Vuoden 2018 toimintakertomus

VUOSIKERTOMUS VUODELTA 2018

 Yhdistys ja jäsenet

Kouvolan Suomi-Unkari Seuran tarkoitus on suomalais-unkarilaisten kulttuurisuhteiden kehittäminen, Unkarin historian ja nykypäivän tuntemuksen levittäminen ja syventäminen sekä Suomen ja Unkarin kansalaisten ystävyyden lujittaminen ja yhteistoiminnan lisääminen kaikilla elämän aloilla.

Vuosi 2018 oli Kouvolan Suomi-Unkari Seuran 7. toimintavuosi. Yhdistys jatkaa 1983 perustetun Suomi-Unkari Seuran Pohjois-Kymen osaston ja vuonna 1988 perustetun Kuusankosken osaston toimintaa, kun em. osastot yhdistettiin Kouvolan Suomi-Unkari Seuraksi vuonna 2012.

Vuoden 2018 lopussa yhdistyksellä oli 61 jäsentä, joista 57 oli maksanut jäsenmaksun.  Vuoden aikana kuoli 1 jäsen. Liittyneitä oli kolme. Hallitus katsoi lisäksi eronneiksi kolme jäsentä, jotka eivät kahteen vuoteen olleet maksaneet jäsenmaksuaan.

Toiminta vuonna 2018

Vuosikokous 7.3.2018 Porukkatalolla.

Vuosikokous pidettiin keskiviikkona 7.3. Porukkatalolla. Kokouksen aluksi yhteisötyökoordinaattori Irene Purtilo esitteli Porukkataloa ja sen toimintoja.

Vuosikokous käsitteli sääntöjen määräämät asiat. Osallistujia oli 10. Kokouksen puheenjohtajana toimi Esko Vyyryläinen. Hallitustyöskentelyn jätti pitkäaikainen hallituksen jäsen Pekka Jokinen, jolle lausuttiin lämpimät kiitokset sekä yhdistyksen että ystävyyskaupunkityön hyväksi tehdystä työstä. Uutena jäsenenä hallitukseen valittiin Regina Büdi.

Jäsenilta Kuusankosken Kettumäen kansanpuistossa 21.5.

Maanantaina 22.5. vietettiin 26. jäsenen voimin kevätiltaa mielenkiintoisessa ympäristössä, Kettumäen kansanpuiston ruokokattoisessa kodassa ja pihanuotion ääressä. Kansanpuistoa ja sen järviruoko-mallimiljöötä esittelivät Kettumäen kansanpuisto ry:stä Tanja Kukkola ja Hilkka Jämsä. Kodassa oli mukava juoda kahvit herkkujen kera nuotiolla paistettujen makkaroiden jälkiruuaksi. Laulattamisesta vastasivat tuttuun tapaan Pekka Ainali, Jouko Törmälä ja Arvo Saaristo. Arpajaiset toivat omaa väriään illanviettoon.

Lángos-ilta  22.8. Rossilla

Keskiviikkona 22. elokuuta kokoonnuttiin Merja ja Antero Rossin pihalle maistelemaan lángoseja erilaisten täytteiden kera. Ydinjoukko hääräsi isäntäväen kanssa keittiössä leipomassa ja paistamassa syötävää, joiden seuraksi oli varattu mm. smetanaa, paprikaa, sipulia ja hunajaa sekä mehua ja viiniä. Ilta sai liikkeelle 30 osallistujaa ja sujui leppoisissa merkeissä. Ohjelmaan kuuluivat myös arpajaiset.

Unkarilaiset vieraat 24.-26.8.

Elokuussa saimme yllätysvieraita Unkarista Vilma Jakabin johtaman ryhmän saapuessa Baltian matkansa päätteeksi Kouvolaan. Tieto vieraiden tulosta saatiin alkukesästä, jonka jälkeen järjestettiin majoitus, bussikuljetukset Helsingistä ja takaisin, ohjelmaa ja illallinen. Omalle jäsenistölle tiedotettiin vierailusta ja kutsuttiin heitä mukaan lauantain 25.8. aktiviteettipäivään.

Ryhmä, johon kuului 24 osallistujaa sekä Balatofüredistä että joiltakin muiltakin paikkakunnilta, majoittui omin kustannuksin Puhjonrantaan, jonne heille organisoitiin ohjelmaa lauantaiksi 25.8.. Iltapäivällä oli leikkimielisiä kilpailuja Puhjonrannan maisemissa sekä nuotiomakkarat ja letut mehun ja oluen kera venevajassa. Klo 17 alkaen tarjottiin kolmen ruokalajin illallinen, johon osallistuivat vieraat ja oman seuramme jäseniä, yhteensä 40 henkilöä. Illan ohjelmassa oli puheita ja musiikkia. Tunnelma oli iloinen ja sydämellinen. Kuljetuskustannusten kattamiseen saatiin tukea Kouvolan kaupungilta 500 euroa. Yhdistyksellemme maksettavia kustannuksia muodostui noin lisäksi 1 300 euroa.

