Via ferratat 1

Via ferrata (italiaa) eli rautareitti tarkoittaa rakennettua kiipeilyreittiä. Via ferrata -kiipeily tapahtuu aina vaijeria pitkin, johon kiipeilijät ovat jatkuvasti kiinnitettyinä karabiinihaalla. Vuorikiipeilyreitit rakennetaan keinotekoisten apuvälineiden, kuten teräsvaijerien, rautaportaiden, tikkaiden ja riippusiltojen avulla. Via ferrata -vaellus vaatii harjoittelua, fyysistä kestävyyttä ja oikeat varusteet.

Vaijerisilta via ferratat Unkarissa

Vaijerisilta Tatabányassa (termeszetjaro.hu / Márk Tassy MTSZ)

Via ferrata englanniksi
Via ferrata ruotsiksi

Via ferratat 2. osa: Tatabányan via ferratat

Via ferratat 3. osa: Via ferratat Unkarissa: Cuha-völgy eli Cuhan laakso

Via ferratat 4. osa: Csesznekin via ferratat

Via ferratat 5. osa: Via ferratat: Megyer-vuoren rotkojärvi Sárospatakissa

Via ferratat 6. osa: Demjénin via ferratat

Via ferratat 7. osa: Felsőtárkány’in via ferrata

Tarina

Via ferratan historia ulottuu yli 100 vuoden taakse. Ensimmäiset kiipeilyreitit rakennettiin 1900-luvun alussa. Ensimmäisen maailmansodan pitkissä ja armottomissa asemasodissa myös Alppien korkeat Dolomiittien vuoret toimivat taistelukenttänä. Sotilaat rakensivat reittejä, joita voitiin kulkea vuorten jyrkkiä seinämiä pitkin. Sodan jälkeen näitä kiipeilyreittejä ovat käyttäneet turistit rauhanomaisin tarkoituksin. Monet vanhat sodanaikaiset via ferratat ovat edelleen käytössä Dolomiiteilla. Viime vuosikymmeninä on rakennettu monia uusia reittejä, ja nykyään eniten kiipeilyreittejä on Alpeilla. Mutta löytyy yksi via ferrata myös Suomen Lapista, Pyhätunturilta.

rautareitti Unkarissa

Rauta-askelma (termeszetjaro.hu / Áron Dömsödi MTSZ)

Varusteet

Unkarilaisilla via ferratoilla tarvittavat varusteet voi vuokrata. On suositeltavaa tarkistaa paikan verkkosivut ennen matkaa, sillä voi olla, että välinevuokraamoon täytyy ilmoittautua etukäteen. Jos käy usein via ferratoilla, kannattaa ostaa varusteet, jotka mahtuvat pieneen reppuun eivätkä ole kovin kalliita.

Turvavaljaat

Varusteiden keskeisin osa on kiipeilyvaljaat, joista on olemassa myös halvempi ja yksinkertaisempi versio, erityisesti via ferratoille suunnitellut valjaat. Valjaisiin kiinnitetään varmistussetti, jossa kaksi karabiinihakaa on kiinni putoamisernergiaa vaimentavassa taljanuorassa. Jos putoaa, tämä osa täytyy heittää pois ja ostaa uusi tilalle. Jos haluaa myös kalliokiipeillä, kannattaa hankkia asiaan kuuluvat turvavaljaat, jotka ovat myös mukavammat käyttää.

rautaiset tiet Unkarissa

Varusteet: turvavaljaat, kypärä, kengät (termeszetjaro.hu / Attila Német-Bucsi MTSZ)

Kypärä

Tärkeä varuste on myös kypärä, joka suojaa putoavilta kiviltä, sillä kivien putoaminen on yleistä via ferratoilla. Kypärä suojaa päätä myös putoamisen sattuessa, mutta pää voi osua kallioon myös reitillä liikkuessa.

Käsineet

Kiipeilyssä on suositeltavaa käyttää käsineitä. On olemassa erityisesti via ferrata -reitille tehtyjä käsineitä, mutta myös hyvät nahkaiset työkäsineet sopivat. Hyvin pitävät pyöräilyhanskat kelpaavat myös.

Via ferrata varusteet

Varusteet: kypärä, käsineet, turvavaljaat (termeszetjaro.hu / Áron Dömsödi MTSZ)

Kengät

Unkarilaisilla via ferratoilla riittävät hyvät ja pitävät lenkkitossutkin, kunhan pohjat ovat pitävää kumia eivätkä liukasta muovia. Jos kiipeillään korkeilla vuorille, on suositeltavaa käyttää laadukkaita vaellus- tai retkeilykenkiä.

Via ferrata Kengät

Varusteet: turvavaljaat, kypärä, kengät (termeszetjaro.hu / Attila Német-Bucsi MTSZ)

Kiipeämisen varmistaminen

Via ferratoilla varmistus on melko yksinkertainen järjestelmä: yleensä vaijeriin kiinnitetään kaksi karabiinia. Liitoskohtia ohittaessa toinen niistä pysyy aina kiinni vaijerissa turvallisuuden takaamiseksi. Putoaminen johtaa harvoin vakavaan onnettomuuteen, mutta vakavampia vammoja, kuten luunmurtumia, voi silti syntyä. On siis tärkeää välttää putoamista. Jos joku on väsynyt, hän voi levätä kiinnityspisteiden varassa.

Tärkeää!

Kiivetessä täytyy seurata aina toisen perässä niin, että kiinnityspisteiden väliin jätetään tilaa, sillä jos yläpuolella oleva kiipeilijä putoaa, hän törmää myös alapuolella olevaan osaan. Tätä sääntöä saa rikkoa vain, jos tarvitaan apua. Via ferratoilla kullkijat ovat yleensä pieniä ryhmiä, joissa kokeneemmat pitävät huolta aloittelijoista ja auttavat esimerkiksi siirtymisissä liitoskohdissa. Lasten kanssa voi käyttää myös tavallista köysivarmistusta, ja via ferratat sopivat tähän erinomaisesti.

