Egerszalókin suolamäki on ainutlaatuinen luonnonnähtävyys Euroopassa. Se on lumivalkoinen tai joskus vihreä kalkkikivimäki. Se on muodostunut lämpövedestä, joka nousee 410 metrin syvyydestä. Lämpimän veden parantavan vaikutuksen vuoksi se sai nimensä „terveysvesi”. Suolamäen vieressä sijaitsevat kaksi terveyskylpylää ja niiden ympärillä hotellit ja majatalot.

Egerszalók on pieni, lähes 2000 asukkaan kylä MátraBükk -vuorten välissä, Laskó-puron laaksossa. Se on kuuluisa luonnonmuodoistaan, hienoista viineistä, terveysvedestä ja kivikulttuurien muistoista. Sen todellinen vetovoima on kylän eteläosassa maasta tuleva kuumalähde. Rinnettä alas virtaavasta kuumasta terveysvedestä muodostui 1200 neliömetrin kalkkisakan muodostama suolamäki. Maa sulki nousevan veden 18 000-20 000 vuotta sitten.

Ainutlaatuinen Euroopassa: Egerszalókin suolamäki

Egerszalókin suolamäki

Kylpylät suolamäkien juurella

Terveysvesi löydettiin vuonna 1961, kun tutkijat etsivät maaöljyä ja maakaasua. Maata poratessa terveysvesi pulppusi maasta. Paikalliset huomasivat ensimmäisenä kalsium- ja magnesiumbikarbonaattisen (kalsiumin ja magnesiumin happamat suolat yhdistyvät hiilihapon kanssa) terveysveden hyödylliset vaikutukset. Uutinen levisi ja mineraaliveden parantava voima vahvistettiin lopulta tieteellisillä kokeilla.

Terveysministeriö luokitteli veden terveysvedeksi vuonna 1992, jonka jälkeen ensimmäinen virallinen uimapaikka avattiin vuodeksi. Suolamäen viereen rakennettiin ympäri vuoden auki olevat kolme uima-allasta. Pieni kylpylä, joka toimi talvella ja kesällä ympäri vuorokauden oli uskomattoman suosittu jopa ilman vahvaa infrastruktuuria. Sitten Egerszalókin Terveys- ja wellness-kylpylä (Egerszalóki Gyógy- és Wellness fürdő) avattiin vuonna 2007 ja kylpylän yläpuolella rinteessä oleva neljän tähden Saliris Resort Hotel on vastaanottanut vieraita vuodesta 2011. Lisäksi alueella on monia pienempiä hotelleja ja majataloja.

Ainutlaatuinen Euroopassa: Egerszalókin suolamäki

Terveysvesi löydettiin vuonna 1961

Terveysvesi

410 metristä pulppuaa 65–68-asteista vettä, jossa on kalsium- ja magnesiumbikarbonaattia sekä natriumia ja meta-piihappoa. Veden rikkipitoisuus on myös merkittävä. Veden on arvioitu olevan parhaiden terveysvesien luokassa. Asiantuntijat suosittelevat mineraalivettä moniin sairauksiin: niveltulehduksiin ja reumaattisiin häiriöihin, aineenvaihdunnan sairauksiin, selän luu-, lihas- ja jännehäiriöihin, hermotulehduksiin ja -särkyihin, tuki- ja liikuntaelinsairauksiin, sidekudoksen ja ihosairauksien hoitamiseen gynekologisten vaivojen hoitamiseen sekä väsymykseen. Vettä voidaan käyttää myös urheiluvammojen jälkeen kuntoutuksessa.

Ainutlaatuinen Euroopassa: Egerszalókin suolamäki

410 metristä pulppuaa 65–68-asteista vettä

Suolamäki

Suolamäkeä ympäröivä mäntymetsä on ainutlaatuinen näky. Suolamäki on alueen symboli ja samanlaista löytyy vain kahdesta paikasta maailmassa: Turkin Aasian puolella Pamukkalessa, ja USA:ssa Yellowstonen kansallispuistossa. Kuuma mineraalivesi rakentaa jatkuvasti uusia upeita pitsisiä ja valkoisia muodostelmia suolamäellä.

