Kerromme näillä sivuilla toiminnastamme ja ajankohtaisista tapahtumista. Jos haluat tietää lisää tai tulla mukaan, esimerkiksi talkoo- tai muuhun toimintaan, niin ota yhteyttä hallituksen jäseniin.

Aurinkoista kesää!

Jannen piknik on taas la 13.8.2022. Olemme paikalla klo 11 alkaen ainakin klo 14 asti. Tervetuloa tapaamaan!

Kangasniemellä järjestetään UnkariFeszt 18.–21.8.2022. Monipuolista ohjelmaa tarjoavasta unkarilaisen kulttuurin tapahtumasta lisää https://webmail.elisa.fi/?_task=mail&_action=get&_mbox=INBOX&_uid=19291&_token=ZSbvxgJHg0QoO1wGW75AlbtQLWqQMNZh&_part=2

Keskusseura pyytää tutustumaan Kotkan Karhunvuorenkoulun koululaisten tekemään videoon unkarilaisista keksinnöistä https://youtu.be/cflDdteekfE (https://youtu.be/cflDdteekfE). Koululaiset voittivat seuran koululaisten videokilpailua, joita tulee lisää tulevaisuudessakin.

Keskusseura muistuttaa myös Seuran järjestämästä unkarin kielen intensiivikurssista, jossa kolmessa eri tasoryhmässä pääsee syventämään unkarin kielitaitoa https://forms.gle/hYBxSYjNWPxqriHd8. Samalla muistutetaan, että Helsingin Suomi-Unkari Seuran järjestämät verkkokurssit ovat myös hyvä tapa edistää kielitaitoa niille, joiden asuinpaikassa ei ole tarjolla unkarin kielen opetusta. Tietoa Helsingin yhdistyksen sivuilta, ilmoittautuminen tämän linkin kautta: https://forms.office.com/pages/responsepage.aspx?id=WXWumNwQiEKOLkWT5i_j7iDrfYVqQehBuP8hRYAxEkVURDFFUkFER1BSNkRJOERSNFVLMDBCQzdTWC4u

Kansalaisopistot.fi -sivulta löytyy erilaisia unkariin liittyviä kursseja https://kurssit.kansalaisopistot.fi/fi/search?q=unkari&distancelearning=true
Esim. mielenkiintoinen FT Ari Saastamoisen Uskomaton Unkari -verkkoluentosarja Helsingin työväenopistossa: Viime aikojen kielteisestä mediahuomiosta huolimatta Unkari on mitä mainioin matkailumaa.
6.9. Unkarin yhteiskunta ja kulttuuri
13.9. Unkarin historiaa ja Budapestin nähtävyyksiä
20.9. Aquincumin upea rauniokaupunki
Sarja järjestetään Google Meet -alustalla verkkoluentoina, joita voi seurata suorana lähetyksenä. Luentoja ei voi seurata jälkeenpäin tallenteina. Kirjautuminen luennolle omalla Google-tunnuksella (Gmail-tunnus). Kirjautumislinkki julkaistaan sarjan alkuun mennessä.

Teemalla esitettiin uusintana elokuussa mielenkiintoinen dokkari Bauhausin tuntematon taiteilija. Unkarilaissyntyinen László Moholy-Nagy vaikutti 1920-luvulla Saksan Bauhaus-koulukunnassa, ennen kuin hän natsien tultua valtaan vuonna 1937 pakeni Yhdysvaltoihin. Chicagossa hän perusti moderniin muotoiluun erikoistuneen koulun, josta tuli Yhdysvaltojen taidekasvatuksen uranuurtaja. Ohjelmassa perehdytään László Moholy-Nagy elämään ja taiteeseen. (Saksa, 2019) T: Opendox Production/Ajna Films. Hauskana detaljina filmissä kerrotaan hänen tyttärensä saaneen nimensä Hattulasta, jossa Moholy-Nagy oli vieraillut aiemmin ennen lapsen syntymää. Filmi on nähtävissä AREENASSA 30.4.2024 asti.

Järvenpään Puisto Bluesissa (29.6. – 3.7. Rantapuisto ja Vanhankylänniemi) oli tänäkin vuonna unkarilaisbändi:
Perjantaina 1.7. Bluesteltassa ja su 3.7. Sillibluesissa  esiintyi Chicago Blues Union (HUN).  Chicago Blues Union on T. Rogers & Jenő Feketen upouusi projekti, joka on kunnianosoitus 50- ja 60-luvun Chicago Electric Blues boomille.

Maksaessasi jäsenmaksusi valitsethan ystävällisesti e-laskutuksen verkkopankissasi. Näin tulevat laskut siirtyvät e-laskutukseen ja se on seuralle suuri taloudellinen helpotus tulevaisuudessa. Kiitos.

Olimme Järvenpää-päivänä kävelykatu Jannella la 7.5.2022. Hienoa oli taas tavata tuttuja ja tuntemattomia. Lisää juttua Artikkelit-sivulla.

