Juha Tynkkynen

 

Katinka Hosszú. Kuva Unkarin Olympiakomitea.

Juha Tynkkynen

Rio 2016

Unkari on tottunut menestykseen viime vuosina olympialaisissa erityisesti uintilajeissa, miekkailussa ja melonnassa.

Lontoossa Unkari sai yhteensä 18 mitalia, joista 8 kultaa. Menestys jatkui edelleen Riossa, saldona jälleen 8 kultaa. Maa oli 15 mitalilla 12. mitalitilastoissa. Unkari ja Hollanti olivat keskisuurten eurooppalaismaiden tähtiä.

Unkarilla oli Riossa samankokoinen joukkue kuin Lontoossa, unkarilaisittain pieni mutta Suomen 54 urheilijaan verrattuna varsin suuri, 160 urheilijaa.

Rion suuret unkarilaistähdet olivat odotetusti uimari Katinka Hosszú ja meloja Danuta Kozák. Molemmat saivat kolme kultaa ja Hosszú lisäksi 200m selkäuinnissa hopeaa.

Danuta Kozák on noussut uudeksi melonnan supertähdeksi maassaan: jo Lontoon olympialaisissa kaksi kultaa voittanut meloja on nyt ottanut Katalin Kovácsin paikan Unkarin naisten ykkösmelojana. Hänellä on hyvinkin vielä kaksien olympialaisten mittainen ura edessään.

Katinka Hosszú on oma lukunsa Unkarin uinnissa. Vuonna -87 Pécsissä syntynyt uimari osallistui olympialaisiin ensimmäisen kerran Ateenassa 2004. Odotukset olivat kovat vuonna 2012 Lontoossa, mutta Hosszú jäi mitalisijojen ulkopuolelle. Siitä alkoi uusi aikakausi: Katinka Hosszú valitsi valmentajakseen miehensä Shane Tusupin, ja viimeisen neljän vuoden aikana Hosszú on noussut uinnin maailman huipulle. Hänellä on hallussaan yhteensä 5 maailmanennätystä ja Riossa hän ui 3 kultaa ja yhden hopean. Hosszú oli naisuimareiden ykkönen yksilöuintien mitalimäärässä.

Hosszú myös tietää arvonsa – hän on ensimmäinen naisuimari, joka on ansainnut palkintorahoja yli miljoona dollaria. Syyskuusta 2015 lähtien hänellä on ollut Unkarissa oma uintiseura nimeltään Iron Aquatics, jonka nimi tulee Hosszún lempinimestä Iron Lady.

Miesten uinnissa takavuosien kestomenestyjä László Cseh otti 100 metrin perhosuinnissa hopeaa ja Tamás Kenderesi 200 metrin perhosuinnissa pronssia.

Unkarin vahva uintipanos näkyi siinäkin, että unkarin 160 urheilijan joukkueesta melkein neljännes oli uintilajien edustajia.

Miekkailussa Unkari on ollut huipulla läpi olympialaisten historian: Unkarilla on legendaariset 86 mitalia, joista 37 kultaa, eri miekkailulajeissa kautta aikain. Tällä kertaa naisten kalpamiekkailun kultaa voitti Emese Szász, ja Áron Szilágyi uusi Lontoon kultamitalinsa säilässä. Géza Imre toi hopeaa miesten kalpamiekkailussa.

Unkari on historiallisesti edelleen olympialaisten ykkönen mitalien määrällä mitattuna vesipallossa ja nykyaikaisessa viisiottelussa. Riossa vesipallon mitalisijat jäivät kuitenkin haaveeksi: naiset jäivät neljänneksi hävittyään pronssin rankkareilla Venäjälle, ja miesten vesipallojoukkue sijoittui viidenneksi. Modernissa viisiottelussa menestystä ei tullut. Yleisurheilussa Unkarille tuli yksi pronssi, Anita Mártonille kuulantyönnössä.

