Kevään 2012 festivaalimatkalta

Perjantai-aamuna, maaliskuun 23. p, klo 7.15 nousi Norvegian Airlinesin kone ilmaan Helsinki-Vantaan lentokentältä vieden mukanaan lähes 40-päisen joukon kevätfestivaalimatkalle Budapestiin. Matka-Vekka oli tehnyt matkamme mahdolliseksi etsiessään meille lennot unkarilaisen Malévin lopetettua liikennöinnin. Välilaskun jälkeen olimme perillä noin puoli kahdentoista aikaan.
Suomen talven keskeltä olimme saapuneet Unkarin kevääseen! Se tuntui mukavalta.
Jo ennestään tutussa Bem Sörözössä nautimme tuloaterian ja sieltä siirryimme Sissi-hotelliin Angyal utcalle. Metroasema ja raitiovaunupysäkki olivat aivan nurkan takana.
Lauantai-aamupäivä kului kaupunkikierroksella, jolloin oppaanamme oli matkanjohtajamme Kuuselan Jaakko. Oli mielenkiintoista kuunnella hänen selostuksiaan pysähtyessämme katselemaa Budapestin nähtävyyksiä. Ja lämmintä oli! Lounaan nautimme Linnavuoren muurien ulkopuolelle olevassa uudessa ravintolassa, tietenkin ulkona, sillä olihan ilma aurinkoinen. Illalla saimme sitten kuunnella mustalaisprimasten taidonnäytteitä Rajkó-yhtyeen konsertissa.
Matkustin sunnuntaiaamuna Váciin jumalanpalvelukseen ja tapasin ryhmämme vasta lounaalla Time Out Corner -ruokapaikassa. Illalla nautimme oopperamusiikista, La Traviata-oopperan myötä, upeassa oopperatalossa.
Maanantaina aamupäivällä osa ryhmästämme lähti Szécsényi-kylpylään. Sekin oli mahtava kokemus ainakin niille, jotka olivat ensikertalaisia ja totta kai meille muillekin. Lounaalla meitä odottikin yllätys! Tiesimme, että aterian jälkeen saisimme kuulla musiikkia, mutta, että meille esitettiin 45 minuttia kestävä musiikkinäytelmä, oli todellinen yllätys. Siinä meille esiintyivät Sissi, keisari Franz Josef ja kreivi Andrássy aikakautensa puvuissa. Ohjelmaan mahtui tanssiakin.
Retken teimme tiistaina Soltin kaupunkiin. Mukanamme oli keravalaisia, jotka näin saivat mahdollisuuden neuvotella ystäväkaupungin edustajien kanssa. Melko koleassa säässä katselimme hevostilalla hevosnäytöstä, jonka ehdottomaksi päätähdeksi osoittautui pieni aasi. Se juoksi pää pystyssä muina miehinä hevosten joukossa ja jopa voitti huivikilpailun! Tällä matkalla maistelimme myös viinejä paikallisessa viinikellarissa, jonne meidät kuljetettiin hevoskärryillä pitkin peltoja. Oli se aikamoista menoa!
Keskiviikkona meillä oli tilaisuus Suomen suurlähetystössä kuunnella suurlähettiläs Jari Vilenin esitystä Unkarin nykytilanteesta.
Illallla istuimme Operettiteatterissa kuuntelemassa gaalaa, jonka nimi oli käännettynä ”Viinissä on lohdutus”.
Perjantaina taas joukkomme jakaantui. Osa Lähti Szentendren kaupunkiin ja toiset Galleriaan taidetta katsomaan. Tapasimme toisemme lounaalla Kék Rozsa -ravintolassa synagogan takana. Tämä oli viimeinen yhteinen lounaamme ja muistimme pienellä lahjalla johtajaamme Jaakkoa ja suuren työn ravintoloiden etsimisessä ja retken järjestelyissä ansiokkaasti toiminutta Kallea, Károly Dinaa. Illalla lähti pieni joukko musiikin ystäviä vielä Pyhan Mikaelin kirkkoon kuuntelemaan Buxtehudenin passiomusiikkia, Membra Christi Jesus. Se oli korkeatasoinen, viiden laulajan ja muutaman soittajan esitys.
Perjantai-aamuna, maaliskuun 30 p, oli laukut pakattu ja tyytyväinen joukko oli lähdössä kotimatkalle. Matka koti-Suomeen onnistui varmaan hyvin, sillä siitä tämän kirjoittaja ei osaa sen enempää sanoa, koska hän jäi vielä viikoksi nauttimaan Unkarin keväästä.
Heli Alaja