Metsäjärviä 3

1980-luvun puolivälissä padottiin puro pieneen laaksoon, joten Hubertlaki-tó syntyi. Alun perin riistajuottopaikaksi suunniteltu lampi on nyt yksi Magas-Bakony’in jännittävistä matkailukohteista.

Metsäjärviä 1: Bakony’in vuoristojärvi

Metsäjärviä 2: Orfűn järvet

retkeily-unkarissa

Hubertlaki-tó (termeszetjaro.hu / Péter Farkas MTSZ)

Bakony

Bakony on vuoristo, joka on kallioperältään karstimaata. Sen pinta-ala on noin 4000 km2. Se on Dunántúli-középhegységin (Transdanubian keskiylänkö) läntisin ja suurin osa. Sillä on runsaat luonnonvarat ja raaka-ainevarat. Suurin osa sen alueesta kuuluu Veszprémin lääniin, mutta sen alueet ulottuvat myös Győr-Moson-Sopronin ja Fejérin lääniin. Sen korkein kohta on Kőris-hegy,Saarnivuori’ (709 m). Hubertlaki-tó sijaitsee Veszprémin läänissä. Järven toinen nimi on Bakonyi Gyilkos-tó (Bakony’in Murhaajajärvi). Se on saanut pahaa ennustavan nimensä vedestä ulkonevista puunkannoista viitaten sen samankaltaisuuteen Transilvanian Gyilkos-järven kanssa.

Bakony vuoristo

Bakony vuoristo (termeszetjaro.hu / Péter Farkas MTSZ)

Videon ensimmäinen kolme minuuttia esittelee Hubertlaki-lampea

Metsä tulvan alla

Hamuházi-séd puron laaksossa oleva leppälehto on tulvaveden alla. Tervaleppä (Alnus glutinosa) pitää erityisen paljon siitä, että sen alueella on silloin tällöin tulvavesi. Jatkuva vedessä seisominen ei kuitenkaan ole hyväksi niille. Siksi puut katkesivat, ja nyt vain kannot ovat jääneet veteen. Vedestä esiin työntyville kannoille asettuu kuitenkin hirssisaroja ja nuoria tervaleppiä. Järven ympärillä on vesiliskoja ja useita sammakkolajeja.

Liikkumattomasta vedenpinnasta ulkonevat ja veden pinnalle heijastuvat kannot tarjoavat mielenkiintoisen näkymän. Paras näkymä järvelle on laakson pato, ja se on myös valokuvaajien suosikkipaikka. Kävellessämme kauempana padolta löydämme Metsästäjien muistomerkin. Veszprémin läänin ammattimetsästäjien kunniaksi pystytetyn, kauniisti puusta veistetyn muistomerkin vieressä on penkkejä, pöytiä ja grillipaikka turisteille.

pieni metsälampi

Metsästäjien muistomerki (termeszetjaro.hu / Péter Farkas MTSZ)

Hubertlak

Järvi on saanut nimensä läheisestä Hubertlakista, entisestä Esterházy perheen metsästysmajasta. Muutama sata metriä järvestä pohjoiseen, Hamuházi-sédin ja Szalai-sédin yhtymäkohdassa, Hamuházi-niityllä, seisoi metsänomistajan perheen kolmikerroksinen metsästysmaja, kunnes se paloi vuonna 1967. Nykyään siellä on metsästysmaja ja vuokramökki (kulcsosház). Kahdensadan metrin päästä täältä löytyy Hubertlakin lähde.

metsästysmaja

Vuokramökki eli kulcsosház (termeszetjaro.hu / MTSZ)

Pyhä Hubertus

Hubertus oli Alankomaista, aateliperheestä kotoisin oleva nuori mies, joka eli irstailevaa elämää 600−700 luvulla. Hänet tunnettiin intohimoisena metsästäjänä. Legendan mukaan pitkäperjantain aamuna uroshirven jahdissa hän näki näkyjä. Hän näki loistavan ristin uroshirven sarvien välissä. Taivaallinen ääni kehotti häntä kääntymään ja elämään pyhää elämää tai hän joutuisi helvettiin. Pian tämän jälkeen hänen vaimonsa kuoli. Sitten Hubertuksesta tuli erakko, myöhemmin hän opiskeli papiksi, sen jälkeen hänestä tuli piispa.
Hänestä tuli monien asioiden suojeluspyhimys, ennen kaikkea metsästyksen. Tästä syystä syvälle metsään rakennettu metsästysmaja on saanut nimensä häneltä.
Pyhän Hubertuksen opastuksen mukaan metsästäjän hyveitä ovat aina rauhallinen itsehillintä, myötätunto sekä nöyryys luontoa ja villieläimiä kohtaan. Vaikka metsästysmaja ei ole enää pystyssä, alueen maamerkit, kuten järvi, kantavat sen nimeä.

pieni metsälampi

Pieni metsälampi Bakony’issa (termeszetjaro.hu / Péter Farkas MTSZ)

Varusteet

Tarvittavat retkeilyvarusteet: vaelluskengät, vuodenajan vaatteet, juomavesi, ruoka.

Retken vaikeusaste: helppo
Pituus: 7,5 km
Kesto keskiteholla: 2 tuntia 20 minuuttia
Kiivettävä: 257 m
Laskeuduttava: 257 m
Korkein piste merenpinnasta: 370 m
Alin kohta merenpinnasta: 251 m

Saavutettavuus

Koordinaatit 

Bussipysäkki ja parkkipaikka

47.28385745, 17.70992401

Hubertlaki-järvi

47.28500956, 17.67828749

Autolla

Retken lähtöpiste: Bakonyszücs, Gerencepuszta. Sinne pääsee autolla Zircistä (20 km) tai Pápasta (25 km). Auton voi jättää parkkipaikalle Odvaskői-ravintolan viereen tien 8301 varrelle Bakonybélin ja Bakonykoppány’in välillä. Voi myös pysäköidä hieman pohjoisempana, Gerence-völgy’in eli Gerence-laakson levähdyspaikalla.

Retken lähtöpaikka

Bakonyszücs, Gerencepuszta, Odvaskői barlang (Odvaskőn luola) -bussipysäkki

Junalla

Täytyy päästä Zirciin tai Pápaan, sieltä päästään bussilla retken lähtöpisteeseen, Bakonyszücs, Gerencepuszta, Odvaskői barlang (Odvaskőn luola) -bussipysäkille.

Aikataulu 

Linja-autolla

Zircistä tai Pápasta kulkee usein busseja Bakonyszücsin Gerencepusztaan, jossa on jäätävä pois Odvaskői barlang -bussipysäkillä.

Aikataulu

Retki alkaa K+-kyltistä, jonka jälkeen on käännyttävä Hubertlak-järvelle ZT-kyltistä. Etäisyys bussipysäkiltä on noin 3 km.

Retki on termeszetjaro.hu -verkkosivulla

Kuvia

Lähinähtävyyksiä

Sanasto

järvi = tó
lampi = tó, tavacska, kis tó
tervaleppä = mézgás éger
hirssisara = muharsás
vesilisko = pettyes gőte
sammakko = béka
vuokramökki = kulcsosház

Metsäjärviä 1: Bakony’in vuoristojärvi

Metsäjärviä 2: Orfűn järvet

Teksti: Lilla Timaffy-Touko

pieni metsälampi

Hubertlaki-tó Bakony’issa (termeszetjaro.hu / Péter Farkas MTSZ)