Kerromme näillä sivuilla toiminnastamme ja ajankohtaisista tapahtumista. Jos haluat tietää lisää tai tulla mukaan, esimerkiksi talkoo- tai muuhun toimintaan, niin ota yhteyttä hallituksen jäseniin.


Perinteinen kevätretki Budapestiin 17. – 24.3.2024

Lue Pekka Rokan matkakertomus Artikkelit-osiosta. Kevatmatka-2024
Samoin Pirjo Lipposen kuvamuistoja samalta matkalta on Artikkelit-osiossa. Budapest muistoissani 2024

Lue Jaakko Kuuselan, Osmo Björkmanin ja Jari Aholan jutut Järvenpään ja Vácin välisen ystävyyskaupunkisuhteen alkuajoilta Artikkelit-kohdasta sekä Osmo Björkmanin juttu Keski-Uusimaassa 11.3.2024.


PYÖRÄILLEN TONAVALLA

Maanantaina 8.4.2024 klo 18.15 Myllytien toimintakeskuksessa, Myllytie 11 (sisäänkäynti sisäpihan puolelta) Kari Mattila kertoo sanoin ja kuvin pyöräretkestään Budapestista Saksaan ja takaisin.

Kahvitarjoilu. Tervetuloa, ota ystäväsikin mukaan!


Lue kokouksen valinnat Artikkelit-osiosta!

Järvenpään Suomi-Unkari Seura ry:n sääntömääräinen

VUOSIKOKOUS
pidetään keskiviikkona 13.3.2024 klo 19
Tilaustilassa, Järnefeltinkatu 9 E-ovi (Prisma-keskusta vastapäinen talo).
Käsitellään sääntöjen määräämät asiat.

Kahvitarjoilu Tervetuloa!
Hallitus


Viro – Unkari -yhteistilaisuus
Muutaman vuoden tauon jälkeen pidämme jälleen yhteisen illan Keravan Viro-seuran kanssa.
Tilaisuus pidetään Keravalla tiistaina 30.1.2024 klo 17.00 alkaen. Paikkana on Keravan lukion (Keskikatu 5) luokkahuone 1,15, pääovesta sisään, vasemmalle vahtimestarin lasikopin ohi ja jälleen vasemmalle eli hyvin lähellä ulko-ovea.
Ohjelmassa mm. Jaakko Kuusela kertoo Budapestin erikoisista, mutta vähemmän tiedetyistä käyntikohteista. Tallinnan asiantuntija esittelee vastaavia paikkoja  Tallinnassa. Isännät kertovat myös seuran tulevasta jäsenmatkasta Tarttoon.
Kahvitarjoilu. Tervetuloa kaikki jäsenet ystävineen!

Perinteinen kulttuurimatka Budapestiin tehdään maaliskuussa 2024. Lue lisää Kevätmatka 2024

Vaasi nro 13 on ilmestynyt. Lehdessä on paljon mielenkiintoista luettavaa.

Lue uusin Vaasi Artikkelit- tai Osasto toimii -palstalta tai linkistä Vaasi nro 13

Perinteistä ystävyysseurojen yhteistä
pikkujoulua
vietetään ma 11.12.2023 klo 17.00-19.00
Tilaustilassa (Järnefeltinkatu 9 E eli Prisma-keskusta vastapäätä).
Yhdistyksen jäsenille ruokailun hinta 22 €, muille 32 €.
Ilmoittautumiset viim. (huom!) 4.12. puh. 050-5915495 Heli Alaja
Mukaan noin 5 € arvoinen lahja pukinkonttiin.

Unkarilaisella reseptillä tehtyä kolbász-makkaraa on taas saatavilla. Lisää Ilmoitukset-palstalla.

IN MEMORIAM Lokakuussa saimme suru-uutisen yhdistyksemme perustajajäsenen, pitkäaikaisen puheenjohtajamme Jaakko Mäkelän menehtymistä. Muistokirjoitus on Artikkelit-palstalla.

          Jaakko Mäkelän muistotilaisuus pidettiin 11.11.2023.

Kevään 2023 kooste Artikkelit-palstalla

Onko sinulla muistoja Unkarin matkoiltasi tai kivoja vinkkejä? Tule kertomaan niistä tai tule niitä kuuntelemaan maanantaina 17.10. klo 18 Myllytien toimintakeskukseen (Myllytie 11, käynti sisäpihalta). Paikalla on myös seuran toiminnanjohtaja Botond Vereb-Dér, joka on ollut toimessaan nyt lähes vuoden. Hän kertoo ajankohtaisista asioista. Kahvia tarjolla.

