukio (Maci tisztás)

Jäniksen ja Metsäkauriin juoksukehän (Nyúl és őz futókör) vieressä olevalla Oravan (Mókus tisztás) metsäaukiolla on kuntopisteitä aikuisille ja myös lapsille.

Oravan metsäaukio (Mókus tisztás)

Oravan metsäaukio (Mókus tisztás)

Heinäsirkan ja muurahaisen (Tücsök és hangya tisztás) metsäaukiolla on kioski. Viikonloppuna ja pyhäpäivinä kioskista voi ostaa kotimehua, kakkua, pullaa, jäätelöä, kahvia, teetä sekä lämmintä ruokaa. Siellä on myös Pieni esiintymislava (Kisszínpad), jossa esimerkiksi nuorten bändit voivat esiintyä.

Heinäsirkan ja muurahaisen metsäaukio (Tücsök és hangya tisztás)

Kioski

Kioski

Pieni esiintymislava (Kisszínpad)

Ympyrä-aukea (Körönd) on tapaamispaikka, jolla kasvaa kehässä 120 vuotta vanhoja pallotuijia. Valitettavasti ne kuolevat vähitellen, siksi niiden sisäkehälle on istutettu marjapensaita niin, että ne hiljalleen ottavat pallotuijien paikan. Näitä pensaita ovat: oratuomi (kökény, Prunus spinosa), tyrni (homoktövis, Hippophae rhamnoides), orapihlaja (galagonya, Crataegus), selja (bodza, Sambucus), musta aronia (fekete berkenye, Aronia melanocarpa), koiranruusu (vadrózsa, Rosa canina) sekä punamarjakanukka (húsos som, Cornus mas).

Ympyrä-aukea (Körönd)

Ympyrä-aukea (Körönd)

Ympyrä-aukea (Körönd)

Ympyrä-aukea (Körönd)

Körönd, eli Ympyrä-aukea Google Mapsissa

 

Arboretumissa tehty lyhyt video unkariksi


Edina Nagy esittelee Arbo-puiston

 

Teatteri

Laakson halki kulkevan puisen sillan alla on Laaksoteatteri (Völgyszínpad), jossa joka vuosi heinäkuussa esitetään musikaali Viidakkokirja (A dzsungel könyve). Kiplingin romaaniin perustuvan musikaalin tekstin on kirjoittanut Pál Békés, laulujen sanoittajana toimi Péter Geszti ja säveltäjänä László Dés. Näytelmän esittää Gödöllőn Nuorten Taiteilijoiden Yhdistys (Gödöllői Fiatal Művészek Egyesülete).

 

Musikaali Viidakkokirja (A dzsungel könyve)

Laaksoteatteri (Völgyszínpad)

Laaksoteatteri (Völgyszínpad)

Puiston historia

Arboretumiin istutettiin puita ja pensaita vuodesta 1902 alkaen, ja työ lopetettiin vuonna 1914, jolloin ensimmäinen maailmansota alkoi.Tavoitteena oli metsätaloudellinen tutkimus, jossa selvitetään, miten alueelle voidaan istuttaa muitakin kuin kotoperäisiä puita, erityisesti havupuita.

Kauan sitten koko alue oli tammimetsän peitossa, kunnes maanviljely aloitettiin täällä 1600-luvulla. Metsistä löytyi kaikkia neljää tammilajia: metsätammi (kocsányos tölgy, Quercus robur), talvitammi (kocsánytalan tölgy ,Quercus petraea), turkintammi (csertölgy ,Quercus cerris) ja nukkatammi (molyhos tölgy, Quercus pubescens).

Metsämaisema

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Unkari menetti 80 prosenttia metsäpinta-alastaan Trianonin rauhansopimuksen seurauksena. Siksi maassa aloitettiin jäljelle jääneiden osien metsitys. Tavoitteena oli Alföldin eli Ison Unkarin alangon metsitys sekä lisätä havupuiden osuutta. Arboretum oli kansainvälisesti tunnustettu metsäntutkimuskeskus.

Orava (mókus)

Toisen maailmansodan aikana ja sitä seuraavina vuosina arboretum alkoi rapistua. Neuvostosotilaat ja alueella asuvat ihmiset kaatoivat paljon puita. Vuoteen 1957 mennessä arboretumin pinta-alasta oli jäljellä enää 15 prosenttia. Vuonna 1960 aloitettiin laajamittainen istutusohjelma ja perustettiin 154 metsäpalstaa. Gödöllőn arboretum on Unkarin ainoa metsäkasvien kokoelma, jossa puulajit esitetään kokonaisuutena kasvuympäristöineen eri tasoissa: ruohotasossa, pensastasossa ja latvustasossa.

Etana (csiga)

1970-luvulta lähtien Arboretumin tärkeimeksi tehtäväksi muodostui geenien säilyttäminen. Nykyään arboretumin kokonaispinta-ala on 350 hehtaaria. Yleisölle auki olevaa vanhaa arboretumia on 130 hehtaaria, joista 15 prosenttia on puistomaista aluetta.

Arboretum avattiin yleisölle vuonna 1989. Tuolloin valmistuivat esittelyreitit, taukopaikat, sadesuojat, nuotiopaikat, ulkoilmanäyttämö ja muut palvelutilat.

Metsämaisema

 

Aukioloajat

1.1-3.3 ja 6.11-31.12: klo 08:00-16:00

4.3-5.11: klo 08:00-18:00

 

Arboretum, sähköpotkulautapiste, polkupyörävarasto, arboretumin ja koristekasvitarhan lahjatavaramyymälä (Fűvészkert és Díszfaiskola ajándékbolt) sekä wc-tilat ovat avoinna joka päivä.

Arkisin puistoon pääsee ilmaiseksi, mutta laatikkoon voi laittaa lahjoituksen.

Sudenkorento (szitakötő)

Sudenkorento (szitakötő)

 

Koiria saa ulkoiluttaa vain hihnassa.

 

Lippujen hinta viikonloppuisin ja pyhäpäivinä (2023)

Aikuisten päivälippu 1000 HUF

Alle 6-vuotiaille ilmainen

Opiskelijapäivälippu 500 HUF

Päivälippu eläkeläisille ( yli 65-vuotialle) 500 HUF

 

Osoite

2100 Gödöllő

Isaszegi út 164.

 

Koordinaatit

47.571212, 19.373621

 

Saapuminen

Junalla

Budapestistä

Itäiseltä rautatieasemalta (Keleti pályaudvar) voi matkustaa junalla S80. Matka kestää 33 minuuttia, 9 pysäkkiä Gödöllő-Állami telepek -pysäkille. Sitten noin 1 km kävelymatka, 12 minuuttia. Juna kulkee tunnin välein.

Matka-aika yhteensä noin 45 minuuttia.

Aikataulu

Autolla

Budapestistä pääsee M3-moottoritietä, poistu Gödöllőn liittymästä.

(Huoltoasemalta täytyy ostaa moottoritielippu.)

Matka-aika noin 45 minuuttia.

Linja-autolla

Aikataulu

Tiedot: Arbo-park, Gödöllő

Facebook

Sähköposti: arbopark@nullgmail.com

Puhelin: +36 20 984 6234

Artikkeli Gödöllőn Kuninkaallinen Linnasta

Kuvat: Arbo-park, Gödöllő
Teksti: Lilla Timaffy-Touko