Ruoka- ja viini-ilta perjantaina 9.11. Tuulensuojassa

Perinteinen illanvietto unkarilaisen viinin ja ruuan parissa vietettiin Tuulensuojassa perjantaina 9.11. Pöydät koristeltiin Sirkka Uusipaikan ja Anja Sulun kauniilla unkarilais-liinoilla. Ruokana oli herkullista gulyás-keittoa leivän kera ja jälkiruuaksi omenastruudelia kahvin kanssa. Kokkina hääri Pitopalvelu Hekarin Kari Rantanen. Puna- ja valkoviinit toimitti Arvi Vaittinen suoraan Unkarista. Illalliskortin hinta oli 20 euroa.

Illan aikana kuultiin musiikkia, jota muusikot Arvo Saaristo, viulu, ja Pekka Ainali, piano, esittivät. Jouko Törmälä johti yhteislauluja. Regina Büdi ja Péter Zana näyttivät csárdáksen taitojaan. Antero Rossi piti Unkari-aiheisen tietovisan. Illan aikana järjestettiin myös arpajaiset. Jäsenet olivat jälleen erinomaisesti huolehtineet arpajaisvoitoista, ja niitä oli jaettavana runsaasti. Ison pöydän ympärillä istui yhteensä 38 hyväntuulista ruoka- ja viini-illanviettäjää.

Muu toiminta

Ihana Unkari -iltaa vietettiin Kouvolan pääkirjastossa 5.11. Lukuvinkkejä unkarilaisesta kirjallisuudesta tarjosi unkarilaisen kirjallisuuden asiantuntija, kääntäjä Anna Tarvainen. Hän ohjasi kuulijat lukumatkalle Unkariin, pieneen kirjallisuuden suurvaltaan. Yleisö kuuli esimerkkejä suomennetusta unkarilaisesta kirjallisuudesta. Kouvolan Suomi-Un­kari Seura esittäytyi illassa ja loi tunnelmaa Arvo Saariston ja Pekka Ainalin musiikkiesityksillä.  Tarjolla oli myös Sirkka Uusipaikan valmistamia unkarilaisia leivonnaisia.

Kuulijoita oli noin 30.

8.11. seuramme edustajat Pekka Ainali ja Sirkka Uusipaikka esittelivät ystävyysseuratoimintaa Kymi Sinfonietan Unkarilaisen illan aluksi Kuusankoskitalossa.

Tiedotus

Yhdistyksen jäsenille lähetettiin kolme jäsentiedotetta, kaksi keväällä ja yksi syksyllä. Valtaosa tiedotteista toimitetaan sähköpostilla ja noin 14 postitse kirjeinä.  Tiedote toimitettiin myös Suomi-Unkari Seuralle, naapuriseuroille, kunniajäsenille Unkariin sekä Unkarin tiede- ja kulttuurikeskukseen.

Unkarilaisten vierailuun liittyen lähetettiin kaksi sähköpostitiedotetta.

Lisäksi viestintää hoidettiin facebook- ja nettisivujen kautta. Yhdistyksellä on omat nettisivut Suomi-Unkari Seuran sivujen yhteydessä sekä facebook-sivut nimellä Kouvolan Suomi-Unkari Seura Kouvolai Finn-Magyar Baráti Társaság. Sivuja ylläpitää ja päivittää Sirkka Uusipaikka.

Suomi-Unkari Seuran lehteä on välitetty erilaisissa tilaisuuksissa.

Seuramme tiedottaa aktiivisesti unkarilaiseen kulttuuriin liittyvistä alueen tapahtumista. Jäseniä kannustettiin osallistumaan 23.9.  Kouvolan oopperayhdistyksen ”Viehkeä Wien ja tulinen pusta” -konserttiin Kouvola-talossa sekä Kymi Sinfonietan  Unkarilaiseen iltaan 8.11. Kuusankoskitalossa.

Hallitus ja toimihenkilöt

Yhdistyksen hallitukseen on kuulunut yhdeksän henkilöä: puheenjohtajana Pekka Ainali, varapuheenjohtajana Sirkka Uusipaikka, taloudenhoitajana Anja Sulku, sihteerinä Merja Rossi.

Jäseninä ovat olleet Regina Büdi, Riikka Kaasalainen, Esko Turkka, Hilkka Silander ja Jouko Törmälä. Hallitus on kokoontunut 3 kertaa. Lisäksi hallituksen jäsenet kokoontuivat valmistelemaan vierailuun liittyviä asioita.

Kirjanpitäjänä ja tilinpäätösten laatija on Eila Junnola EMJ-Palvelut ky:stä. Toiminnantarkastajana toimi Helena Vaittinen varanaan Seppo Reijasto.

Edustus

Suomi-Unkari Seuran edustajakokouksessa 21.4. yhdistyksen edustajana oli varapuheenjohtaja Sirkka Uusipaikka. Suomi-Unkari Seuran neuvottelupäivillä oli 10.11. oli Regina Büdi.

Talous

Yhdistyksen talous on kunnossa. Kouvolan kaupunki myönsi yhdistykselle toiminta-avustusta 200 euroa. Lisäksi kaupunki antoi unkarilaisten vieraiden bussikuljetuksiin 500 euron tuen.

Jäsenistö on pitänyt huolen runsaasta määrästä arpajaispalkintoja, joka on mahdollistanut arpajaistuotot. Muita tuottoja ovat jäsenmaksut ja jäsentilaisuuksien osallistumismaksut. Kustannuksista suurimman erän muodostavat jäsentilaisuuksien kulut.