Kerromme näillä sivuilla toiminnastamme ja ajankohtaisista tapahtumista. Jos haluat tietää lisää tai tulla mukaan, esimerkiksi talkoo- tai muuhun toimintaan, niin ota yhteyttä hallituksen jäseniin.

Aurinkoista kesää!

Järvenpään Puisto Bluesissa (29.6. – 3.7. Rantapuisto ja Vanhankylänniemi) on tänäkin vuonna unkarilaisbändi:
Perjantaina 1.7. Bluesteltassa Rantapuistossa esiintyy klo 18.00 Chicago Blues Union (HUN).
Ilmainen sisäänpääsy.
Chicago Blues Union on T. Rogers & Jenő Feketen upouusi projekti, joka on kunnianosoitus 50- ja 60-luvun Chicago Electric Blues boomille.
Kannattaa tutustua muuhunkin bluesviikon ohjelmaan https://puistoblues.fi/

Tampereen yhdistyksen länsi-Unkariin keskittyvän syysmatkan kohteet ovat Györ, Sopron, Köszeg, Szombathely, Sárvár, Tapolca, Körmend, Zalaegerszeg, mutta kävät myös pienissä, tunnelmallisissa kylissä mm. Ȍriszentpéter, Farkasfa, Szentgotthárd, sekä Ari Kupsuksen ylläpitämässä Amadé-Bajzáth-Pappenheimin linnassa Iszkaszentgyörgyissä. Muutama yöpyminen on suunniteltu myös kylpylähotellien yhteyteen.  https://webmail.elisa.fi/?_task=mail&_action=get&_mbox=INBOX&_uid=19102&_token=o7DrE0TccxylhgP6QTbRp0eLDvbagIgY&_part=3
Tampereen S-US pyytää sitovia ilmoittautumisia 20. kesäkuuta mennessä, jotta pääsisivät varaamaan hotelleja.
Enemmän tietoja antavat:
Irmeli (irmeli.kniivila@gmail.com puh. 050 5818471) ja
Helka (helkalumiainen@gmail.com puh. 040 7303820)

Maksaessasi jäsenmaksusi valitsethan ystävällisesti e-laskutuksen verkkopankissasi. Näin tulevat laskut siirtyvät e-laskutukseen ja se on seuralle suuri taloudellinen helpotus tulevaisuudessa. Kiitos.

Olimme Järvenpää-päivänä kävelykatu Jannella su 7.5.2022. Hienoa oli taas tavata tuttuja ja tuntemattomia. Lisää juttua Tapahtumat-sivulla.

Yhdistyksen vuosikokous pidettiin ma 14.3.2022 Louhelassa. Käsiteltiin sääntöjen määräämät asiat. Yhdistyksen puheenjohtajana jatkaa Heli Alaja ja varapuheenjohtajana Pekka Rokka. Muut hallituksen jäsenet ovat Heikki Ahtiainen, Lars Holm, Eva Elsö (emäntä), Kirsti Kutvonen, Merja Lehtonen (sihteeri, kirjanpitäjä), Eija Linna-alho, Liisa Viras ja Antti Virtanen. Hallituksen ulkopuolinen taloudenhoitaja on Tuula Pulkkinen. Toiminnantarkastajana jatkaa Jaakko Mäkelä ja hänen varanaan Osmo Björkman.

Keskiviikkona 20.4. on mahdollisuus tutustua unkarilaiseen aikuisten animaatioon. Klo 23 alkaa Teemalla Ruben Brandt, taiteenkerääjä (Ruben Brandt, a gyuto, 2018) -elokuva, jonka on ohjannut Milorad Krstic. Taideterapeutti alkaa varastaa maalauksia, joista hän näkee painajaisia. Elokuva on täynnä herkullisia yksityiskohtia, joten tekee mieli katsoa leffa heti uudelleen, jotta voisi varmistaa, ettei mitään mennyt ohi. Nähdään kymmenittäin versioita taidehistorian klassikoista Hopperista Warholiin. Elokuva on tehty kunnianhimolla ja rakkaudella taiteeseen. (HS *****). Nähtävissä myös Areenassa.

Katso Balassi-stipendit unkarin opiskeluun kohdasta Ilmoitukset.

Yle esittää TV1:ssä la 19.2. klo 18.45 ja su klo 8.00 sekä Areenassa Avara luonto -sarjassa jakson Pustan villit hevoset. Unkarin aroseudulla Pustalla elää villeinä n. 300 Przewalskin hevosta. Nämä alun perin mongolialaiset hevoset olivat jo lähellä kuolla sukupuuttoon.

