Kirjallisuusilta 21.3. ja Helsingin kirjamessut syksyllä

Anna Tarvainen kertoi Unkarin nykykirjallisuudesta keskiviikkona 21.3. klo 19 Järvenpää-talon kokoustiloissa.

FM Anna Tarvainen on toiminut mm. päätoimittajana ja suomentajana antologiassa Mitä olen nähnyt ja kuullut – valikoima uutta unkarilalista proosaa ja runoutta. Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus juhlisti 30-vuotista toimintaansa julkaisemalla valikoiman 17 unkarilaiselta kirjailijalta, joita ovat tätä teosta varten suomentaneet Outi Hassi, Juhani Huotari, Tuula Komsi, Hannu Launonen, Tähti Pullinen ja Anna Tarvainen.

Antologiaan on valittu kirjailijoita, joita ei ole aikaisemmin suomennettu. Tarvaisen esityksen kuultuaan on todella mielenkiintoista lukea kirja, joka on lainattavissa Järvenpään kirjastossa.

Ensi syksynä Helsingin kirjamessujen teemamaa on Unkari. Tänä vuonna julkaistaan ennätysmäärä unkarilaista kaunokirjallisuutta ja Unkaria käsittelevää tietokirjallisuutta. Teoksia ilmestyy suomeksi ainakin 12.

Helsingin kirjamessuille odotetaan myös useita unkarilaisia kirjailijavieraita, joista nyt jo on vahvistunut Vilmos Csaplár. Häneltä ilmestyy syyskuussa suomeksi teos Hitlerin tytär (WSOY). György Spirólta on jo ilmestynyt ensimmäinen suomennettu romaani Kevätnäyttely (Avain), joka kertoo kafkamaisen tarinan huono-onnisesta miehestä.

Vilmos Kondorilta julkaistaan dekkari Budapestin varjot (Tammi), joka on ensimmäinen osa Budapest Noir -dekkarisarjaan. Sándor Zsigmond Pappilta julkaistaan esikoisteos Mitättömät elämät (Siltala) ja Sándor Weöresiltä valikoima runoja teoksessa Kadonnut päivänvarjo (WSOY). István Örkényltä ilmestyy 100 minuuttinovellia (Atena), joka on toinen, laajennettu painos vuonna 2002 ilmestyneestä kirjasta. Tänä vuonna István Örkényn syntymästä on kulunut 100 vuotta ja tästä syystä nyt teosta on laajennettu sisältämään 100 novellia. Péter Esterházyn kolmesta kirjasta yksi ilmestyy uusintapainoksena pokkarina tänä vuonna (WSOY).

Tietokirjallisuudessa ilmestyy tänä vuonna Café Voltaire -sarjaan kuuluva Ristiaallokossa – esseitä unkarilaisesta kirjallisuudesta (Avain) ja Martti Turtolan kirjoittama Eversti Aladár Paasosen elämänkerta (WSOY). Lasten- ja nuortenkirjoissa julkaistaan Kirsi Kunnaksen riimittämä ja Károly Reichin kuvittama Hassut aakkoset (WSOY) uusintapainoksena ja Ferenc Molnárin Koulupoikia (Otava) uutena suomennoksena. Suosittu poikakirjaklassikko on julkaistu ensimmäistä kertaa vuonna 1913.

Unkarin ohjelman järjestelyistä vastaa Unkarin kirja- ja käännöstukitoimisto. Kirjaesittelyjen ja kirjailijavierailuiden lisäksi on luvassa useita keskusteluja mm. unkarilaisesta kirjallisuudesta ja historiasta sekä monipuolista kulttuuriohjelmaa. Kirjamessujen ohjelma julkaistaan syyskuussa 2012.