Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen ja Suomi-Unkari Seuran 1980-luvulla aloitetussa Unkarilaisen elokuvan sarjassa nähdään maaliskuussa 2020 kolme tuoretta elokuvaa – tilannekomiikkaa, historiaa ja groteskia.

Lauantaisin klo 14 Kino Engelissä (Sofiankatu 4, Helsinki).
Vapaa pääsy.
Tekstitys englanniksi.
Järj. Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus ja Suomi-Unkari Seura

Lataa tästä kevään 2020 elokuvasarjan esite (pdf)

7.3. klo 14.00
KRISTÓF DEÁK: CAPTIVES (FOGLYOK, 2019)

Ohjaus: Kristóf Deák; käsikirjoitus: András Vörös; kuvaus: Francisco Gózon; leikkaus: Manó Csillag; puvut: Judit Sinkovics; musiikki: Ádám Balázs; pääosissa: Ernő Fekete (herra Gaál), Zsófia Szamosi (rouva Gaál), Eliza Sodró (Sári), Ferenc Lengyel ja Gábor Jászberényi (salaisen poliisin miehet), Levente Molnár (talonmies).
Kesto: 87 min
Väri. Engl. tekstitys. K16.

Oscarilla palkitun lyhytelokuvan Mindenki (Sing) ohjaajan ensimmäistä pitkää elokuvaa on jo verrattu Peter Bacsón kultti-maineeseen nousseeseen Avaintodistajaan (A tanú, 1969).
Deákin elokuvassa yhdistyy tilannekomiikka ja historiallinen draama, ja sen vahvuus on hyvä näyttelijätyö. Elokuva sijoittuu vuoteen 1951, Rákosin aikaan, jolloin pelättiin ovikellon soittoa – niin tässäkin, mutta nyt ei ketään viedä…
Tositapahtumiin perustuvassa ’Vangeissa’ on outo tarina, mainiot hahmot ja absurdia huumoria.

14.3. klo 14.00
GÁBOR REISZ: BAD POEMS (ROSSZ VERSEK, 2018)

Käsikirjoitus ja ohjaus: Gábor Reisz; kuvaus: Kristóf Becsey ja Dániel Bálint; leikkaus: Zsófia Tálas; pääosissa: Gábor Reisz (Tamás aikuisena), Katica Nagy (Anna), Katalin Takács (äiti), Zsolt Kovács (isä), Lili Monori (isoäiti).
Kesto: 95 min
Väri. Engl. tekstitys. S.

Sama Reisz, jolta nähtiin R&A:ssakin valloittava VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan -elokuva, tekee nyt hattutempun, hän on käsikirjoittanut, ohjannut ja esittää myös pääosaa uudessa leffassa.
Tyttöystävän jättämä Tamás Merthner on onneton ja etsii surkeutensa syitä. Elokuva nousee henkilökohtaisuudesta sukupolvi-kokemukseksi, keskiössä Unkarin järjestelmänmuutoksen aikaan, 1980- ja 90-lukujen vaihteessa teini-ikäänsä eläneet.
Se on täynnä hyvää sanailua, merkityksellisiä pieniä hetkiä, eri tyylilajeja ja elokuvallisia viitteitä. Ja vanhempina jälleen mainiot Katalin Takács ja Zsolt Kovács.

21.3. klo 14.00 ESITYS PERUTTU
LÁSZLÓ CSUJA: BLOSSOM VALLEY (VIRÁGVÖLGY, 2018)

Ohjaus: László Csuja; käsikirjoitus: László Csuja ja Gergő V. Nagy; kuvaus: Gergely Vass; pääosissa: Bianka Berényi (Bianka), László Réti (Laci).
Kesto: 83 min.
Väri. Engl. tekstitys. K12.

Csujan elokuva, jonka nimi viittaa Lastenrautatien yhteen asemaan, on eräänlainen Bonnie ja Clyde -variaatio. Bianca on impulsiivinen ja huomionhaluinen, häneen rakastuva Laci taas lauhkea – kolmantena joukossa Biancan varastama vauva. Pääosissa nähdään vaikuttavat amatöörinäyttelijät, sometähti ja paraolympialisti. Elokuva on hullunkurinen satu, jossa todellisuus, lyyrisyys ja groteski vaihtelevat. ’Kukkalaakson’ ja onnenetsinnän todellisuudesta kertoo vähän erilaisten ihmisten mahdollisuudet ympäröivässä maailmassa.
Ohjaajalta on nähty Suomessa aiemmin dokumentti Kilenc hónap háború DocPointissa ja lyhytelokuva Foszfor Tampereen lyhytelokuva-festivaalilla.

– Marjatta Manni-Hämäläinen