Keskusseuran terveisiä:

Arvoisat jäsenemme! Viime aikoina nousseet postituskulut aiheuttavat seuralle taloudellisia vaikeuksia. Sekä jäsenmaksulaskujen että lehden postituskulut ovat kasvaneet siinä määrin, että ne vaarantavat jo seuran toimintakykyä. Olemme tietoisia siitä, että paperilehden lukeminen on miellyttävämpää ja paperilasku on toki monille tutumpi. Kuitenkin hintojen nousu vaikeuttaa toimintaamme säästötoimenpiteistä huolimatta. Siksi pyytäisimmekin kaikkia halukkaita tilaamaan jäsenmaksunsa jatkossa e-laskulla (se hoituu helposti omassa verkkopankissa) ja ilmoittamaan suostumuksensa ottamalla vastaan myös jäsenlehti sähköisessä muodossa täyttämällä seuraava lomake: https://forms.gle/qTuoXQPF3onDMS3T7

Keskusseura pyytää tutustumaan Kotkan Karhunvuorenkoulun koululaisten tekemään videoon unkarilaisista keksinnöistä https://youtu.be/cflDdteekfE (https://youtu.be/cflDdteekfE). Koululaiset voittivat seuran koululaisten videokilpailua, joita tulee lisää tulevaisuudessakin.

Keskusseura muistuttaa myös Seuran järjestämästä unkarin kielen intensiivikurssista, jossa kolmessa eri tasoryhmässä pääsee syventämään unkarin kielitaitoa https://forms.gle/hYBxSYjNWPxqriHd8. Samalla muistutetaan, että Helsingin Suomi-Unkari Seuran järjestämät verkkokurssit ovat myös hyvä tapa edistää kielitaitoa niille, joiden asuinpaikassa ei ole tarjolla unkarin kielen opetusta. Tietoa Helsingin yhdistyksen sivuilta, ilmoittautuminen tämän linkin kautta: https://forms.office.com/pages/responsepage.aspx?id=WXWumNwQiEKOLkWT5i_j7iDrfYVqQehBuP8hRYAxEkVURDFFUkFER1BSNkRJOERSNFVLMDBCQzdTWC4u

Teemalla esitettiin uusintana elokuussa mielenkiintoinen dokkari Bauhausin tuntematon taiteilija. Unkarilaissyntyinen László Moholy-Nagy vaikutti 1920-luvulla Saksan Bauhaus-koulukunnassa, ennen kuin hän natsien tultua valtaan vuonna 1937 pakeni Yhdysvaltoihin. Chicagossa hän perusti moderniin muotoiluun erikoistuneen koulun, josta tuli Yhdysvaltojen taidekasvatuksen uranuurtaja. Ohjelmassa perehdytään László Moholy-Nagy elämään ja taiteeseen. (Saksa, 2019) T: Opendox Production/Ajna Films. Hauskana detaljina filmissä kerrotaan hänen tyttärensä saaneen nimensä Hattulasta, jossa Moholy-Nagy oli vieraillut aiemmin ennen lapsen syntymää. Filmi on nähtävissä AREENASSA 30.4.2024 asti.

Maksaessasi jäsenmaksusi valitsethan ystävällisesti e-laskutuksen verkkopankissasi. Näin tulevat laskut siirtyvät e-laskutukseen ja se on seuralle suuri taloudellinen helpotus tulevaisuudessa. Kiitos.

Olimme Järvenpää-päivänä kävelykatu Jannella la 7.5.2022. Hienoa oli taas tavata tuttuja ja tuntemattomia. Lisää juttua Artikkelit-sivulla.

Yhdistyksen vuosikokous pidettiin ma 14.3.2022 Louhelassa. Käsiteltiin sääntöjen määräämät asiat. Yhdistyksen puheenjohtajana jatkaa Heli Alaja ja varapuheenjohtajana Pekka Rokka. Muut hallituksen jäsenet ovat Heikki Ahtiainen, Lars Holm, Eva Elsö (emäntä), Kirsti Kutvonen, Merja Lehtonen (sihteeri, kirjanpitäjä), Eija Linna-alho, Liisa Viras ja Antti Virtanen. Hallituksen ulkopuolinen taloudenhoitaja on Tuula Pulkkinen. Toiminnantarkastajana jatkaa Jaakko Mäkelä ja hänen varanaan Osmo Björkman.

