Anna Kokko

 

Unkarilaiset tuntuvat rakastavan nimillä leikittelyä ja hellittelyä ja kuten taulukoista näkyy, toisin kuin Suomessa, Unkarissa lempinimen ainoa tarkoitus ei ole olla lyhyempi tai helpompi kuin varsinaisen etunimen. –ka-päätteiset lempinimet ovat ennen kaikkea hellittelynimiä, joita esimerkiksi vanhemmat käyttävät lapsistaan. Näihin taulukkoihin on pyritty valikoimaan joka nimestä yleisin lyhyempi muoto ja yleisin hellittelynimi, mutta kuten sanontakin kuuluu, rakkaalla lapsella on monta nimeä. Esimerkiksi nimestä Anna on lähes lukematon määrä erilaisia lempinimiä: Ani, Annika, Ancsa, Ancsi Pancsi, Panka, Panni, Pannácska…

Suomalaisesta kalenterista ei löydy vastinetta Leventelle ja Boglárkalle, koska nimet ovat unkarilaista alkuperää. Sitävastoin unkarilainen Lili ja suomenkielinen Lilja ovat muunnoksia englannin Lily- ja Lilly-nimistä, jotka puolestaan ovat olleet alunperin Elizabeth- ja Caroline-nimisten naisten lempinimiä.  Moni suomalaisista nimistä näyttää ja kuulostaakin unkarilaiselta vastineeltaan.

Eräs poikkeuksista on poikien suosituin nimi Bence: se on peräisin roomalaisesta nimestä Vincentius, joka on johdettu latinan verbistä ’vincere’, voittaa. Englannissa yleinen nimi Vincent on mukautunut Vincentiuksesta, ja Suomessakin on muutamia Vinsentti-nimisiä miehiä. Koska Vinsentti on kuitenkin erittäinen harvinainen nimi Suomessa, suomenkieliseksi vastineeksi on valittu Voitto – merkitys on sama, vaikka nimen juuret ovatkin toisaalla.

Nimellä Zoé ei ole suomalaisessa kalenterissa vastinetta. Nimi ei ole alkujaan unkarilainen, vaan sen juuret ovat kreikassa. Nimi on levinnyt laajalle ja on esim. angloamerikkalaisessa kulttuurissa suosittu muodoissa Zoe ja Zoey. Yllättävää kyllä, vanhakantainen nimi ei ole kuitenkaan (ainakaan vielä) kantautunut Suomeen asti muutamaa yksittäistä poikkeusta lukuun ottamatta.

Taulukkoon on merkitty myös nimipäivät. Unkarissa nimipäivä on vähintäänkin yhtä suuren juhlan arvoinen kuin syntymäpäivä. Joillakin nimillä on kalenteriin merkitty useita nimipäiviä, ja riippuu mm. syntymäpäivästä ja uskontokunnasta, mikä niistä on valittu nimen kantajan nimipäiväksi. Nimipäivää juhlitaan Unkarissa usein lahjoin ja kakkukestein, ja myös ystävien ja työkavereiden odotetaan muistavan nimipäivää esimerkiksi kortilla tai pienellä lahjalla.

 

Artikkeli on ilmestynyt Suomi–Unkari-lehdessä 3-2016.