Suosikkipaikkani Budapestissa

Jó napot kaikille lukijoille! Nimeni on Jonathan Bergman ja olen Budapestissa asuva opiskelija. Ensimmäinen vuoteni täällä oli koronarajoituksien takia hieman hiljaisempi, joten aika meni pitkälti kotona tai kaupungilla kävellen. Nyt kun yhteiskunta on ollut jonkin aikaa auki ja kokemuksia on kertynyt, niin haluaisin kertoa teille minun lempipaikoistani täällä Tonavan helmessä. Paikkoja löytyy paljon ja tässä jutussa nostan esille minun ehdottomia suosikkejani, vaikka osa saattavatkin olla jo monille ennestään tuttuja. Toivottavasti pystyn tarjoamaan joitakin uusia retkikohteita seuraavaa Budapestin reissua varten. Mukavia lukuhetkiä!

  1. Városliget

Ehdoton suosikkini Budapestissa on kaupunginpuisto eli Városliget. Vuonna 1896 rakennettu puisto avautuu mielestäni parhain jos sinne saapuu Unescon maailmanperintökohteen Hősök tere:n suunnasta. Ellei puistoon halua kävellä niin suosittelen M1-metroa sen historiallisen merkityksellisyyden vuoksi. Tämä sympaattinen linja jota kutsutaan ’’pikku metroksi’’ (kisföldalatti) on Manner-Euroopan ensimmäinen metrolinja ja sillä pääsee helposti kaupungin keskustasta puistoon. Puistossa on mukava kävellä ja ihailla ympäristöä, johon kuuluu muun muuassa uusbarokkinen Széchenyin kylpylä ja Vajdahunyadin linna. Puistoa on myös viime vuosien aikana kunnostettu eri tavoin ja ellei siellä ole käynyt moneen vuoteen niin tarjolla on paljon uutta nähtävää.

Museoiden, eläintarhan, ravintoloiden tai huvipuiston lisäksi siellä on myös nykyään monet urheilumahdollisuudet ulkoilmakuntosalien tai lukuisten urheilukenttien ansiosta. Hyviä esimerkkejä urheilumahdollisuuksista ovat minijalkapallokentät, pingispöydät tai koripallokentät. Näihin kaikkiin voi varata käyttöajan, vaikka kavereiden kesken, jonka jälkeen puiston nurmikot tai virvokepisteet alkavatkin houkutella vierailijaa. Paikka sopii toki myös rauhallisemmalle vierailulle jos niin tahtoo sillä kaikki nähtävyydet ja muut puitteet ovat myös hauskaa katseltavaa ohikulkijalle.

Citadella Vapauden patsaalla Pestin puolelta kuvattuna

Citadella Vapauden patsaalla Pestin puolelta kuvattuna

  1. Citadella & Gellérthegy

Toinen lempipaikkani sijaitsee Budan puolella ja Gellértin kukkulalla. Gellérthegy:in kukkulalle rakennetun linnakkeen nimi on Citadella ja siellä on nykyisin museotoimintaa ja virvokemyyntiä. Nykyinen Unescon maailmanperintökohde rakennettiin alunperin Habsburgien toimesta vuonna 1848, jolloin sen piti muistuttaa Unkarin kansaa Habsburgien vallasta. Paikka on historian saatossa muuttunut vapaudesta

muistuttavaksi kohteeksi ja nykypäivänä se tarjoaa myös ydinkaupungin parhaan näköalapaikan. Tämän vuoksi se on myös yksi suosituimmista kohteista turisteille ja asukkaille.

Itse kukkulaa on myös mukava seurata Pestin puolelta läpi vuosiaikojen, kun sen puut ja lehdet vaihtelevat värejä upeine sävyineen. Ajoittain kukkulalla järjestetään myös erilaisia ruoka- ja juomafestivaaleja, jotka ovat myös tuttuja läheisen Budan linnan alueelta. Jos huomaa Budapestin matkan aikana, että näillä paikoilla järjestetään tapahtumia niin kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa.

Tällä hetkellä Citadella on remontissa ja sen suunniteltu uudelleenavautuminen on seuraava kesäkausi, jolloin siellä jo toivottavasti järjestetään taas esim. pieniä ulkoilmakonsertteja tai ruokatapahtumia.

  1. Gettó gulyás

Erzsébétvárosin kaupunginosassa (VII. Alue) sijaitseva ravintola on mukava sekoitus uutta ja vanhaa. Ravintolan sisustus on tyyliltään uudempaa ja sen tunnelma on rentoutunut. Suurin osa ruoista ovat taatusti tuttuja klassikoita jokaiselle Unkarin ystävälle vaikka listalta löytyy myös klassisen keittiön valtavirrasta poikkeavia vaihtoehtoja. Ravintolan viinilista on myös suositeltava, unohtamatta ystävällistä ja humoristista henkilökuntaa. Ravintola on yleensä täpötäynnä, joten jos Budapestin reissu on tiedossa, voi oikein hyvin varata pöydän jo hyvässä etuajassa.

Ravintolan sijainti antaa ruokailun jälkeen hyvät mahdollisuudet kaupunkiturismiin, sillä sen läheisyydessä on lukuisia seinämaalauksia mutta myös isoimpia nähtävyyksiä. Yhtenä esimerkkinä voi mainita Dohány-kadun synagogan, jonka museossa pääsee oppimaan lisää Budapestin geton historiasta. Ravintola sijaitsee entisen juutalaisgeton alueella ja lähistössä on paljon vaikutteita Budapestin juutalaisten historiasta. Aivan kivenheiton päässä on myös lukuisia baareja ja drinkkipaikkoja, joissa kannattaa käydä visiitillä. Ellei juhliminen maistu, niin kannattaa vierailla näissä hieman aikaisempana ajankohtana. Esimerkkinä voi mainita Szimpla kert:in jossa päivisin voi rauhassa nauttia vaikka kahvista tai oluesta ennen kuin alkuillasta paikka alkaa jo täyttyä juhlaväestä.