Csesznekin via ferratat

Csesznekin via ferratat (termeszetjaro.hu / Péter Farkas MTSZ)

Via ferratojen vaikeusasteikko

Kiipeilyn vaikeusasteikko on merkitty kirjaimilla.

Luokka A on jyrkkä kävelyreitti, jossa käsiä käytetään tasapainon ylläpitämiseen. Putoamisvaara on jo olemassa, joten turvatoimet ovat tärkeitä.

Luokka B tarkoittaa tukevaa otetta.

Luokka C on jo varsinaista kiipeilyä, jossa käsivarteen kohdistuu usein paljon rasitusta. Tämä on luokka, jonka keskimäärin hyväkuntoinen aikuinen aloittelija voi suorittaa.

Luokka D sisältää rasittavaa pitoa ja monimutkaisempia liikkeitä. Tämä on jo haastavaa kiipeilyä. Aloita tasolla vasta, kun liikkuminen alemmalla tasolla C sujuu helposti.

Luokka E on jo huomattavan vaikea, ja antaa haastetta kokeneemmallekin kiipeilijälle, sillä reitit sisältävät usein ulkonevia kallioita. Kiipeilyreitillä liikkuminen eroaa kalliokiipeilystä, mutta E-luokan kiipeilyreitin vaatima ponnistus on sama kuin 4- tai 5-luokan kiipeilyreitillä.

On myös muutamia erittäin vaikeita F-luokan reittejä, jotka on tarkoitettu vain vahvimmille kiipeilijöille. Niillä on jyrkästi ulkonevia kallioita ja vain vähän vaakasuoraa tilaa, johon jalat mahtuvat seinille.

Via ferrata tikkaat

Tikkaat (termeszetjaro.hu / Áron Dömsödi MTSZ)

Via ferratojen vaikeusaste riippuu myös paljon säästä. Jos on kylmä tai seinät ovat märät ja mutaiset, kiipeäminen on paljon vaikeampaa ja vaarallisempaa. Yleensä via ferratan alkukaan ei ole helppo, ja reitin haastavuutta voi arvioida jo tässä vaiheessa. Jos reitti näyttää liian vaikealta, käänny takaisin. Kannattaa edetä vain asteittain.

Onnettomuus

Jos sinulle sattuu onnettomuus Unkarissa tai jos tilanne on vaikea ratkaista, sinun on välittömästi soitettava ambulanssi ja palokunta sekä ilmoitettava asiasta paikalliselle via ferrata -tukikohdalle eli vuokrauspaikalle!

Unkarilaisia via ferratoja

Vuosina 2013-2021 Unkariin on rakennettu seitsemän via ferrataa, joiden pituudet vaihtelevat 400 metristä 1 kilometriin. Jokainen niistä on siis koko päivän mittainen ohjelma. Varusteita voi vuokrata paikan päältä, sillä jokaisella kohteella on oma ylläpitäjä, jotka tarjoavat myös opastettuja kierroksia ja koulutusta.

Csesznekin Via ferrata

Csesznekin ja Cuha-laakson via ferratat ovat lähellä toisiaan, joten voit viettää siellä helposti kaksi päivää. Luonnonympäristö on niissä mitä kaunein. Molemmissa paikoissa on paljon polkuja, ne ovat romanttisissa rotkolaaksoissa, ne ovat vaihtelevia ja voi kiivetä erittäin kauniilla kallioilla.

Via ferratat Unkarissa

Teräsvaijeri ja karabiinihaka (termeszetjaro.hu / Péter Farkas MTSZ)

Tatabányan kiipeilyparatiisi on suosittu, koska sinne pääsee nopeasti Budapestistä. Se on mukava paikka, jossa on erittäin kauniita kallioita, mutta sinne kuuluu melua M1-moottoritieltä.

Egerin läheltä löytyy Felsőtárkányin via ferrata, joka on Unkarin pisin rautareitti. Vaikeusasteeltaan kohtalainen.

Demjénin ryoliittilouhoksessa sinua tervehtii keinotekoinen, mutta mielenkiintoinen via ferrata -maailma. Erityisen urheilullinen kohde.

Maan syrjäisessä koilliskulmassa sijaitsevan kahden via ferrata -reitin parissa voisi viettää koko viikonlopun. Sárospatakissa Megyer-hegyin Tengerszem on poikkeuksellisen kaunis paikka veden päälle rakennetuine reitteineen. Esztramosin via ferrata on vaikea, sillä vuoren huipullekin on mentävä jalkaisin. Vastapainoksi sen tunnelma ja maiseman raaka voima tuovat mieleen korkeiden vuorten maailmaa. 

Via ferrata Megyer-hegyin Tengerszem

Sarjamme seuraavissa osissa esittelemme unkarilaisia via ferratoja yksityiskohtaisesti.

Via ferratat 2. osa: Tatabányan via ferratat

Via ferratat 3. osa: Via ferratat Unkarissa: Cuha-völgy eli Cuhan laakso

Via ferratat 4. osa: Csesznekin via ferratat

Via ferratat 5. osa: Via ferratat: Megyer-vuoren rotkojärvi Sárospatakissa

Via ferratat 6. osa: Demjénin via ferratat

Via ferratat 7. osa: Felsőtárkány’in via ferrata

Via Ferratat on termeszetjaro.hu verkkosivulla

 

Teksti: Lilla Timaffy-Touko

rautainen tie

Via ferrata Tatabányassa (termeszetjaro.hu / Áron Dömsödi MTSZ)