Kerromme näillä sivuilla toiminnastamme ja ajankohtaisista tapahtumista. Jos haluat tietää lisää tai tulla mukaan, esimerkiksi talkoo- tai muuhun toimintaan, niin ota yhteyttä hallituksen jäseniin.

Hyvää syksyä!

Suomi-Unkari Seura ry:n uudeksi toiminnanjohtajaksi on valittu  Botond Vereb-Dér, joka aloittaa tehtävässä 15.9.2021. Seuran pitkäaikainen toiminnanjohtaja Marjatta Manni-Hämäläinen jää eläkkeelle loppuvuodesta. Toivotamme Jatalle rattoisia eläkepäiviä!

Unkarissa maisteriksi valmistunut Vereb-Dér on opiskellut viestintää ja fennougristiikkaa. Hän kertoo aloittaneensa suomen kielen opinnot yliopistossa oppikirjasta, jonka yhtenä tekijänä oli seuran nykyinen puheenjohtaja Irmeli Kniivilä. Tällä hetkellä Vereb-Dér suorittaa medianomin YAMK-tutkintoa Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa. Hän asuu perheineen Hämeenlinnassa. Botond Vereb-Dér on toiminut useita vuosia suomalaisissa kaupungeissa kansainvälisten osaajien työllistymiseen, kotoutumiseen sekä kielenopetukseen liittyvissä hankkeissa. Ennen niitä hän työskenteli toimittajana Tampereella. Hänellä on kokemusta myös suomalaisesta järjestötoiminnasta ja vapaaehtoistyöstä, mm. juniorijääkiekkoilijoiden valmentajana. Sekä suomea että unkaria puhuvan ja molemmat maat hyvin tuntevan Botond Vereb-Dérin koulutus ja työkokemus antavat hyvät valmiudet Suomi-Unkari Seuran toiminnanjohtajan tehtävään. Tervetuloa!

Keskusseura on koonnut syksyn 2021 unkarin kursseja seuran nettiin ja postannut tiedon myös seuran Facebook-sivulle.

https://suomiunkari.fi/ajankohtaista/unkarin-kursseja-syksylla-2021/

https://www.facebook.com/suomiunkari

Koronaepidemia rajoittaa edelleen harrastustoimintaa ja tilaisuuksien järjestämistä, mutta kannattaa tutustua mm. Suomi-Unkari Seuran sivuille http://www.suomiunkari.fi, jossa Kulttuuri-välilehdellä on runsaasti vinkkejä eri sivustoille ja näin voi tutustua Unkarin kulttuuritarjontaan kotisohvalta käsin. Museot, konserttitalot ja teatterit tarjoavat yhä enemmän verkossa nautittavaa ohjelmaa. Kerro omat suosikkilinkkisi osoitteeseen jarvenpaansus@gmail.com jaettavaksi muillekin Unkarin ystäville.

Teemalla esitettiin 31.8.2021 mielenkiintoinen dokkari Bauhausin tuntematon taiteilija. Unkarilaissyntyinen László Moholy-Nagy vaikutti 1920-luvulla Saksan Bauhaus-koulukunnassa, ennen kuin hän natsien tultua valtaan vuonna 1937 pakeni Yhdysvaltoihin. Chicagossa hän perusti moderniin muotoiluun erikoistuneen koulun, josta tuli Yhdysvaltojen taidekasvatuksen uranuurtaja. Ohjelmassa perehdytään László Moholy-Nagy elämään ja taiteeseen. (Saksa, 2019) T: Opendox Production/Ajna Films. Hauskana detaljina filmissä kerrotaan hänen tyttärensä saaneen nimensä Hattulasta, jossa Moholy-Nagy oli vieraillut aiemmin ennen lapsen syntymää. Filmi on nähtävissä AREENASSA 2 v 7 kk.

Tiistain 27.4.2021 vuosikokouksessa valittiin puheenjohtajaksi edelleen Heli Alaja. Hallituksen jäseniksi valittiin Heikki Ahtiainen, Éva Elsö (emäntä), Lasse Holm, Kirsti Kutvonen, Merja Lehtonen (sihteeri, kirjanpitäjä), Eija Linna-alho, Pekka Rokka (varapuheenjohtaja), Liisa Viras ja Antti Virtanen. Taloudenhoitajana toimii Tuula Pulkkinen. Toiminnantarkastajaksi valittiin Jaakko Mäkelä ja varalla Kalevi Saarela. Jari Ahola jättäytyi hallitustyöskentelystä. Lämpimät kiitokset hänelle monen vuoden aktiivisesta toiminnasta.

Ylen AREENAssa on nähtävissä ja kuultavissa  monia Unkaria koskevia ohjelmia mm. 23.3.2021 esitetty Ulkolinjan jakso Unkarin kulttuurisota (Marko Lönnqvistin toimittama dokumentin aihe: Unkarissa populistihallitus ja liberaali oppositio taistelevat median ja yliopistojen hallinnasta. (Ohjelman laajempi podcast-versio sekä kännyköihin tarkoitettu Mobiilitarina julkaistaan AREENAssa.), Keinuva talo: Unkari voisi kerskua kansanmusiikillaan (Kansanmusiikkia ei saa kunnioittaa kuoliaaksi, muistuttaa Unkarin radion toimittaja, etnomusikologi Balázs Weyer, joka toimii Mika Kauhasen haastattelussa paikallisoppaana unkarilaisen kansanmusiikin monenmoisiin aarteisiin.) ja Roman Schatzin Maamme-kirjan jakso Mitä Unkarissa on tapahtuu? (Keskustelemassa ovat Katalin Miklós ja Heimo Nyyssönen. Unkari saa EU:lta paljon rahaa, mutta se ei ole sitoutunut EU:n arvoihin ja oikeusvaltioperiaatteisiin.)