Via ferratat 4

Veszprémin läänin pohjoisosassa sijaitseva Csesznek ympäristöineen on yksi Bakony’in kauneimmista osista. Kylän yläpuolella kohoava Csesznekin linna, miellyttävät kylät, lempeät vuoret ja kapeat rotkolaaksot muodostavat erityisen kokonaisuuden. Vuonna 2013 maan ensimmäiset via ferratat syntyivät pienessä mutta viehättävässä Kőmosón rotkolaaksossa, melkein Csesznekin talojen vieressä.

csesznekin linna

Csesznekin linna (termeszetjaro.hu / MTSZ)

Via ferratat 1. osa: Via ferratat eli rautaiset tiet Unkarissa

Via ferratat 2. osa: Tatabányan via ferratat

Via ferratat 3. osa: Via ferratat Unkarissa: Cuha-völgy eli Cuhan laakso

Via ferratat 5. osa: Via ferratat: Megyer-vuoren rotkojärvi Sárospatakissa

Via ferratat 6. osa: Demjénin via ferratat

Via ferratat 7. osa: Felsőtárkány’in via ferrata

Via ferratat 8. osa: Esztramosin via ferrata

Rakentaminen

Idea ja huolellinen rakennustyö on Tatabányalaisten Kovácsin veljesten Attilan ja Tamásin ansiota. Tänne perustetut kolme reittiä olivat niin onnistuneita, että ne saavuttivat välittömästi kansallisen suosion ja saivat paljon uusia urheilun ihailijoita. Vuonna 2015 valmistui vielä kaksi reittiä, joten siitä lähtien Csesznekin linnan alapuolella on ollut myös huomattavan pitkä reitti.

Via ferratojen suosio Csesznekissä on katkeamaton: helppo saavutettavuus, luonnon kauneus ja linnanraunio yhdessä tarjoavat erinomaisen viikonloppuloman vieraileville perheille. Viikonloppuisin suositun paikan ruuhkaisuuden vuoksi kannattaa käydä hiljaisempina arkipäivinä. Kő-árok ja Ördög-árok -rotkolaaksot ovat myös lähellä. Nämä villin romanttiset kalliomuodostelmat ovat myös tutustumisen arvoisia. Kallioiden tiheyden vuoksi tämä on yksi maan parhaista kiipeilyalueista. Alueeseen liittyy myös läheinen Cuhan laakso. Siellä yli 1 km via ferrataa odottaa kiipeilijöitä.

Via ferratat Unkarissa: Cuha-völgy eli Cuhan laakso

csesznek via

Csesznekin via ferratat (termeszetjaro.hu / Péter Farkas MTSZ)

Csesznekin Kőmosó-rotkolaakson via ferratoja suositellaan sekä aloittelijoille että urheilullisimmille perheille. Reittien vaikeusaste on pääosin keskitasoa C ja D. Nämä ovat ihania, kauniita 50–180 m pitkiä reittejä. Vaijerit kiertelevät pienillä, tuulisilla kallioriveillä, välillä piilossa, välillä kimallellen erikoisessa maisemassa lehtien keskellä.

Kőmosón rotkolaakson rautareitit johtavat triaskautisen Dachsteinin kalkkikivilohkon kallioille.

Via ferratat Csesznekissä 

Várpanoráma út eli Linnamaiseman tie, 180 m pitkä, luokka D

Kaunein via ferrata Csesznekissä, ja ehkä myös koko Unkarissa. Se alkaa pienen puron luota, ja pian voimme ihailla sivuttain kiipeillen kaikkia kauniita kalliomuodostelmia rotkolaakson oikealla puolella. Näkymä reitin päässä on erittäin kaunis. Suositellaan kokeneille.

csesznekin via

Várpanoráma út eli Linnamaiseman tie, vastapäätä Csesznekin linnaa (termeszetjaro.hu / Péter Farkas MTSZ)

MZ/X, 60 m pitkä, luokka E/F

Lyhyt, suora reitti yllä olevalle tielle. Kaikkein vaikein reitti täällä. Paikoin reitti kulkee taaksepäin kallistuvien seinämien kautta. Se on hyvin vaikea, suositellaan vain urheilullisen kiipeilyn ystäville.

via csesznek

MZ/X-reitin alku (termeszetjaro.hu / Péter Farkas MTSZ)

Futrinka utca eli Futrinka-tie, 100 m pitkä, luokka B/C

Kulkee seinämän vasenta reunaa pienen luolan vierestä. Se on tehty erityisesti lapsille, mutta sitä kiivetään ehdottomasti vain vanhempien valvonnassa, koska se voi olla vaikea pienimmille.