Gerbaud kaukku ja capuccino Gerbeaud-kahvilassa Budapestissa

Gerbaud kaukku ja capuccino Gerbeaud-kahvilassa Budapestissa

  1. Café Gerbeaud

Gerbeaudin kahvisalonki, joka sijaitsee Budapestin ydinkeskustassa, on raikas tuulahdus 1800-luvun kahvikulttuuria. Toiminta avattiin vuonna 1858 ja muutti 1870 Vörösmarty:n aukiolle missä se sijaitsee nykypäivänäkin. Perustaja Henrik Kugler otti oppinsa ympäri Eurooppaa ja tapasi Pariisissa Emil Gerbeaudin, jonka jälkeen herrat aloittivat yhteistyön ja toiminnan laajentamisen. Molemmat nimet ovat omalla alueellaan takuu laadulle. Kertomuksien mukaan kahvilan tunnetuimpiin vakiovieraisiin kuului m.m Ferenc Deák, Ferenc Liszt ja Itävalta-Unkarin Keisarinna Elisabet ’’Sissi’’.

Gerbeaudin kahvila on todellinen näyte konvehti- ja kakkutaiteesta, minne on mukava pistäytyä lyhyelle tai pitkällekin tauolle esimerkiksi kakkukahvien tai lounaan pariin.

Budapestista löytyy myös paljon muita saman tyyppisiä paikkoja, joissa kannattaa käydä, mutta Gerbeaud on sijainnin takia ehkä helpoin tapa kokea kahvisalonkikulttuuria. Pääasia on, että käy kakkukahveilla itselleen mieleisessä kahvisalongissa, sillä niiden eleganttius on Suomalaiselle ainutlaatuinen.

Katutaidetta Budapestissa - kuvassa poika syö lángosia

Katutaidetta Budapestissä

  1. Pikkukadut ja katutaide

Vaikka Budapest on täynnä suurenmoista arkkitehtuuria ja hienoja aukioita, niin tuntuu siltä että moni näkemisen arvoinen paikka jää näiden varjoon. Siksi haluan tässä kohtaa nostaa esille kaikki mukavat pikkukadut. Jos kelit sallii ja kaupungin tunnetuimmat nähtävyydet ovat ennestään tuttuja, kannattaa ehdottomasti poiketa isojen katujen varrelta tutkimaan myös pienempiä katuja ja kaupunkireittejä. Näin voi löytää lukuisia mukavia kahviloita, ravintoloita tai eri tyypin kauppoja. Minun mielestäni näiden katujen paras anti on kuitenkin katutaide ja seinämaalaukset. Näitä pikkukatuja löytyy jopa ydinkeskustasta eli kaupunkiseikkailijan ei tarvitse matkustaa pidempiä matkoja nähdäkseen piilotettuja helmiä. Myös sisäpihat voivat osoittautua hienoiksi löydöiksi joissa voi ihailla arkkitehtuuria tai pistäytyä terassitauolle. Lämpiminä päivinä nämä kadut ja sisäpihat tarjoavat myös paljon kaivattua varjoa ja viileyttä. Hyviä esimerkkejä alkuun pääsemiselle ovat Semmelwéis utca (Dohány synagogan lähellä) ja Verés Pálné utca (kauppahallin läheisyydessä). Tällä alueella löytyy monta muuta hyviä esimerkkejä, mutta niitä en paljasta tässä vaiheessa, sillä parhaimmat löydöt tehdään omaa mielikuvitusta ja seikkailuhalua käyttäen!

  1. Normafan ympäristö

Viimeinen paikka sijaitsee Budapestin ytimestä hieman pohjoiseen päin. Paikan nimi on Normafan ja on siis Svábhegy:in kaupunginosassa sijaitseva kansallispuisto ja se sopii parhaiten heille kenen vihreyden nälkää Városlíget ei tyydyttänyt ja heille kenen näköalan nälkää Citadella ei tyydyttänyt. Alueelle pääsee helposti metrolla ja bussilla. Jos yöpyy Pestin puolella niin kannattaa ottaa punainen metrolinja Budan puolelle ja nousta bussiin Széll Kálmánin aukiolla. Ennen bussimatkaa voi pitää tauon samalla aukiolla, sillä sieltä löytyy lukuisia ravintoloita ja kahviloita. On toki hyvä tietää, että itse kohteessa on myös mahdollisuuksia lyhyille ja pidemmille tauoille muun muassa kioskien tai kahviloiden ansiosta.

 

Kun mieli on tarpeeksi terävä ja jalat levänneet niin kannattaa suunnata kohti kaupungin korkeinta kohtaa, eli Jánoshegyi:n kukkulaa päin.  Siellä sijaitsee niin kutsuttu Erszébet-kilátó eli Elisabetin näköalatorni, joka on nimetty entisen Keisarinna Elisabetin mukaan. Torni tarjoaa upean näköalan hieman kauempaa ja aivan eri näkökulmasta kuin aiemmin mainittu Citadella. Ellei näköalatorniin halua kävellä niin sinne pääsee onneksi myös vaivattomasti köysiradalla. Torni valmistui vuonna 1910 ja on suosittu retkikohde, jonne voi suunnata vuosiaikana minä hyvänsä kunhan pukeutuu kelien mukaan.

 

Teksti ja kuvat: Jonathan Bergman