Leslie L. Lawrence alias Lászlo L. Lörinczin teoksia

Teksti: Marketta Huitu

Kun puhutaan kirjoista, on joskus hyvä erottaa toistaan klassinen ja moderni kaunokirjallisuus siitä kirjallisuudesta, jota kustannetaan ja luetaan. Tämän tekee mahdolliseksi Unkarissa neljännesvuosittain julkaistu luettelo vuodesta 2018 lähtien: se listaa joka vuosineljännes julkaistut teokset, joiden painosmäärä on vähintään 10 000 kappaletta (Központi Statisztikai Hivatal: Kiadott szépirodalom, ifjúsági és gyermekirodalom könyvek negyedévenként). Ainoa heikkous on se, että unkarilaiset ja ulkomaalaiset kirjailijat on listattu erikseen, joten vertailu on näin tehty hankalaksi. Myös teosten luokittelu on hieman hankalaa, koska listalle on otettu romaanit, dokumentit ja lastenkirjat ilman kirjallisuuden lajin määrittelyä.

Julkaistujen kirjojen painosmäärät ovat  suurimmillaan noin 50 000–60 000 kappaletta, pienimmät siis 10 000 kappaletta. Käännöskirjallisuutta julkaistiin jonkin verran suurempina painoksina kuin unkarilaista. Suuri poikkeama tästä oli Miklós György Szárazin teos ”Fajó Trianon” (Kirvelevä Trianon),  jonka painos oli 120 000 kappaletta. Teos ilmestyi sopivasti joulumarkkinoille vuonna 2019, kun vuonna 2020 tuli kuluneeksi 100 vuotta tuosta Unkarille kohtalokkaasta rauhanteosta. Kirjan tarkoitus onkin pohtia ja dokumentoida nykytilanne, kertoa maan ulkopuolelle jääneiden unkarilaisten tilanteesta  ja elämästä sekä tulevaisuudennäkymistä.

 

Käännöskirjallisuus

Unkariin käännetään runsaasti muilla markkinoilla suosiota saanutta kirjallisuuttava, samoja kuin Suomessakin. Suurin osa kirjailijanimistä on tuttuja varsinkin jännityksen ja viihteen ystäville (Stephen King, Danielle Steel, Dan Brown, Jon Nesbö, Keith Follet jne.) Tietysti myös Harry Potterit ovat suosittuja, ja nuorisolle suunnattu ”Ropi naplója” eli suomeksi ”Neron päiväkirja” -sarja esiintyy jatkuvasti julkaisulistalla. Varsinkin joulumarkkinoille ilmestyy klassillisia satukirjoja.

 

Unkarilaiset klassikot

Kustannusohjelmissa eri kustantamoilla on kyllä unkarilaisia klassikkoja ja modernimpiakin kirjailijoita, mutta luku- ja kappalemääräisesti kuitenkin melko vähän. Kansallisrunoilija Sándor Petőfin kootut runot on ohjelmassa jatkuvasti: ne on viimeksi julkaistu keväällä 2022 (10 000 kappaletta). Kyseessä on ilmeisesti kuitenkin vain uusi painos. Varsinkin joulumyyntiin on julkaistu sekä aikuisille että nuoremmalle polvelle suosikkikirjailijoiden tuttuja teoksia (esim. Magda Szabón, Frigyes Karithyn, Dezső Kosztolányn ja Mihály Babitsin). Runouden osuus on ilmeisesti melko marginaalinen, koska Petöfi on ainoa tämän alan edustaja koko tilastossa.

 

Tuoreempia kirjailijoita

Nuorempia kiinnostavia kirjailijoita ja runouden edustajia listalla on muutamia. Yksi heistä on Krisztina Tóth, vuonna 1967 syntynyt arvostettu, Attila József -palkinnolla palkittu (v. 2000) prosaisti ja runoilija, jonka novellikokoelma ”Fehér farkas” (Valkoinen susi) julkaistiin 10 000 kappaleena. Slovakian unkarilaisvähemmistöön kuuluvan, vuonna 1954 syntyneen Pál Závadan romaani ”Hajó a ködben” (Laiva sumussa) ilmestyi samana vuonna (v. 2019) kuin Krisztina Tótiin teos ja yhtä suurena painoksena. Kiinnostusta on herättänyt myös Krisztián Grecsó, vuonna 1976 syntynyt, Attila József -palkinnon saanut kirjailija, runoilija, toimittaja ja lauluntekijä. Hänen pakina/novellikokoelmansa ”Harminc év napsütés” (Kolmekymmentä vuotta auringonpaistetta) julkaistiin vuonna 2018 10 000 kappaleena.

 

Viihde

Suurin osa julkaistusta kirjallisuudesta kuuluu viihteen ja jännityksen lajityyppeihin. Enemmistö kirjoittajista on naisia, ja heidän alansa on usein rakkauskertomukset tai modernimmat eroottiset kertomukset, joiden taustakertomus voi viedä politiikan kiemuroihin, historiaan ja kaukaisiin maihin. Osa käyttää kirjailijanimeä. Leimaa-antavaa on kirjoittajien tavaton tuotteliaisuus ja kirjasarjat.  Tämän hetken ”painosten herratar” on Erzsébet Szokolay, joka julkaisee nimellä Borsa Brown. Leslie L. Lawrence -nimen takana on vähän iäkkäämpi herrasmies, vuonna 1939 syntynyt orientalisti ja tieteiskirjailija László L. Lörincz, joka on kirjoittanut toimintaseikkailuja. Anna Káradyn (s. 1986)  Füred-sarja edustaa historiallista romaania, samoin v. 1973 syntyneen Janka Fábiánin teokset. Maininnan ansaitsee vielä Laura Leiner (s. 1985), jonka kirjojen kohdeyleisön on nuoret ja jolla on kaksikin kirjasarjaa, toinen lukiosta ja toinen koulujen välisestä kilpailuista (”Maradj velem”).

 

Lasten ja varhaisnuorten kirjallisuus

Unkarissa lastenkirjallisuus on ollut pitkään hyvissä asemissa eikä tilanne ole nytkään muuttunut. Vanhoista satukirjoista on otettu uusia painoksia varsinkin joulumarkkinoille. Yksi suosikkikirjailija on Erika Bartos, vuonna 1974 syntynyt arkkitehti, joka on julkaissut useita kirjasarjoja. Niistä suosituin on ”Bogyó és Babóca”, jonka pohjalta tehtiin myös ensimmäinen systeeminmuutoksen jälkeinen unkarilainen animaatiosarja. Bartosin kirjoja on julkaistu myös sokeainkirjoituksella ja viittomakielisenä ja hänen runojaan sävelletty. Bartos myös kuvittaa itse teoksiaan. Hänen kirjojaan on ilmestynyt suurina painoksina (15 000–20 000 kappaletta). Judit Berg (s. 1973), draamanopettaja koulutukseltaan, on saanut kaksikin kertaa Vuoden lastenkirja -palkinnon (vuosina 2007 ja 2020). Hänen varhaisnuorille tarkoitettu ”Rumini”-sarjansa on hyvin suosittu. Muutenkin Berg on arvostettu kirjoittaja: hän on saanut Attila József -kirjallisuuspalkinnon vuonna 2011.