Suomalais-unkarilaisten kulttuurisuhteiden tutkija, kääntäjä ja opettaja, filosofian maisteri Viljo Tervonen on saanut vuoden 2007 István Rácz -palkinnon. Kyseessä on Suomessa ja Unkarissa vuosittain jaettava tunnustus henkilölle, joka on merkittävästi edistänyt maiden välisiä kulttuurisuhteita.
Nimensä palkinto on saanut Suomessa työskennelleeltä unkarilaiselta valokuvaajalta ja kääntäjältä István Ráczilta (1908–1998), joka tunnetaan mm. Kalevalan, Kantelettaren ja Seitsemän veljeksen unkarintajana.
Palkinto luovutettiin 10. tammikuuta Suomi-Unkari Seuran yhdessä seuran Helsingin osaston ja Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen kanssa järjestämässä kirjallisuusillassa, jossa lehtori Katalin Márk esitteli Tervosen pitkää elämäntyötä tutkijana, suomentajana ja kulttuurivaikuttajana.
Viljo Tervonen on julkaissut tutkimuksia, kirjeenvaihtoa ja oppikirjoja sekä suomentanut unkarilaisia kansanlauluja, balladeja, itkuvirsiä ja novelleja. Tervonen toimi ensimmäisenä suomen kielen lehtorina Budapestin yliopistossa 1943–44, opetti unkarin kieltä Helsingin yliopistossa ja toimi 31 vuotta Kallion yhteiskoulun äidinkielen lehtorina.
Henkilökohtaisia muistoja illassa esitti kirjailija Marja-Leena Mikkola, yksi hämmästyttävän monista merkittävistä kulttuurin ja muiden elämänalojen edustajista, jotka ovat kiittäneet nimenomaan upeaa opettajaansa Villeä rohkaisusta ja elinikäisen innostuksen synnyttämisestä kulttuuria kohtaan.
Tervosen suomentama Tonavalta puhaltaa -laulu samannimisestä kokoelmasta aloitti Kodályn oppipojat -kvartetin esittämät kansanlaulut, ja 9-vuotias Léda Vesmanen lauloi 90-vuotiaalle Viljo Tervoselle ja ihastuneelle yleisölle unkariksi. Näyttelijä Eero Enqvist esitti tilaisuudessa Tervosen suomentaman Unisadun kirjasta Puolitoistavuotias kuninkaanpoika – Unkarilaisia kansansatuja Transsilvaniasta. Sadut puhuttelevat tänäkin päivänä, mistä kertoo se, että sarjakuvataiteilija Petri Hiltunen toteaa YLE:n Wintteri-ohjelman verkkosivuilla juuri tämän kirjan olleen tärkein innoituksensa lähteistä.
Suomessa vuonna 2002 perustettua palkintoa hallinnoi Suomi-Unkari Seura. Palkinnon luovutti Rácz-toimikunnan puheenjohtaja, Suomi-Unkari Seuran puheenjohtaja Jaakko Kuusela yhdessä Unkarin suurlähettilään András Hajdun kanssa.
Lisää kirjallisuusillasta maaliskuun Suomi-Unkari-lehdessä.