Eeva Savolainen

Budapestistä löytyy jos jonkinlaista ohjelmaa Lhbtiq+-turistille; niin bilettäjä, aktivisti kuin kulttuurin ystävä löytää omanlaisensa tapahtuman. Kuukauden mittaiseen Budapest Pride -festivaaliin kuuluu monia erilaisia tapahtumia, ja kulttuuriarkistoista kiinnostuneet voivat suunnata Hátterin arkistoon. Tästä listasta löydät hyödyllisiä nettisivuja ja yhteystietoja, mikäli haluat tutustua Budapestin sateenkaarevaan puoleen.

Budapest Pride

Tänä vuonna Budapest Pride -festivaali alkaa 7.6. ja huipentuu 6.7. pidettävään kulkueeseen. Budapest Priden monipuolinen ohjelma (vuoden 2019 ohjelma on vasta tekeillä) sisältää mm. bileitä, elokuvailtoja ja muunlaisia kulttuuritapahtumia (nettisivut unkariksi ja englanniksi).

Győztünk: szabad lesz a Pride

Kuva: János Bődey/ www.budapestpride.com

Bileet

Qlit-nettilehden (sivut unkariksi ja englanniksi) sivuilta löytyy monipuolinen listaus Budapestin queer-bileistä:

WOW eli Women on Women -bileet ovat nimensä mukaisesti naistenbileet, mutta muutkin ovat tervetulleita paikalle.

Ösztrosokkbileet ovat pelkästään naisille suunnattuja, kuukausittain järjestettäviä bileitä. Qlitin mukaan nämä ovat Budapestin vanhimmat naistenbileet!

!Szkafanderin bileisiin ovat kaikki tervetulleita. Heidän mottonsa onkin ”straight friendly house clubbing”.

Garcons mainostaa itseään ”Unkarin suurimpina homobileinä”.

Kuva: www.garconsbudapest.com

Yhteisökeskukset turisteille, jotka kaipaavat rennompaa hengailua tai kulttuuritapahtumia:

Támpont on Transvanillan eli Unkarin trans-organisaation yhteisötila, jossa järjestetään mm. elokuvailtoja. Paikan päälle voi mennä myös vain kahville tai teelle ja lueskelemaan mielenkiintoisia kirjoja (Facebook-sivut unkariksi).

Auróran tiloissa on muun muassa Budapest Priden toimisto. Paikan päällä järjestetään kaikenlaisia kiinnostavia tapahtumia (nettisivut suomeksi ja englanniksi).

Lhbtiq+-organisaatioita

Unkarissa toimii monia organisaatioita, jotka järjestävät erilaisia kulttuuritapahtumia ja -tempauksia. Heihin kannattaa olla suoraan yhteydessä, mikäli tästä listasta tai googlaamalla ei löytynyt juuri sitä, mitä kaipaatte – yhteydenottoihin suhtaudutaan yleensä positiivisesti, ja voi jopa olla, että teitä varten järjestetään erikoisohjelmaa. Järjestöjen tukemisesta löytyy lisätietoja organisaatioiden nettisivuilta.

Szivárvány Misszió Alapitvány on Budapest Priden järjestäjä, joka järjestää tapahtumia läpi vuoden (nettisivut unkariksi ja englanniksi).

Hátter-seura on Lhbtiq+-organisaatio, joka tarjoaa mm. laajoja tukipalveluita ja toimii erinäisissä projekteissa, ja jolla on myös Unkarin suurin sateenkaarikulttuurin arkisto (nettisivut unkariksi ja englanniksi).

Lábrisz on lesbo- ja biseksuaalinaisten yhdistys, joka on toinen päätoimija kouluja varten järjestetyssä Lhbtiq+-koulutusohjelmassa (nettisivut unkariksi ja englanniksi).

Transvanilla on transihmisten yhdistys, joka mm. järjestää tapahtumia, tarjoaa tukipalveluita ja pyrkii vaikuttamaan lainsäädäntöön ja terveyspalveluihin (nettisivut unkariksi ja englanniksi).

Magyar LMBT szövetszég on kattojärjestö, johon valtaosa Unkarin Lhbtiq+-yhdistyksistä kuuluu, ja jonka tehtäviin kuuluu esimerkiksi lobbaaminen; täältä löytyy tietoa Lhbtiq+-asioista Unkarissa (nettisivut unkariksi).

Lisäkysymyksiä aiheesta voi lähettää sähköpostiin eevasavolainen.sus@nullgmail.com

Artikkelikuva: www.budapestpride.com