Negatiivista värisävyä Rion olympialaisiin toi se, että Unkarin tv-lähetyksissä kisojen tauoilla näytettiin Orbánin hallituksen “Tudta” –kampanjan mainoksia.  Monet pitivät mainoksia mauttomana urheilun ja politiikan sotkemisena. Hallituksen pakolaisvastainen kampanja soti monien mielestä olympiahenkeä vastaan jo senkin vuoksi, että Rion olympialaissa pakolaisilla oli oma edustusjoukkueensa.

Rion mitalitilasto.

 

Jalkapallon EM-kisat

Unkarin ystäville kesän alku oli yhtä juhlaa, sillä maan jalkapallojoukkue osallistui Ranskassa järjestettyihin Eurocup-kisoihin ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1972.

Edellisistä arvokisoistakin oli ehtinyt kulua 30 vuotta. Silloin Unkari jäi vuoden -86 Meksikon MM-kisoissa alkulohkoon.

Saksalaisen Berndt Storckin valmentama Unkari pelasi samassa lohkossa Itävallan, Portugalin ja Islannin kanssa. Maata pidettiin ennakkoarvioissa kisojen heittopussina. Uutta 24 maan pelijärjestelmää arvosteltiin etukäteen juuri siitä, että mukaan pääsee olennaisesti heikompia maita. Sekä Unkari että Islanti osoittautuivat kuitenkin kisojen iloisiksi yllättäjiksi, ja kisojen jälkeen skeptiset äänet vaimenivat.

Unkari voitti avausottelussaan ennakkosuosikki Itävallan hienolla pelillä 2–0 ja pelasi Islannin kanssa tasan. Yksi koko turnauksen ikimuistoisimmista otteluista oli trilleri Unkari-Portugali, joka päättyi maalijuhlan jälkeen 3–3. Ottelusta muistetaan erityisesti Unkarin kapteenin Balázs Dzsudzsákin kaksi hienoa maalia sekä joukkueen ikonisen maalivahdin Gábor Királyn huipputorjunnat. Kaikkien yllätykseksi Unkari voitti lohkonsa 5 pisteellä ja 6 tehdyllä maalilla.

Unkari putosi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella hävittyään Belgialle peräti 4–0. Tästä huolimatta Budapestissa Unkarin Eurocup 2016 -menestystä juhlittiin kuin mitalia.

Kesän Euroopan mestaruuskisoihin päättyi myös yksi hieno luku unkarilaisessa futiksessa – Gábor Király ilmoitti lopettavansa maajoukkueuransa. EM-kisoissa Király oli Eurocupin historian vanhin pelaaja, sillä maalivahtilegenda ehti huhtikuun ensimmäisenä täyttää 40 vuotta. Király on tehnyt kansainvälisen uransa Saksassa Hertha BSC:ssä ja Englannissa Crystal Palacessa ja ehti pelata peräti 107 ottelua Unkarin paidassa. Hän edustaa nykyään synnyinkaupunkinsa Szombathelyin Haladás-seuraa. Király on tullut tunnetuksi harmaista verkkareistaan, jotka ovat hänen tavaramerkkinsä. Pukeutumistyylin kritisoijille Király toteaa: “Olen jalkapalloilija, en malli.” Királyn harmaita verkkareita voi ostaa maalivahdin omasta nettikaupasta osoitteessa kiralyshop.hu.

Unkarilaisia jalkapallofaneille kesän EM-kisat antoivat vahvaa uskoa tulevaan. Parhaillaan on käynnissä karsinta Venäjän 2018 MM-kisoihin. Unkarin lohkossa pelaavat mm. Portugali ja Sveitsi. Karsinta alkoi tosin huonosti, Unkari pelasi tasapelin 0–0 Färsaarta vastaan. Syyskaudella vuorossa ovat vielä ottelut Sveitsiä, Latviaa ja Andorraa vastaan, joten jännitettävää riittää.

 

Artikkelit ovat ilmestyneet Suomi–Unkari-lehdessä 3-2016.