Kansallisen yhteenkuuluvuuden päivän aattona

Kansallisen yhteenkuuluvuuden päivää, nemzeti összetartozás napja, on valtiopäivien päätöksellä 31.5.2010 ryhdytty viettämään 4. kesäkuuta. Päivä ei valikoitunut sattumalta. Tuona päivänä vuonna 1920 allekirjoitettiin Pariisissa Trianon’n huvilinnassa tai palatsissa Unkarin ja ympärysvaltojen välinen rauhansopimus, joka vei Unkarin kuningaskunnalta 2/3 pinta-alasta ja puolet väestöstä. Päivä ei ole siis Unkarin eikä unkarilaisuuden tai unkari-laisen kansakunnan juhlapäivä. Unkarin vastavalittu parlamentti halusi päätöksellään nimenomaan korostaa unkarilaisten kansallista yhteenkuuluvuutta nykyisistä rajoista riippumatta, mikä korostaa erityisesti myös nykyisen hallituksen kansallisuuspolitiikkaa.

Ulkounkarilaisille myönnetty Unkarin kansalaisuus ja siihen liittyvä valan vannominen on juhlallinen tilaisuus, josta 4.6.1920 rauhansopimukseen liitettynä tulee koskettava kokemus, joka välittyy myös uutisten seuraajille. Tänä vuonna 30 Unkarin kansalaisuutta hakeneen ulkounkarilaisen valanvannomistilaisuus oli järjestettyBudapestin  XXII kaupunginosan (Lounais-Budapest) Nagytétényin Trianon-muistomerkin vierelle. Tilaisuudessa valan vastaanottanut valtiosihteeri Zsolt Németh (Fidesz) totesi, että kuluneen 93 vuoden aikana unkarilaiset ovat tunteneet suurta yhteekuuluvuutta riippumatta siitä, asuivatko he Unkarissa vai maan rajojen ulkopuolella, összetartozni az akadályok ellenére, összetartozni a határok felett. Tilaisuudessa puhui myös László Tőkés, Erdélyn unkarilaisten kansallinen neuvoston, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, EMNT, puheenjohtaja, joka on myös EU:n parlamentin jäsen. Tőkés totesi mm., että sadattuhannet unkarilaiset ovat juuri nyt liikkeellä Karpaattien altaassa kansallisen yhteenkuuluvuuden merkeissä, ja maahan tallottu kansa syntyy uudelleen, az eltiport nemzet újjászületik, de öngyilkos nemzetnek nincs feltamadása.

Tulevaan kansalliseen merkkipäivään liittyen uutisiissa esitettiin myös videoleike 31.5. Pohjois-Unkarissa Nógrádin läänin Szécsényssä tapahtuneesta Trianon’n rauhan muistomerkin paljastustilaisuudesta, tilaisuudessa puhuivat pormestari László Steyer (Fidesz) ja parlamenttiedustaja István Apáti (Jobbik). – Jobbik-puolue on muistuttanut julkilausumassaan, että Trianon’n rauha 4.6.1920 ei ole mikään juhlinnan aihe eikä rauhansopimuksen seurauksia saa unohtaa.