Via ferratat 8

Rautamalmia louhittiin Esztramos-vuoren huipulla vuosisatojen ajan. Siksi aikoinaan 380 metriä korkea vuori on nyt vain 320 metriä korkea. Tänne jäi noin 50 metriä korkea mielenkiintoinen kallionkieleke. Sen jyrkkiä seiniä pitkin kulkevat kesällä 2020 perustetut via ferrata-reitit. Näiden lisäksi tarjolla on lähes 20 kalliokiipeilyreittiä. Nykyään Esztramos on myös sopiva paikka luolastamiseen, via ferrata – ja kalliokiipeilyyn. Se on luonnonsuojelualue ja sitä hoitaa Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság eli Aggtelekin kansallispuiston virasto.

Esztramosin via ferrata

Családi út eli Perhepolku (termeszetjaro.hu / Attila Német-Bucsi MTSZ)

Koillis-Unkarissa Borsod-Abaúj-Zemplénin läänissä sijaitsee Aggteleki-karszt -vuoristo. Osa tästä on Esztramos-vuori Bódva-joen laaksossa. Maiseman pilaamisen lisäksi kaivostoiminta on myös paljastanut täältä upeita luolia. Kaksi niistä, Aladár Földvárin luola ja Rákóczin luola nro 1, kuuluvat Unkarin kauneimpiin tippukiviluoliin.

Via ferratoille pääseminen on jo pieni vaellus. Ensin kuljetaan 1,5 km Bódvarákón kylän laidalta alkavaa soratietä vanhojen tyhjien kaivosrakennusten vieressä olevalle parkkipaikalle. Sieltä puolen tunnin kävelyn jälkeen saavumme via ferratalle. Metsäisellä jyrkällä vuorenrinteellä kiemurtelee useita polkuja valtavalle tasangolle kaivoksen hylättyjen tilojen vieressä. Kaivospihan ylle kohoavat kalliot, joilla via ferratat sijaitsevat. Matkaan kannattaa varata päivä tai kaksi.

Pulsatilla grandis

Leánykökörcsin, Pulsatilla grandis (termeszetjaro.hu / Attila Német-Bucsi MTSZ)

Seitsemään via ferrataa

Esztramosissa voi kiivetä seitsemään via ferrataan, jotka ovat keskimäärin 50–70 metriä pitkiä. Kallioreunasta laskeutuminen on luonnonsuojelusyistä sallittu vain vasemmalta polulta (B). Karstialueen kasvisto on suojeltu.

Louhoksen räjäytykset ovat jättäneet jälkensä kaikkeen, mutta tiet kulkevat vakaissa ja raivatuissa paikoissa. Kypärän käyttö on erityisen tärkeää, ja se on joka tapauksessa pakollista. Kallioreunan oikealla puolella oleva kallio ei ole vakaa, siksi siinä ei myöskään ole via ferratoja. Liikkukaa varovasti rautareitillä älkääkä jääkö seisoskelemaan suoraan seinän alapuolelle.

Kaiken tämän lisäksi Esztramosin via ferrata tarjoaa upean kiipeilyelämyksen, monipuolista liikettä ja todellista elämäntuntoa vuoristossa.

Via ferratat Esztramosissa 

Családi út eli Perhepolku, 50 m pitkä, luokka B

Tämä johtaa Kis-falin eli Pienen seinän jyrkkiä kallioita pitkin, sen lähtöpaikka on lähellä Földvárin luolan sisäänkäyntiä. Mukava tie, monipuolista kiipeilyä, suositellaan myös perheille.

Esztramosin huipulla

Luonnon ja ihmisen kohtaaminen Esztramosin huipulla (termeszetjaro.hu / Attila Német-Bucsi MTSZ)

Lejöveti út eli Alamäen tie, 80 m pitkä, luokka B

Via ferrata Nagy-falin eli Suuren seinän kallionkielekkeen vasemmalta puolelta. Tämä on yksisuuntainen tie, vain alamäkeä. Helppo tie, mutta varokaa liikkuvia tippuvia pieniä kiviä. Yläosastaan se on liitetty sivuosalla kalliokielekkeen yläosaan yhdistäen kaikki tiet.

Kessler Hubert-emlékút eli Hubert Kesslerin muistotie, 45 m pitkä, luokka C/D

Se johtaa segmentoidun kallion jyrkimpään kohtaan. Pienen tornin keskellä on vähän tartuttava, mutta tämä voidaan välttää vasemmalta kulkien. Muuten se on helppo ja erityisen kaunis reitti. Reitti on nimetty luolatutkija Hubert Kesslerin mukaan.

