Mikko Cajanus

Kuinka selvitään reteästi szegediläisen kalakeiton tulisuudesta?
Miksi bussi on englanniksi ’coach’ ja auto espanjaksi ”el coche”?
Onko Englannin kuningatarkin unkarilainen?

Matkaoppaista oppii usein monenlaista hauskaa, mutta CultureShock! Hungary. A Survival Guide to Customs and Etiquette ei tyydy kuitenkaan pelkkään knoppitietoon. Zsuzsanna Ardó osaa sukeltaa paljon syvemmälle unkarilaisten sielunmaisemaan.

Kirja esittelee eloisasti niin historiaa kuin geografiaa, ilmastoa, uskontoa ja hallintorakenteita. Se kuvaa Budapestin eri alueet asuinpaikan valitsijan näkökannalta ja piipahtaa vähän muuallakin maassa, lähinnä merkittävimpiä nähtävyyksiä poimien. Parhaaseen vireeseen kirjoittaja kuitenkin pääsee, kun saa kertoa itselleen läheisimmästä aiheesta: unkarilaisista ihmisistä, heidän tavoistaan, ominaisuuksistaan, omituisuuksistaan.

Kuinka juhlitaan nimipäiviä, ovatko syntymäpäivät yksityisasia? Kuinka löydetään oikea aallonpituus, kun kerrotaan unkarilaisten kanssa vitsejä? Kuinka omaksutaan unkarilaisten rento aikakäsitys: joustava myöhästymiskulttuuri, jossa paikalle saavutaan aina juuri sopivaan aikaan (esim. teatteriin: n. 10 minuuttia myöhässä…)

CultureShockissa saavat omat lyhyet ja pitemmätkin lukunsa mm. Unkarin kansalliset vähemmistöt, unkarin kieli ja sen opiskelu ulkomaalaisena, joukkoliikenne, ruoka ja juoma, demografia, seurustelu ja flirttailu, työskentely unkarilaisten kanssa – tässä vain muutama esimerkki. Ardón tekstissä on humoristista kierrettä ja usein vähintäänkin lempeän ymmärtävää hymynkaretta. Vahinko, että kirja on saatavana vain englanniksi, sillä moni tekstin hienous avautuu hieman vaikeasti.

Tekstiä piristävät mainiosti valitut kirjalliset sitaatit, kulttuurikaskut ja välipaloina tarjoillut pienoisartikkelit. Moni pieni unkarilaiseen elämään liittyvä havainto saa oman pikku kappaleensa – esimerkkinä vaikkapa oikeanlaisen vesimelonin valinnan tärkeys. Kirja päättyy opettavaiseen testiin, jolla voi mitata pärjäämistään erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa unkarilaisten kanssa.

Zsuzsanna Ardó on itse brittiläistynyt unkarilainen, ammatiltaan mm. valokuvaaja, journalisti ja kääntäjä. Hän on toiminut myös TV-tuottajana ja julkaissut myös näytelmäkirjailijana. CultureShock! Hungary -oppaassa hän onnistuu arvioidessaan oman kansansa sisintä ulkoa päin, vierasmaalaisin silmin.

Opaskirjan voi silti laskea pakolliseksi oppimääräksi jokaiselle Unkariin muuttavalle ja siellä jo asuvalle ”expatriootille” sekä kaikille unkarilaisten kanssa bisnestä tekeville. Hyödyllistä luettavaa se on kaikille unkarilaisen mentaliteetin metkuja miettiville.
Vastaukset alussa esitettyihin kysymyksiin:

1. Taltutetaan tulisuus unkarilaiseen tapaan: nautitaan reilusti vaaleata leipää.
2. Euroopan parhaat teräsjousitetut hevosvaunut valmistettiin jo 1400-luvulla Kocsin kylässä. Sana kocsi eri muodoissaan levisi laajalle Euroopan kieliin merkitsemään nelipyöräistä ajoneuvoa.
3. Elisabethin isoäidin, kuningatar Maryn isän äiti oli transilvanialainen kreivitär Claudine Rhédey von Kis-Rhéde – eli yksi kuudestoistaosa kuningattaren sukujuurista johtaa historiallisen Unkarin alueelle.

Juttu on ilmestynyt alun perin Suomi-Unkari-lehdessä 2-2009