Kulttuuripääkaupunki Pécs hurmasi kotkalaiset

Vehreä ja lämmin Unkarin kesä odotti meitä Kotkan Suomi-Unkari Seuran jäseniä kaksi viikkoa ennen juhannusta Pécsissä, vuoden 2010  Euroopan kulttuuripääkaupungissa. Kotikaupunkiaan meille esitteli siellä suomen kielellä pécsiläinen saksan kielen opettaja Szilvia Tompos. Pääsimme myös  nauttimaan Sétatér fesztiválin monipuolisesta musiikkitarjonnasta  Dóm térillä, basilikassa sekä myös Barbakán-puiston intiimeissä konserteissa.

Zsolnayn ja Csontváryn taidemuseot sekä Munkácsyn trilogianäyttely valikoituivat kohteiksimme kaupungin runsaasta museotarjonnasta. Pécsin keskeisin aukio on Dzsamin eli entisen moskeijan hallitsema Széchenyi tér, joka vielä maaliskuun lopussa oli kivikasojen ja rakennustelineiden vallassa. Saimme huolestuneita viestejä pécsiläisiltä ystäviltämme rakenteiden valmistumisesta, mutta jo toukokuun alkupuolella kaupunki oli valmiina ottamaan vastaan vieraitaan kaunistuneeseen ympäristöönsä.  Kaikesta näkyi, että unkarilaiset olivat todella panostaneet kulttuuripääkaupunkivuoteensa. 20-henkisen ryhmämme jäsenien mielestä kaupunki oli kaunis, rauhallinen, siisti ja turvallinen. Turvallisuus ulottui myös ruokakulttuuriin. Sitä täydensimme tutustumalla unkarilaisviineihin läheisellä Villányn viinialueella.

Kotkan kaupungilla ei ole ystävyyskuntasuhteita Unkariin, mutta meillä Kotkan Suomi-Unkari Seuran jäsenillä on ystäviä Pécsin lisäksi myös noin 30 km kaupungista olevassa Geresdlakissa, joka tunnetaan useiden suomalaisperheiden asuinpaikkana. Vieraillessamme kylässä kunnanjohtaja Dr. Tibor Habjánecz esitteli meille kylätalolla tarjotun lounaan jälkeen monipuolisesti Geresdlakia ja lopuksi vielä oman pincensä  ja puutarhansa, jossa poimimme kirsikoita suoraan puusta sekä tietenkin maistelimme  viinikellarin antimia. Annoimme kunnanjohtajalle Kotka-kirjan sekä pienen rahasumman stipendeiksi kyläkoulun oppilaille. ” Naisemme Geresdlakissa”, yhdistyksemme jäsen Mari Auvinen kutsui perheineen ryhmämme vierailemaan ihastuttavaan Geresdlakin kotiinsa, jossa nautimme upeasta unkarilaismiljööstä tarjoiluineen sekä vietimme mukavaa musiikillista iltaa.

Pécs2010-työryhmämme suunnitteli ja toteutti tämän omatoimimatkan. Tärkeä osuus järjestelyissä oli unkarilaissyntyisellä jäsenellämme Judit Pakkasella, joka ensisijaisesti huolehti yhteyksistä Unkariin ja sai maanmiehensä tekemään parhaansa onnistuneen matkamme hyväksi. Judit Pakkanen toimi myös monessa tilanteessa tulkkinamme ja johdatteli meidät aitoihin unkarilaistunnelmiin.

Leena Karjalainen