Marjaana Karjalainen, muotokuva Asta Niemistö

Kirjastoneuvos Marjaana Karjalainen on poissa.

Marjaana Karjalainen kuoli kotonaan Porissa 15.1.2009. Hänelle oli luovutettu samana päivänä vuoden 2008 István Rácz -palkinto. Kyseessä on Suomessa ja Unkarissa vuosittain jaettava tunnustus henkilölle, joka on merkittävästi edistänyt maiden välisiä kulttuurisuhteita.

Marjaana Karjalaisen toimiessa Porin kaupunginkirjaston – Satakunnan maakuntakirjaston johdossa kirjaston yhteyteen perustettiin vuonna 1986 Unkarilaisen kirjallisuuden keskus – Magyar Irodalmi Központ, joka palvelee yhtenä harvinaiskielten tietopalvelu- ja kaukolainauskeskuksena koko maata. Myönteisenä ja innostavana henkilönä tunnetun Marjaana Karjalaisen Unkariin liittyvä toiminta oli kirjastoalan lisäksi ansiokasta myös ystävyyskaupunkien Porin ja Egerin välisissä suhteissa ja Suomi-Unkari Seuran ja sen Satakunnan osaston toiminnassa. Marjaana Karjalainen toimi Suomi-Unkari Seuran hallituksen jäsenenä ja pitkään Satakunnan yhdistyksen sihteerinä. Marjaana Karjalainen oli eläkkeellä kirjastotoimenjohtajan virasta. Hänelle myönnettiin kirjastoneuvoksen arvonimi vuonna 2008.

Suomessa vuonna 2002 perustettua István Rácz -palkintoa hallinnoi Suomi-Unkari Seura. Nimensä palkinto on saanut Suomessa työskennelleeltä unkarilaiselta valokuvaajalta ja kääntäjältä István Ráczilta (1908-1998), joka tunnetaan mm. Kalevalan, Kantelettaren ja Seitsemän veljeksen unkarintajana.