Suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressi
Lahdessa 15.-17.6.2016

”Suomalais-ugrilaiset kansat – kohti kestävää kehitystä”

Nyt seitsemättä kertaa järjestettävä maailmankongressi kokoaa suomalais-ugrilaiset ja samojedikansat yhteiseen foorumiin käsittelemään näiden kansojen kielen ja kulttuurin säilyttämiseen ja elvyttämiseen sekä alkuperäis- ja vähemmistökansojen oikeuksiin liittyviä kysymyksiä.

Kongressin pääteemat

  1.  Suomalais-ugrilaisten ja samojedikansojen kielten ja kulttuurien siirtäminen tuleville sukupolville 
  2.  Suomalais-ugrilainen informaatioympäristö: kehitysnäkymät
  3.  Kansalaisyhteiskunta ja valta
  4.  Talous ja ympäristö
  5.  Muuttoliikkeet. Vanhat ja uudet diasporat. 

Kongressin aikana järjestetään lisäksi Open session -istuntoja, joissa keskustellaan muistakin suomalais-ugrilaisista ajankohtaisista kysymyksistä. Tapahtuma näkyy myös katukuvassa mm. klubitilaisuudessa ja toritapahtumassa.

Kongressiin osallistuu edustajia 24 kansasta. Suomalaisten, unkarilaisten ja virolaisten lisäksi edustettuina ovat karjalaiset, komit, komipermjakit, marit, mordvalaiset, udmurtit, vepsäläiset, inkeriläiset, mansit, hantit, nenetsit, vatjalaiset, inkeröiset, enetsit, selkupit ja nganasanit. Mukana ovat myös liiviläiset, setukaiset, kveenit, karjalaiset ja saamelaiset.

Yhteensä osallistujia on noin 500 henkeä.

Suomi-Unkari Seuran puheenjohtaja Irmeli Kniivilä osallistuu kokoukseen suomalaisten virallisessa delegaatiossa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö avaa kongressin ja toimii sen suojelijana. Myös Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves ja Unkarin presidentti János Áder sekä Venäjän Federaation varakulttuuriministeri Aleksandr Zhuravski puhuvat avajaisissa. Lisäksi kuullaan kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen puhe kongressin pääteemasta sekä Suomalais-ugrilaisten kansojen konsultaatiokomitean puheenjohtaja Valeri Markovin raportti toiminnasta.

Suomalais-ugrilaisten kansojen I Maailmankongressi järjestettiin vuonna 1992 Syktyvkarissa, Komin tasavallassa Venäjällä, II Maailmankongressi vuonna 1996 Budapestissa Unkarissa, III kongressi vuonna 2000 Helsingissä, IV kongressi vuonna 2004 Tallinnassa, V kongressi vuonna 2008 Hanti-Mansiijskissa Venäjällä, VI kongressi vuonna 2012 Siófokissa Unkarissa.

 

Lue lisää:

lahti2016.fucongress.org