Näiden kolmen reitin lopussa voit laskeutua kauniilta kallion huipulta lyhyellä vaijerilla alas alkukohtaan (A).

csesznek ferrata

MZ/X-reiti (termeszetjaro.hu / Péter Farkas MTSZ)

Ostromlók útja eli Piirittäjien polku, 150 m pitkä, luokka C

Pitkä, mutkainen tie, joka johtaa linnan muurien alle. Suositellaan myös aloittelijoille. Se yhdistää kauniita kallionosia, ja siinä on myös köysisilta. Huipulta ei saa kiivetä linnaan, koska se on vaarallista. Pieni polku vie takaisin vasemmalle, ja sitten alempana on pieni, kaunis, mutta laiminlyöty juutalainen hautausmaa.

Tálos Zoltán-emlékút eli Zoltán Tálosin muistotie, 70 m pitkä, luokka E

Tämä on erityisen vaikea tie, joudut pitämään seinästä usein kiinni.

Täällä sijaitsevan kiipeilyalueen, Cseszneki Sziklamászó meredély’in eli Csesznekin kalliokiipeilyrinteen, rakensi Pannonhalmi Bencés Gimnáziumin liikunnanopettaja Zoltán Tálos oppilaittensa kanssa 1960-luvulla. Se muutti tämän kivisen alueen pieneksi kiipeilykeskukseksi.

csesznekin via

Várpanoráma út eli Linnamaiseman tie (termeszetjaro.hu / Péter Farkas MTSZ)

Aukioloajat

Siellä voi vierailla vapaasti ympäri vuoden.

Saavutettavuus

Koordinaatit

47.352484, 17.878060

Autolla

Budapestistä pääsee M1-moottoritietä, josta poistutaan liittymästä nro 85, noin 85 km jälkeen, sitten on mentävä eteenpäin Csesznekiin. (Huoltoasemalta täytyy ostaa moottoritielippu.)

Etäisyys Budapestin keskustasta n. 135 km

Matka-aika: noin 1 tunti 35 minuuttia

Lähiparkkipaikka on linnan alapuolella. On myös isompi parkkipaikka Csesznekin itäpuolella, Tarac köz -tien vieressä.

Kierretään linnaa linnan vieressä olevalta parkkipaikalta P-kyltin kohdalta ja käännytään sitten vasemmalle P+-kyltin kohdalla.

Poistutaan juutalaishautausmaalta ja käännyttäessä vasemmalle löydetään via ferratat Kőmosón rotkolaakson alemman sisäänkäynnin luota. (Etäisyys linnan vieressä olevalta parkkipaikalta on 470 m, Tarac közin parkkipaikalta 800 m, ei nousua).

Tarac közin päässä olevalta parkkipaikalta mennään linnaa kohti, sitten käännytään vasemmalle merkitsemättömälle polulle, joka alkaa Totya utcan eli Totyakadun alusta, ja joka jatkuu pian sen jälkeen merkittynä Z⩍-merkillä. Näin lähestytään Kőmosón rotkolaaksoa ylhäältä. Tästä oikealla alkaa Zoltán Tálosin muistotie, ja sitten Ostromlók-tie lepopaikalta. (etäisyys 800 m, nousu 4 m)

Junalla tai linja-autolla

Budapestistä Veszprémiin voidaan mennä junalla tai linja-autolla. Sitten Veszprémistä linja-autolla Csesznek, Suttony-pysäkille.

Junan aikataulu  

Linja-auton aikataulu

Seuraa päätien Suttony-bussipysäkiltä tien vierellä menevää Z-merkkiä, jatka sitten kylästä suoraan ja seuraa Z⩍-merkkiä. Ensimmäiset lähtöpisteet sijaitsevat Kőmosón rotkolaakson alemmalla sisäänkäynnillä olevalta oikeanpuoleiselta seinämältä (etäisyys 500 m, nousu 12 m). Tästä alkavat reitit MZ/X ja Várpanoráma. Jos kävelemme rotkolaaksoa ylös penkeille, Ostromlók-tie alkaa vasemmalta, ja edelleen ylempää, vasemmalta, Zoltán Tálosin muistoreitti.

”Retkeilijä” -sivu: termeszetjaro.hu

Lähinähtävyyksiä

Kuvat

Teksti perustuu Gábor Babcsánin kirjoituksiin, jotka on julkaistu Magyar Természetjáró Szövetségin eli Unkarin vaellusliiton verkkosivuilla.

Via ferratat 1. osa: Via ferratat eli rautaiset tiet Unkarissa

Via ferratat 2. osa: Tatabányan via ferratat

Via ferratat 3. osa: Via ferratat Unkarissa: Cuha-völgy eli Cuhan laakso

Via ferratat 5. osa: Via ferratat: Megyer-vuoren rotkojärvi Sárospatakissa

Via ferratat 6. osa: Demjénin via ferratat

Via ferratat 7. osa: Felsőtárkány’in via ferrata

Via ferratat 8. osa: Esztramosin via ferrata

Toimittaja: Lilla Timaffy-Touko

Csesznekin via ferratat

Csesznekin via ferratat (termeszetjaro.hu / Péter Farkas MTSZ)