Teksti Marjatta Manni-Hämäläinen, resepti ja hillokuva Juha Tynkkynen

Aprikoosi (Prunus armeniaca, unk. sárgabarack ja kajszibarack) on Unkarin arvokkaimpia ja monikäyttöisimpiä hedelmiä. Se on hedelmäviinan barackpálinkan raaka-aine, ja sitä saa paitsi tuorena myös kuivahedelmänä, nektarina, säilykkeenä ja hillona. Perinteisen hillon raaka-aineet ovat aprikoosi, sokeri – ja pitkähkö keittoaika. Tarjoamme ohessa Suomeen sovelletun version, jota kannattaa kokeilla aprikoosien tullessa toreille ja kauppoihin.

Aprikoosihillo kuuluu olennaisena osana unkarilaiseen keittiöön. Moni levittää hilloa voilla voidellun paahtoleivän päälle ja nauttii aromaattisen herkun maitolasillinen kanssa. Aprikoosihillo kuuluu myös useisiin unkarilaisiin leivonnaisiin (barackos rácsos torta, túrós barackos pite, zserbó) ja tuoreita aprikooseja voi kätkeä luumun tavoin taikinapalleroiden sisään (barack gombóc).

Kypsiä aprikooseja. Kuva Marjatta Manni-Hämäläinen.

Unkarissa viljellään pariakymmentä aprikoosilajiketta. Hedelmän väri vaihtelee keltaisesta oranssiin, ja jotkut lajikkeet saavat kypsyessään punerrusta pintaansa.

Aprikoosipuut kukkivat valkoisin tai vaaleanpunaisin kukin huhtikuussa, hedelmäpuista ensimmäisinä. Satoa ne tuottavat Unkarissa lajista riippuen kesä-heinäkuussa.

 

Aprikoosihillo

Raaka-aineet

1 kg tuoreita aprikooseja

250-300 g hillosokeria

kanelitanko (tai pala inkivääriä)

jauhettua vaniljaa tai vaniljatanko (ei vaniljasokeria)

½ sitruunan mehu

Valmistusaika 60 min

Pese aprikoosit ja halkaise keskeltä ja poista kivet. Voit pilkkoa hedelmät pienemmiksi paloiksi jos haluat.

Laita hedelmät ja sitruunamehu kattilaan ja keitä hiljaisella lämmöllä tovi, lisää sen jälkeen sokeri ja annan porista 15-20 min. Kun hillo on valmis, poista kanelitanko.

Voi myös ajaa hillon sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi ennen purkitusta, jos et pidä sattumista.

Pese lasipurkit kuumalla vedellä ja laita 120-asteiseen uuniin toviksi.

Täytä tölkit hillolla ja sulje kansi. Jäähdytä ja säilytä kylmässä.

Juttu on ilmestynyt Suomi-Unkari-lehdessä 2-2019.