Yhdistyksen vuosikokous pidettiin ma 14.3.2022 Louhelassa. Käsiteltiin sääntöjen määräämät asiat. Yhdistyksen puheenjohtajana jatkaa Heli Alaja ja varapuheenjohtajana Pekka Rokka. Muut hallituksen jäsenet ovat Heikki Ahtiainen, Lars Holm, Eva Elsö (emäntä), Kirsti Kutvonen, Merja Lehtonen (sihteeri, kirjanpitäjä), Eija Linna-alho, Liisa Viras ja Antti Virtanen. Hallituksen ulkopuolinen taloudenhoitaja on Tuula Pulkkinen. Toiminnantarkastajana jatkaa Jaakko Mäkelä ja hänen varanaan Osmo Björkman.

Keskiviikkona 20.4. on mahdollisuus tutustua unkarilaiseen aikuisten animaatioon. Klo 23 alkaa Teemalla Ruben Brandt, taiteenkerääjä (Ruben Brandt, a gyuto, 2018) -elokuva, jonka on ohjannut Milorad Krstic. Taideterapeutti alkaa varastaa maalauksia, joista hän näkee painajaisia. Elokuva on täynnä herkullisia yksityiskohtia, joten tekee mieli katsoa leffa heti uudelleen, jotta voisi varmistaa, ettei mitään mennyt ohi. Nähdään kymmenittäin versioita taidehistorian klassikoista Hopperista Warholiin. Elokuva on tehty kunnianhimolla ja rakkaudella taiteeseen. (HS *****). Nähtävissä myös Areenassa.

Katso Balassi-stipendit unkarin opiskeluun kohdasta Ilmoitukset.

Yle esittää TV1:ssä la 19.2. klo 18.45 ja su klo 8.00 sekä Areenassa Avara luonto -sarjassa jakson Pustan villit hevoset. Unkarin aroseudulla Pustalla elää villeinä n. 300 Przewalskin hevosta. Nämä alun perin mongolialaiset hevoset olivat jo lähellä kuolla sukupuuttoon.

Suomi-Unkari Seura ry:n uudeksi toiminnanjohtajaksi on valittu  Botond Vereb-Dér, joka aloitti tehtävässä 15.9.2021. Seuran pitkäaikainen toiminnanjohtaja Marjatta Manni-Hämäläinen jää eläkkeelle loppuvuodesta. Toivotamme Jatalle rattoisia eläkepäiviä

Koronaepidemia rajoittaa edelleen harrastustoimintaa ja tilaisuuksien järjestämistä, mutta kannattaa tutustua mm. Suomi-Unkari Seuran sivuille http://www.suomiunkari.fi, jossa Kulttuuri-välilehdellä on runsaasti vinkkejä eri sivustoille ja näin voi tutustua Unkarin kulttuuritarjontaan kotisohvalta käsin. Museot, konserttitalot ja teatterit tarjoavat yhä enemmän verkossa nautittavaa ohjelmaa. Kerro omat suosikkilinkkisi osoitteeseen jarvenpaansus@gmail.com jaettavaksi muillekin Unkarin ystäville.

Tiistain 27.4.2021 vuosikokouksessa valittiin puheenjohtajaksi edelleen Heli Alaja. Hallituksen jäseniksi valittiin Heikki Ahtiainen, Éva Elsö (emäntä), Lasse Holm, Kirsti Kutvonen, Merja Lehtonen (sihteeri, kirjanpitäjä), Eija Linna-alho, Pekka Rokka (varapuheenjohtaja), Liisa Viras ja Antti Virtanen. Taloudenhoitajana toimii Tuula Pulkkinen. Toiminnantarkastajaksi valittiin Jaakko Mäkelä ja varalla Kalevi Saarela. Jari Ahola jättäytyi hallitustyöskentelystä. Lämpimät kiitokset hänelle monen vuoden aktiivisesta toiminnasta.

Ylen AREENAssa on nähtävissä ja kuultavissa  monia Unkaria koskevia ohjelmia mm. 23.3.2021 esitetty Ulkolinjan jakso Unkarin kulttuurisota (Marko Lönnqvistin toimittama dokumentin aihe: Unkarissa populistihallitus ja liberaali oppositio taistelevat median ja yliopistojen hallinnasta. (Ohjelman laajempi podcast-versio sekä kännyköihin tarkoitettu Mobiilitarina julkaistaan AREENAssa.), Keinuva talo: Unkari voisi kerskua kansanmusiikillaan (Kansanmusiikkia ei saa kunnioittaa kuoliaaksi, muistuttaa Unkarin radion toimittaja, etnomusikologi Balázs Weyer, joka toimii Mika Kauhasen haastattelussa paikallisoppaana unkarilaisen kansanmusiikin monenmoisiin aarteisiin.) ja Roman Schatzin Maamme-kirjan jakso Mitä Unkarissa on tapahtuu? (Keskustelemassa ovat Katalin Miklós ja Heimo Nyyssönen. Unkari saa EU:lta paljon rahaa, mutta se ei ole sitoutunut EU:n arvoihin ja oikeusvaltioperiaatteisiin.)