Esztramosin via ferrata

Kessler Hubert-emlékút eli Hubert Kesslerin muistotie (termeszetjaro.hu / Attila Német-Bucsi MTSZ)

Bábel eli Baabel, 60 m pitkä, luokka E

Siinä on kaikki mitä tarvitaan mukavaan via ferrataan. Ehdoton harjoitus jokaiselle, joka osaa kiivetä E-vaikeustason via ferratalle. Monien kiinnityskohtien ansiosta se ei ole vaarallista. Jos se on jollekin liian vaikea, voi kiivetä Hubert Kesslerin muistoreitille ensimmäisen tornin kohdalla.

Esztramosin via ferrata

Baabelin torni (termeszetjaro.hu / Attila Német-Bucsi MTSZ)

Fecskefal eli Pääskyseinä, 55 m pitkä, luokka E

Nautittava tie, joka kulkee suoraan seinämän yli.

Méhes eli Mehiläistarha, 60 m pitkä, luokka D

Se johtaa seinämän jännittävimpään, villeimpään kohtaan, mutta ei ole kovin vaikea.

Sárkányhát eli Lohikäärmeen selkä, 70 m pitkä, luokka C

Oikeanpuoleinen, viimeinen osuus tarjoaa erikoisnäkymän Bódva joen laaksoon. Kalliomuodostelmat ovat kauniita ja kiipeäminen on helppoa. Ei ole vaikea, mutta on erittäin hyvä reitti.

Esztramosin via ferrata

Sárkányhát eli Lohikäärmeen selkä (termeszetjaro.hu / Attila Német-Bucsi MTSZ)

Aukioloajat

Siellä voi vierailla vapaasti ympäri vuoden.

Saavutettavuus

Koordinaatit

48.517287, 20.751758

Autolla

Budapestistä täytyy mennä M3- ja M30-moottoriteitä Miskolciin. (Huoltoasemalta täytyy ostaa moottoritielippu.)

Jatka sieltä tietä 306 Sajószentpéterin, Edelény’in ja Bódvarákón kautta.

Etäisyys Budapestin keskustasta n. 245 km

Matka-aika: noin 3 tuntia

Pysäköinti

Käännytään Bódvarákón laidalta ennen siltaa vasemmalle hyvässä kunnossa olevalle hiekkatielle, joka johtaa kukkulan alareunassa olevalle parkkipaikalle. Pysäköintipaikalta alkaa vuoren huipulle johtava polku.

Linja-autolla

Via ferratalle pääsee nopeimmin Bódvarákó, autóbusz-váróterem -bussipysäkiltä.

Aikataulu

Junalla

Sinne pääsee myös hieman kauempaa, Bódvaszilas vasútállomásilta eli Bódvaszilasin rautatieasemalta.

Aikataulu 

Parkkipaikalle pääsee Bódvarákó, autóbusz-váróterem -bussipysäkiltä K-kyltiltä. Pohjoiseen suuntaava tie on 1,5 km pitkä, ja siinä on 9 metrin nousu vuoren juurelle.

Bódvaszilas vasútállomásilta eli Bódvaszilasin rautatieasemalta kohti peltoja johtaa K-merkki vuoren juurella olevalle parkkipaikalle. Tie on 2,7 km pitkä ja nousu 6 m.

Parkkipaikalta voidaan nousta Nagy-falille eli Suurelle seinälle merkitsemätöntä metsäpolkua pitkin. Saavuttuamme vuoren tasangolle pääsemme Nagy-falille kääntymällä oikealle. Tie on 1,2 km pitkä, nousu 148 m.

Pysäköintipaikalta voi nousta Kis-falille eli Pienelle seinälle merkitsemätöntä metsäpolkua pitkin. Kun saavutaan vuoren tasangolle, jatketaan sen yli ja käännytään sitten oikealle, päästään Kis-falille.

Via ferratat Unkarissa

Köysisilta (termeszetjaro.hu / Attila Német-Bucsi MTSZ)

”Retkeilijä”-sivu: termeszetjaro.hu

Lähinähtävyyksiä

Teksti perustuu Gábor Babcsánin kirjoituksiin, jotka on julkaistu Magyar Természetjáró Szövetségin eli Unkarin vaellusliiton verkkosivuilla.

Kuvat

Toimittaja: Lilla Timaffy-Touko

Via ferratat 1. osa: Via ferratat eli rautaiset tiet Unkarissa

Via ferratat 2. osa: Tatabányan via ferratat

Via ferratat 3. osa: Via ferratat Unkarissa: Cuha-völgy eli Cuhan laakso

Via ferratat 4. osa: Csesznekin via ferratat

Via ferratat 5. osa: Via ferratat: Megyer-vuoren rotkojärvi Sárospatakissa

Via ferratat 6. osa: Demjénin via ferratat

Via ferratat 7. osa: Felsőtárkány’in via ferrata