Marketta Huitu

Kaikki Unkarin-kävijät tuntevat pienestä padasta tarjottavan kalakeiton. Tavallisimmin se lienee valmistettu szegediläisen reseptin mukaan, mutta keitosta on useita muunnoksia. Unkarissa kalakeitto kuuluu erottamattomasti myös jouluaattoon. Tonavan varren kaupungit Paks ja Baja käyvät jatkuvaa kiistaa siitä, kumman resepti on parempi, aidompi ja alkuperäisempi. Kaupunkien välisessä kinassa näkyy kotiseuturakkaus: resepteissä käytetään nimenomaa paikkakunnan tuotteita ja kartetaan kaupasta ostettavia ainesosia.

Julkaisemme molempien kaupunkien reseptit muunnellen kokeiltavaksi. Reseptissä mainittua ”tulitikkupastaa” ei meillä ole, mutta sen voi varmasti korvata jollain muulla kuten tikuiksi pätkityllä spagetilla (tai tuoda Unkarista). Jos tuoretta vahvaa kirsikkapaprikaa ei löydy kaupasta, sen voi korvata pienillä chileillä. (Kuva Bajan kalakeitosta mindmegette.hu-sivustolta.)

Paksin kalakeitto

noin 1,5 kg karppia (tai mieleistäsi Suomesta saatavaa kalaa)
200 g sipulia
60 g paprikajauhetta
2 rkl suolaa tai maun mukaan
3-4 tuoretta kirsikkapaprikaa
4 l vettä
noin 6 annosta ohutta pastaa

Perkaa ja viipaloi kalat ja puolita pää keskeltä kahteen osaan. Laita pilkottu sipuli, kalan pyrstö, puolitettu pää ja kalaviipaleet pataan ja lisää päälle ja 4 litraa vettä.  Kun vesi kiehuu, lisää suola, ja paprikajauhe sekä kokonaiset paprikat ja keitä n 30 min. Tarjoa keitto pastan kera.

Bajan kalakeitto 4 hengelle

2 kg karppia ja 1-2 palaa jotain muuta kalaa (koska Suomesta löytää harvoin karppia, voit käyttää sen sijaan mieleistäsi kalaa)
2 suurta sipulia
puolikas tomaatti (tai 1-2 ruokalusikallista kotitekoista lecsóa tai tomaattipyreetä)
1-2 palaa valkoista paprikaa
3 rkl paprikajauhetta
1,2 – 1,5 l vettä kalakiloa kohti

Aloita keiton valmistelu mielellään jo edellisenä iltana. Perkaa kala, mutta älä poista vatsaan jäänyttä verta. Leikkaa kala 2-3 cm:n paksuisiksi viipaleiksi, puolita pää ja suolaa kalanpalat. Jätä kalat suolautumaan jääkaappiin vähintään 2-3 tunniksi, mieluiten yön yli.

Pilko kaksi suurta sipulia ja aseta ne padan pohjalle, laita päälle vähän tomaattia ja valkoinen paprika. Lisää vesi ja kuumenna kiehuvaksi.  Voit halutessasi lisätä liemeen mausteeksi myös punaviiniä, vaikkei se olekaan yleistä. Kun keitto alkaa kiehua, lisää 3 ruokalusikallista hyvää paprikajauhetta ja keitä keittoa hiljaisella tulella n. 30 minuuttia. Lisää keittämisen loppuvaiheessa liemeen vielä 2-3 kirsikkapaprikaa. Tavallisesti kalakeiton kanssa syödään tulitikkupastaa (ohutta ja lyhyttä pastaa) siten, että ensin lautaselle pannaan pasta ja sen päälle kalanpalat ja liemi. Kalanpalat syödään viimeiseksi joko vähän liemen tai leivän kanssa.

Juttu on ilmestynyt Suomi-Unkari-lehdessä 2-2018.

 

Tonava-sarjan muut artikkelit:

Tonava

Tonava – luontoarvoja ja maailmanperintökohteita

Tonavan ekologiaa

Tonavan merkitys Unkarin talouselämälle

Tonava Unkarin kulttuurissa

Polkupyörällä Tonavan vartta Saksasta Mustallemerelle?

Tonavan sillat

Tonavan kalakeittokilpailu – Bajan ja Paksin kalakeitot

Tonava ja roomalaiset