Via ferratat 7

Suhteellisen pitkä ja jännittävä via ferrata kulkee Kő-közin eli Kivikujan kallioseinämää pitkin Felsőtárkány’issa. Se sisältää myös köysisillan ja haarautumia, joten sen vaikeusaste voidaan sopeuttaa kykyjen mukaan.

Felsőtárkány alku

Felsőtárkány’in via ferratan alku (termeszetjaro.hu / Áron Dömsödi MTSZ)

Felsőtárkány sijaitsee Hevesin läänissä, Egeristä 10 kilometriä pohjoiseen. Felsőtárkány’in rajalla sijaitsevaa Kő-közin kalliorotkoa kutsutaan myös Bükkin länsiportiksi. Egeristä Lillafürediin Répáshutan kautta johtava valtatie kulkee kapean rotkolaakson läpi. Tähän kauniiseen laaksoon Tárkány-puron yläpuolelle kohoavalle valtavalle kalkkikivimuurille rakennettiin jännittävä, lähes 400 metriä pitkä via ferrata. Tämä täydentää Egerin ympäristön mahdollisuuksia, joissa on jo ennestään runsaasti vuoristourheilua. Reitin rakensivat kokeneet Miskolcin kiipeilijät. Paikalla voi myös vuokrata varusteita ja pyytää opasta läheisestä paviljongista lammen rannalta. Lampi on yksi alueen kauniista retkeilypaikoista, ja edessämme kohoaa koko upea ja salaperäinen Bükk-vuoristo.

Bükk on kauniiden kalliomuodostelmiensa ansiosta Unkarin moninaisin vuoristo. Bükkissä kalliokiipeily on laillista puolessa tusinassa paikassa. Näyttävä kalliolaakso on veden uurtama rotkolaakso, jota levennettiin Miskolciin johtavan tien vuoksi. Kő-közin via ferratalla on enimmäkseen luonnollisia seinäpintoja.

Rotkolaakson takana oli räjäyttämällä luotu louhos, ja rautareitti kulki myös sen murtumapintaa pitkin. Tämä lohkare kuitenkin halkesi ja putosi, joten reitin tämä osa oli purettava.

via ferrata Felsőtárkány

Irronnut lohkare (termeszetjaro.hu / Áron Dömsödi MTSZ)

Via ferrata Felsőtárkány’issa 

Kő-közi nagy traverz eli Kő-közin suuri traverz, 400 m pitkä, luokka C-D

Kő-közin rotkolaakson kauniille kalkkikivikallioille muodostettiin aiemmin jännittävä kalliokiipeilypaikka. Mutta pitkällä, jyrkällä seinällä on myös via ferrata -reitti. Kallio on erittäin kauniin muotoista kalkkikiveä, kuten yleensä Bükkissä. Polku alkaa vasemmalta ja helpon osuuden jälkeen täytyy ottaa käsillä tukea (C-D). Keskiosassa on valittavana kaksi versiota, alemmassa on jännittävä 23 m pitkä köysisilta, kun taas ylempi kiertotie on erityisen vaikea (D) versio sileällä kalkkikiviseinällä.

Pitkän reitin suorittaminen on myös mielenkiintoista, koska täytyy kiivetä alas päästäkseen takaisin tielle, ja alas meneminen on aina vaikeampaa kuin ylös nouseminen.

via ferratan loppu

Felsőtárkány’in via ferratan loppu (termeszetjaro.hu / Áron Dömsödi MTSZ)

Aukioloajat

Siellä voi vierailla vapaasti ympäri vuoden.

Saavutettavuus

Koordinaatit

47.983133, 20.436371

Autolla

Budapestistä pääsee M3-moottoritietä, jolta poistutaan Egerin suuntaan noin 110 km jälkeen. (Huoltoasemalta täytyy ostaa moottoritielippu.)

Egeristä käännytään Lillafürediin. Matka kestää Egeristä 15 minuuttia (10 km).

Etäisyys Budapestin keskustasta: n. 145 km

Matka-aika: n. 1 tunti 50 minuuttia

via ferrata

(termeszetjaro.hu / Áron Dömsödi MTSZ)

Junalla

Junalla matkustetaan Egeriin, sieltä linja-autolla Lillafüredin suuntaan.

Aikataulu 

Linja-autolla

Bussi lähtee Egeristä, poistutaan Felsőtárkány Csárda -bussipysäkillä. Ravintolan parkkipaikan vierestä päätien vasemmasta reunasta löytyy via ferratan lähtöpaikka. Via ferratan lopussa palataan parkkipaikalle tien suuntaista metsäpolkua pitkin.

Aikataulu 

”Retkeilijä”-sivu: termeszetjaro.hu

Lähinähtävyyksiä

Teksti perustuu Gábor Babcsánin kirjoituksiin, jotka on julkaistu Magyar Természetjáró Szövetségin eli Unkarin vaellusliiton verkkosivuilla.

Kuvat

Via ferratat 1. osa: Via ferratat eli rautaiset tiet Unkarissa

Via ferratat 2. osa: Tatabányan via ferratat

Via ferratat 3. osa: Via ferratat Unkarissa: Cuha-völgy eli Cuhan laakso

Via ferratat 4. osa: Csesznekin via ferratat

Via ferratat 5. osa: Via ferratat: Megyer-vuoren rotkojärvi Sárospatakissa

Via ferratat 6. osa: Demjénin via ferratat

Via ferratat 8. osa: Esztramosin via ferrata

Toimittaja: Lilla Timaffy-Touko

Felsőtárkány’in via ferrata

Felsőtárkány’in via ferrata (termeszetjaro.hu / Áron Dömsödi MTSZ)