Ainutlaatuinen Euroopassa: Egerszalókin suolamäki

Suolamäki

Koska maasta pulppuavasta vedestä liuenneen hiilidioksidin (CO2) osittainen paine on korkeampi kuin ilman hiilidioksidin osittainen paine, osa hiilidioksidista poistuu ilmaan ja näin veden kalkkiliukoisuus vähenee. Vesi sitoo enemmän suoloja liuokseen lämpimässä kuin kylmissä lämpötiloissa, mikä nopeuttaa saostumista. Näin ulkona jäähtynyt vesi kyllästyy ja suolat erottuvat siitä. Veden kalkkipitoisuus (kalsiumkarbonaatti, CaCO3) kalsiitin ja aragoniitin muodossa vähenee.

Suolamäki Google Mapsilla

Virtaavasta vedestä poistuva karbonaatti luo pieniä patoja. Patojen reunoilta tippuva vesi on kuin pieni vesiputous ja kun sen pintajännitys kasvaa, se nopeuttaa myös kalkkikiven saostumista. Juuri saostunut kalkkikivi on erittäin herkkää, se jähmettyy vasta pitkän ajan kuluttua. Kalkkikivimäen vesirikkaalla pinnalla kasvaa levää ja sammalta, jotka nekin nopeuttavat kalkkikivien saostumista. Saostuva kalkkikivi on suurimmaksi osaksi kalsiittia, jonka tasaiset romboediodiset sivut loistavat kirkkaana. Levät päätyvät nopeasti veteen aiheuttaen vihertäviä värimuutoksia. Suolamäki on paikallisen suojelun alainen ja sen yläpuolelle on rakennettu kävelytie.

Ainutlaatuinen Euroopassa: Egerszalókin suolamäki

Rakennettu kävelytie

Kylpylä

Kalkkikivimäen juurelle rakennetussa kylpylässä on 17 ulko- ja sisäallasta. Vesipintaa on yhteensä 1900 m2. Kylpylän istuma-altaat, porekylpy, seikkailualtaat, lastenaltaat ja liukumäet varmistavat miellyttävän oleskelun kaiken ikäisille. Saunamaailmaan (Szaunavilág) pääsee hankkimalla erillisen lipun. Saunamaailmassa on kaksi suomalaista saunaa, biosauna, infrapunasauna, höyrysauna, aromihytti sekä kylmävesiallas. Kylpylän ulkopuolella taas on kaksi puusaunaa sekä kylmävesiallas. Saunaseremonia pidetään useita kertoja päivässä: valittavana on jää-, olut-, hunaja- tai suolainen seremonian.

Ainutlaatuinen Euroopassa: Egerszalókin suolamäki

Saunamaailmassa on kaksi suomalaista saunaa

Nostalginen kylpylä

Ison parkkipaikan vieressä on retrokylpylä, jossa sijaitsee kolme allasta 1970- ja 1980-luvun tunnelmissa. Kioskista voi ostaa „lángosta”, makkaraa ja mustaamakkaraa.

Ainutlaatuinen Euroopassa: Egerszalókin suolamäki

Retrokylpylä

 

Yhteystiedot

Wellness-kylpylä
Osoite: 3394 Egerszalók, Forrás utca 6.
Puhelin: +36 36 688 500
Koordinaatit: N47°51’16.4″ E20°19’59.9″ tai N47.8545827467; E20.3333143352

Aukiolo

Joka päivä kello 10.00-20.00

Hinnasto (2023)

Koko päivä 3 tuntia Kello 17 jälkeen
Aikuinen 7800 HUF 6200 HUF 3100 HUF
Yli 65-vuotiaat 6600 HUF 5000 HUF 2300 HUF
Lapsi (3–14 -vuotiaat) 6100 HUF 4500 HUF 1800 HUF

 

Saunamaailma (Szaunavilág): 3000 HUF
Tarkista ajankohtainen informaatio

 

Nostalgiakylpylä (Nosztalgiastrand)

Aukiolo

Maanantaista torstaihin ja sunnuntaina: kello 09.00-23.00
Perjantaina, lauantaina ja juhlapäivänä: kello 09.00-01.00

Hinnasto (2023)

Aikuinen: 1850 HUF
Lapsi ja eläkeläinen: 1450 HUF

Kuvat: Saliris Resort Hotel

Lähde: Hotelli

Teksti ja muut kuvat: Lilla Timaffy-Touko