Gyévuska Espoossa 30.1.

Lähdemme katsomaan Espoon teatteriin vierailunäytöstä la 30.1. klo 15. Tiedustelut ja ilmoittautumiset 8.1. mennessä Heli Alajalle p. 050-5915495. Matkaamme kimppakyydillä/julkisilla.

Pintér Béla & Company, Unkari
Benedek Darvas – Béla Pintér
GYÉVUSKA (tyttö)

Runollista ja koskettavaa musiikkiteatteria toisen maailmansodan tapahtumista Unkarissa ja muualla Euroopassa.

Gyévuska käsittelee unkarilaisten tilannetta Euroopan natsimiehityksen aikana. Esitys on huikaisevan runollinen, mutta samalla raju ja kipeä, sillä aihe on edelleen avoin haava unkarilaisten historiassa.

Näytelmä alkaa kohtauksella, jossa mustiin univormuihin puetut sotilaat seisovat rivissä näyttämöllä. Heidän joukostaan erottuu selvästi juutalaisen miehen hahmo. Miehen asu on harmaa ja jalat kääritty riepuihin. Hän tuo mieleen yhtälailla sotamies Svejkin kuin suomalaisen sotilaan talvisodan pakkasissa. Tavallisen pienen ihmisen historian julmissa pyörteissä.

Esityksen visuaalinen maailma rakentuu mustavalkoisille kontrasteille. Kohtaukset ovat esteettisesti pelkistettyjä ja muistuttavat vanhoja valokuvia tai elokuvia. Suurin osa musiikista pohjautuu sodanaikaisiin unkarilaisiin hitteihin. Näyttelijät laulavat vuorosanansa läpi koko näytelmän.

Pintér yhdistää Gyévuskassa operettia ja draamaa erikoisella tavalla: kaikki on koreografisesti harmonista ja visuaalisesti tasapainoista, mutta samalla tunnelma enteilee kaiken aikaa jotain hirveää tapahtuvaksi. Erityisen ravisuttava on kohtaus, jossa juutalainen tulkkaa omaa teloituskäskyään saksalaiselle kenraalille.

Traagisista tapahtumista huolimatta Gyévuska on katsojalle armollinen esitys, joka päättyy valoisiin, optimistisiin tunnelmiin.

Aina on toivoa. Sodastakin huolimatta elämä jatkuu.

Esityspaikka: Louhisali, Kulttuurikeskus, Tapiola
Esityskieli: unkari, tekstitys suomeksi
Kesto: 1 h 20 min, ei väliaikaa
Liput: 28 / 25 /15

ESITYKSET
28.1. klo 19
29.1. klo 19
30.1. klo 15