Setlementti Louhelan kirjastossa (Kalliola), Louhelankuja 1, kokoontuu keskiviikkoisin klo 17-19.30  unkarin piiri, jossa opiskellaan unkarin kieltä ja kulttuuria. Mukaan voit tulla ilman ennakkoilmoittautumista. Tervetuloa!

Suomi-Unkari Seura ry:n uudeksi toiminnanjohtajaksi on valittu  Botond Vereb-Dér, joka aloitti tehtävässä 15.9.2021. Seuran pitkäaikainen toiminnanjohtaja Marjatta Manni-Hämäläinen jää eläkkeelle loppuvuodesta. Toivotamme Jatalle rattoisia eläkepäiviä

Koronaepidemia rajoittaa edelleen harrastustoimintaa ja tilaisuuksien järjestämistä, mutta kannattaa tutustua mm. Suomi-Unkari Seuran sivuille http://www.suomiunkari.fi, jossa Kulttuuri-välilehdellä on runsaasti vinkkejä eri sivustoille ja näin voi tutustua Unkarin kulttuuritarjontaan kotisohvalta käsin. Museot, konserttitalot ja teatterit tarjoavat yhä enemmän verkossa nautittavaa ohjelmaa. Kerro omat suosikkilinkkisi osoitteeseen jarvenpaansus@gmail.com jaettavaksi muillekin Unkarin ystäville.

Teemalla esitettiin 31.8.2021 mielenkiintoinen dokkari Bauhausin tuntematon taiteilija. Unkarilaissyntyinen László Moholy-Nagy vaikutti 1920-luvulla Saksan Bauhaus-koulukunnassa, ennen kuin hän natsien tultua valtaan vuonna 1937 pakeni Yhdysvaltoihin. Chicagossa hän perusti moderniin muotoiluun erikoistuneen koulun, josta tuli Yhdysvaltojen taidekasvatuksen uranuurtaja. Ohjelmassa perehdytään László Moholy-Nagy elämään ja taiteeseen. (Saksa, 2019) T: Opendox Production/Ajna Films. Hauskana detaljina filmissä kerrotaan hänen tyttärensä saaneen nimensä Hattulasta, jossa Moholy-Nagy oli vieraillut aiemmin ennen lapsen syntymää. Filmi on nähtävissä AREENASSA 2 v 7 kk.

Tiistain 27.4.2021 vuosikokouksessa valittiin puheenjohtajaksi edelleen Heli Alaja. Hallituksen jäseniksi valittiin Heikki Ahtiainen, Éva Elsö (emäntä), Lasse Holm, Kirsti Kutvonen, Merja Lehtonen (sihteeri, kirjanpitäjä), Eija Linna-alho, Pekka Rokka (varapuheenjohtaja), Liisa Viras ja Antti Virtanen. Taloudenhoitajana toimii Tuula Pulkkinen. Toiminnantarkastajaksi valittiin Jaakko Mäkelä ja varalla Kalevi Saarela. Jari Ahola jättäytyi hallitustyöskentelystä. Lämpimät kiitokset hänelle monen vuoden aktiivisesta toiminnasta.

Ylen AREENAssa on nähtävissä ja kuultavissa  monia Unkaria koskevia ohjelmia mm. 23.3.2021 esitetty Ulkolinjan jakso Unkarin kulttuurisota (Marko Lönnqvistin toimittama dokumentin aihe: Unkarissa populistihallitus ja liberaali oppositio taistelevat median ja yliopistojen hallinnasta. (Ohjelman laajempi podcast-versio sekä kännyköihin tarkoitettu Mobiilitarina julkaistaan AREENAssa.), Keinuva talo: Unkari voisi kerskua kansanmusiikillaan (Kansanmusiikkia ei saa kunnioittaa kuoliaaksi, muistuttaa Unkarin radion toimittaja, etnomusikologi Balázs Weyer, joka toimii Mika Kauhasen haastattelussa paikallisoppaana unkarilaisen kansanmusiikin monenmoisiin aarteisiin.) ja Roman Schatzin Maamme-kirjan jakso Mitä Unkarissa on tapahtuu? (Keskustelemassa ovat Katalin Miklós ja Heimo Nyyssönen. Unkari saa EU:lta paljon rahaa, mutta se ei ole sitoutunut EU:n arvoihin ja oikeusvaltioperiaatteisiin.)