Eszter Vuojala

1. Unkarissa alkuruokana toimii useimmiten suolainen, ruokahalua herättävä keitto, pääruoka syödään etikkapohjaisen salaatin kera ja jälkiruokana on leivos tai hedelmä. Usein ruokailun jälkeen juodaan vain kuppi kuumaa espressoa.

2. Unkarin tärkein mauste on paprikajauhe. Paprika kulkeutui Unkariin turkkilaisvallan aikana bulgarialaisten puutarhureiden välityksellä. Paprikaviljelyn ja -jalostuksen keskus on Szeged, josta löytyy myös maan ainoa ”paprikamuseo”.

3. Lihankäsittelyn ensimmäinen sääntö on, että aluksi liha käristetään ja sitten haudutetaan. Käristetty liha eli pörkölt on tyypillisempien unkarilaisten ruokien pohjana. Jos kastike suurustetaan kermalla tai kermaviilillä, on ruoan nimi paprikás.

4. Kuuluisin unkarilainen ruoka on gulassi-keitto eli gulyás. Sana tarkoittaa lehmipaimenta. Oikea gulassi valmistetaan avotulella rautapadassa.

5. Vaikka ravintolat tarjoavat tuhteja liharuokia, syödään Unkarissa myös paljon vihanneksia. Nimenomaan kotiruoka pohjautuu kasviksiin. Kasvismuhennos, unkariksi főzelék, valmistetaan linssistä, kaalista, kurpitsasta, herneistä tai muista kasviksista. Keitetyt kasvikset suurustetaan lopuksi mausteiden kera. Lopputulos on maukas ja ravitseva.

6. Unkarissa käytetään paljon hapatettuja vihanneksia. Tärkeimpiä ovat hapankaali, hapatetut kurkut ja -paprikat. Budapestin lähellä sijaitseva Vecsés on unkarilaisen hapankaalin kotikunta. Hapankaali on vitamiinipitoista ja erittäin terveellistä.

7. Pastat ovat myös unkarilaisten suosiossa. Niitä on suolaisia ja makeita. Unkarilainen pasta tészta on erityisesti lasten suosiossa. Pastoista kuuluisin on túróscsusza eli rahkapasta.

8. Kuuluisin kalaruoka Unkarissa on halászlé eli kalakeitto. Aidossa kalakeitossa on sakea pikkukaloista tehty perusliemi, johon lisätään keittämisen loppuvaiheessa karppia tai monnia. Keiton väri on aivan tummanpunainen, mikä johtuu paprikajauheesta. Unkarilainen kalakeitto on elämys, jota ei kannata ohittaa.

9. Unkarin metsistä saadaan paljon riistaa. Fasaanikeitto on keittojen kuningatar. Riistaruokien kuningas on taas punaviinissä haudutettu villisika.

10. Älä koskaan jätä käymättä Budapestin kauppahallissa ollessasi Unkarissa! Sieltä ostettu salamimakkara (téliszalámi), hanhenmaksa, paprikatahna Piros Arany tai tulisia herkkuja arvostaville Erös Pista ja kuivattujen paprikoiden nauhat ovat ehdottoman suosittuja tuliaisia.

11. Unkari on aina ollut kuuluisa leivästään. Pannónia – Unkarin latinankielinen nimi on lähtöisin leipää tarkoittavasta sanasta ”pane”.

12. Unkarilainen ruoka maistuu parhaiten Unkarissa, unkarilaisten viinien ja ystävien kera.

Jó étvágyat! – Hyvää ruokahalua!