Metsäjärviä 1

Farkasgyepűn Pisztrángos-järvi eli Taimenjärvi ja kokeellinen metsänsuojelualue

Bakony vuoristo sijaitsee Balatonista pohjoiseen, sen korkein huippu on Kőris-hegy 709 metriä korkea. Veszprémin läänissä, Bakony-vuoriston juurella on pieni tekojärvi lempeiden kukkuloiden keskellä: Pisztrángos-järvi. Se on noin 400 metrin korkeudessa.

Metsäjärviä 2: Orfűn järvet

Metsäjärviä 3: Pieni metsälampi Bakony’issa: Hubertlaki-tó

Elävä järvi

Järvi padottiin vuonna 1973 Bitva-puroon Bakonybélin ja Farkasgyepűn välisen metsätien varrella olevaan pieneen, vanhojen pyökkien ympäröimään laaksoon.

Bakonyin vuoristojärvi

Farkasgyepűn Pisztrángos-järvi (termeszetjaro.hu / Áron Dömsödi MTSZ)

Vaikka järvi onkin suosittu onkijoiden paratiisi, ei sieltä nimestä huolimatta taimenta löydy, mutta haukia, kuhaa, karppia ja hopeapaksuotsaa on järvessä. Koska Bitva-purossa on rapuja, niin niitä voi löytyä myös Pisztrángos-järvestä.

Järven erikoisin eläin on kirkkaassa vedessä elävä makean veden meduusa, lammikkomeduusa (Craspedacusta sowerbyi), joiden uimakellon halkaisija on 2 senttimetriä.

Bakonyin vuoristo järvessä Lammikkomeduusa

Lammikkomeduusa (horgaszat.u)

Dronevideo

Erityisesti syksyllä näkymä Pisztrángos-järven toiselta rannalta on taianomainen, kun ruskan väriloisto kaksinkertaistuen heijastuu myös tyynestä vedestä. Kannattaa mennä rannalle. Turistipolku vie padolle. On turvallisemp käydä toisen puolen matalammalla rannalla, koska sieltä uskaltaa mennä aivan rantaan saakka.

Farkasgyepűn Pisztrángos-järvi

Bakony’in vuoristojärvi (termeszetjaro.hu / Áron Dömsödi MTSZ)

Luontopolkuja ja kävelyreittejä

Pisztrángos-järven ympärille on muodostunut luontopolkujen ja kävelyreittien verkosto. Sieltä päästään helposti lähikyliin: Németbányaan, Csehbányaan, Farkasgyepűhyn, Bakonyjákóhon, Bakonybéliin.
Järvestä etälään on Farkasgyepűn kokeellinen metsänsuojelualue, jonka kauniiseen pyökkimetsään voidaan tehdä noin kahden kilometrin pitkä kävelyretki. Tien vieressä on Bitva puron lähde, joka ruokkii järviä.

Bakonyin Pisztrángos-järvi

Metsänsuojelualue (termeszetjaro.hu / Áron Dömsödi MTSZ)

Pyörätuolein ja lastenvaunuin

Rentouttavalle ja sisältörikkaalle muutaman tunnin retkelle Pisztrángos-järvelle ja takaisin voidaan mennä myös pyörätuolilla ja lastenrattaillakin. Reitti on melko helppo, joten normaalikuntoisen auttajan ei tarvitse olla suorituskykynsä rajoilla. Reittiä suositellaan lähes ympäri vuoden kaikille ikäluokille.

Bakonyin Pisztrángos-järvi

Pyörätuolilla (termeszetjaro.hu)

Korkein piste on 409 m
Matalin piste on 349 m
Suositeltu aika maaliskuusta marraskuuhun
Tietyyppit: asfaltti on 4,3 km (meno-paluu), hiekkatie 0,2 km.

Pisztrángos-järvi on Google Mapsissa

Kokeellinen metsänsuojelualue

Magas-Bakony’in juurelta löytyy pieni metsäpalsta, jossa on 1920-luvulta lähtien suojeltu ja ylläpidetty vuorialueelle tyypillisiä pyökkejä. Täällä niille tarjotaan häiriötön luonnollinen ympäristö sekä ekosysteemin tutkimukselle ja metsäkokeille tarpeellisen pitkä aikaväli.
Kansainvälisestikin kuuluisa metsätalouden professori Gyula Roth (1873-1961) alkoi 1920-luvulla tutkia tällä alueella metsän luonnollisia uudistamismenetelmiä ilman suuria avohakkuita.

