Pogácsa taitaa olla tunnetuin ja suosituin suolainen pikkusyötävä Unkarissa. Se sopii alkuruoaksi, esim. erilaisten gulyás-keittojen kanssa, mutta myös retkiruoaksi ja viinin tai pálinkan seuralaiseksi.
Samantapainen herkkupala tunnetaan unkarilaisalueiden lisäksi myös laajemmin Keski-Euroopassa, Balkanilla ja jopa Turkissa – sana tulee latinasta (focca = tuli, vrt. italialaisten focaccia-leipä), unkariin se on tullut slaavilaisten kielten välityksellä.
Pogácsasta on paljon erilaisia versioita, ja sanotaankin, että pogácsa-reseptejä on yhtä paljon kuin sen leipojia.
Tämä ohje on perheemme suosituin pogácsa-resepti:
300 g vehnäjauhoja
200 g edamjuustoa raastettuna
200 g pehmeää voita tai margariinia
2 munankeltuaista
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 dl smetanaa (tai turkkilaista jogurttia tai kermaviiliä; Unkarissa käytetään tejföl’iä)
Kaikki ainekset sekoitetaan hyvin keskenään ja tehdään tasainen taikina. Jos taikina tuntuu liian kovalta, voidaan lisätä vähän enemmänkin smetanaa.
Taikina kääritään muovikelmuun ja sen annetaan levätä viileässä yön yli.
Seuraavana päivänä taikinasta kaulitaan noin 2 cm paksuinen levy, josta pienellä (halkaisija 3-4 cm) pyöreällä muotilla tai vaikka pienellä snapsilasilla leikataan pyörylöitä.
Pyörylät voidellaan munanvalkuaisella ja päälle ripotellaan juustoraastetta. Juustoraasteen sijaan voi päälle ripotella esim. seesamin- tai pellavansiemeniä.
Pogácsat paistetaan 175 asteessa n. 15 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet kauniin kullanruskean värin.
Resepti on ilmestynyt Suomi-Unkari-lehdessä 4-2016.