Keskiviikkona 20.4. on mahdollisuus tutustua unkarilaiseen aikuisten animaatioon. Klo 23 alkaa Teemalla Ruben Brandt, taiteenkerääjä (Ruben Brandt, a gyuto, 2018) -elokuva, jonka on ohjannut Milorad Krstic. Taideterapeutti alkaa varastaa maalauksia, joista hän näkee painajaisia. Elokuva on täynnä herkullisia yksityiskohtia, joten tekee mieli katsoa leffa heti uudelleen, jotta voisi varmistaa, ettei mitään mennyt ohi. Nähdään kymmenittäin versioita taidehistorian klassikoista Hopperista Warholiin. Elokuva on tehty kunnianhimolla ja rakkaudella taiteeseen. (HS *****). Nähtävissä myös Areenassa.

Katso Balassi-stipendit unkarin opiskeluun kohdasta Ilmoitukset.

Yle esittää TV1:ssä la 19.2. klo 18.45 ja su klo 8.00 sekä Areenassa Avara luonto -sarjassa jakson Pustan villit hevoset. Unkarin aroseudulla Pustalla elää villeinä n. 300 Przewalskin hevosta. Nämä alun perin mongolialaiset hevoset olivat jo lähellä kuolla sukupuuttoon.

Suomi-Unkari Seura ry:n uudeksi toiminnanjohtajaksi on valittu  Botond Vereb-Dér, joka aloitti tehtävässä 15.9.2021. Seuran pitkäaikainen toiminnanjohtaja Marjatta Manni-Hämäläinen jää eläkkeelle loppuvuodesta. Toivotamme Jatalle rattoisia eläkepäiviä

Koronaepidemia rajoittaa edelleen harrastustoimintaa ja tilaisuuksien järjestämistä, mutta kannattaa tutustua mm. Suomi-Unkari Seuran sivuille http://www.suomiunkari.fi, jossa Kulttuuri-välilehdellä on runsaasti vinkkejä eri sivustoille ja näin voi tutustua Unkarin kulttuuritarjontaan kotisohvalta käsin. Museot, konserttitalot ja teatterit tarjoavat yhä enemmän verkossa nautittavaa ohjelmaa. Kerro omat suosikkilinkkisi osoitteeseen jarvenpaansus@gmail.com jaettavaksi muillekin Unkarin ystäville.

Tiistain 27.4.2021 vuosikokouksessa valittiin puheenjohtajaksi edelleen Heli Alaja. Hallituksen jäseniksi valittiin Heikki Ahtiainen, Éva Elsö (emäntä), Lasse Holm, Kirsti Kutvonen, Merja Lehtonen (sihteeri, kirjanpitäjä), Eija Linna-alho, Pekka Rokka (varapuheenjohtaja), Liisa Viras ja Antti Virtanen. Taloudenhoitajana toimii Tuula Pulkkinen. Toiminnantarkastajaksi valittiin Jaakko Mäkelä ja varalla Kalevi Saarela. Jari Ahola jättäytyi hallitustyöskentelystä. Lämpimät kiitokset hänelle monen vuoden aktiivisesta toiminnasta.

Ylen AREENAssa on nähtävissä ja kuultavissa  monia Unkaria koskevia ohjelmia mm. 23.3.2021 esitetty Ulkolinjan jakso Unkarin kulttuurisota (Marko Lönnqvistin toimittama dokumentin aihe: Unkarissa populistihallitus ja liberaali oppositio taistelevat median ja yliopistojen hallinnasta. (Ohjelman laajempi podcast-versio sekä kännyköihin tarkoitettu Mobiilitarina julkaistaan AREENAssa.), Keinuva talo: Unkari voisi kerskua kansanmusiikillaan (Kansanmusiikkia ei saa kunnioittaa kuoliaaksi, muistuttaa Unkarin radion toimittaja, etnomusikologi Balázs Weyer, joka toimii Mika Kauhasen haastattelussa paikallisoppaana unkarilaisen kansanmusiikin monenmoisiin aarteisiin.) ja Roman Schatzin Maamme-kirjan jakso Mitä Unkarissa on tapahtuu? (Keskustelemassa ovat Katalin Miklós ja Heimo Nyyssönen. Unkari saa EU:lta paljon rahaa, mutta se ei ole sitoutunut EU:n arvoihin ja oikeusvaltioperiaatteisiin.)