 

Metsämaisema Google Mapsissa

Metsän luonnollisten prosessien tapaan kestävässä metsähoidossa kaadetaan vuodesta toiseen vain joko yksittäisiä puita tai pieniä ryhmiä, jolloin valo pääsee maahan asti, mikä auttaa uuden puuston kasvua. Näin toimenpiteiden aikana puuston rakenteessa ei tapahdu rajuja muutoksia. Samoin kuin luonnonmetsässäkin – eri ikäiset, -kokoiset ja -lajiset puut kasvavat lähellä toisiaan.
Koska tälle ilmastolle on ominaista suhteellisen korkea vuotuinen sademäärä ja viileämpi ilmanala pääpuulaji on pyökki (euroopanpyökki, lehtopyökki, Fagus sylvatica), mutta tähän kuuluu myös useita muita puulajeja esim. sypressi (Cupressaceae), metsäsaarni (Fraxinus excelsior), metsävaahtera (Acer platanoides), lehmus (Tilia cordata) ja vuorijalava (Ulmus glabra). Alueella kasvaa myös muutamia Unkarissa suojeltuja kasveja, esim. laakerinäsiä (Daphne laureola), sinivuokko (Hepatica nobilis) ja jamssikasvejeja (Tamus communis).
Suojellussa ja kauniissa pyökkimetsässä on monia yli 100-vuotiaita puita, jotka ovat jatkuvan ekosysteemin tarkkailun alla.
Gyula Rothin nimeä kantavan polun varrella olevien infotaulujen avulla päästään tutustumaan menossa oleviin tutkimuksiin ja tietysti myös luontoon.

Bakonyin kokeellinen metsänsuojelualue

Kokeellinen metsänsuojelualue (termeszetjaro.hu / Áron Dömsödi MTSZ)

Saapuminen

Koordinaatit

Parkkipaikka: 47.199942, 17.638732
Bitva puron lähde: 47.199942, 17.638732
Pisztrángos järvi: 47.203397, 17.649799

Autolla

Pysäköinti

Lähin paikka on Farkasgyepűn Jókai-kadun parkkipaikka.
Farkasgyepűn kirkon vieressä olevan Nimród-ravintolan vierestä myös löytyy parkkipaikka.
Városlődin suunnasta tullessa auto voidaan jättää ennen Farkasgyepűtä vasemmalla olevalle tienhaaraan, jolloin tien vastapäiseltä puolelta alkaa Gyula Rothin polku.

Linja-autolla

Farkasgyepűlle pääsee linja-autolla Budapestistä tai Veszprémistä. Poistutaan linja-autosta Farkasgyepű Posta bussipysäkiltä kylän keskustassa.

Aikataulu

Pisztrángos järvelle

Farkasgyepűstä Z• -viittaa seuraten päästään 2 km leppoisasti kävellen järven luo.

Kokeellinen metsänsuojelualuelle

Farkasgyepűstä lähdetään etelään päin (Városlődin suuntaan) Z+ -viitan mukaan. Noin 600 metrin jälkeen käännytään vasemmalle asfalttitielle, Z● -viitan suuntaan, ja Pisztrángos-järven luota voidaan tehdä kierros metsässä.
Tai voidaan jäädä Z+ -viitan polulle ja n. 1,8 km:n jälkeen päästään toisella puolella olevalle Gyula Rothin polulle.

Pisztrángo- järvi on termeszetjaro.hu verkkosivulla
Pisztrángos-järven kuvat
Pisztrángos-järven lähinähtävyyksiä
Pisztrángos-järvi pyörätuolilla tai lastenrattailla
Pyökkimetsä on termeszetjaro.hu verkkosivulla
Pyökkimetsän kuvat

Metsäjärviä 2: Orfűn järvet

Metsäjärviä 3: Pieni metsälampi Bakony’issa: Hubertlaki-tó

Teksti: Lilla Timaffy-Touko

Bakonyin vuoristojärven pato

Turistipolku vie padolle (termeszetjaro.hu)