Unkarin nykytilanteesta

kertoi keskiviikkona 15.10.Järvenpää-talon kokoustilassa

Unkarin suurlähetystöstä suurlähettilään sijainen, I lähetystösihteeri György Urkuti.

Taustaa hänen esitykselleen antoi juuri pidetyt paikallisvaalit. Unkarissa kunnat eivät saa tuloveroa vaan rahoitus tulee valtionavustuksista ja yhtiöveroista. Kuntia on 3200 ja samaan aikaan kunnallisvaalien kanssa valittiin edustajat läänien valtuustoihin. Molemmissa vaaleissa voittaja oli,  kuten Budapestin pormestarivaalissakin, Fidesz-puolue. Pääministeri Viktor Orban korosti kiitospuheessaan yhteenkuuluvaisuutta.

Hallituksen tavoitteena on täystyöllisyys. Työpaikat ovat lisääntyneet vuodesta 2010 puolella miljoonalla ja tavoitteena on 5 miljoonaa työpaikkaa. Koko yhteiskunta pitäisi asettaa työn ympärille  ja huomioida työn myönteiset vaikutukset ihmiselle. Työllisyys on kasvanut, yleishyödyllisten työpaikkojen määrä lisääntyi räjähdysmäisesti. Jos on työtön, saa korvausta 3 kk, sen jälkeen vastaanotettava yleishyödyllistä työtä saadakseen korvauksen. Näin on kohennettu varsinkin pitkäaikaistyöttömien asemaa. Talousdedn alijäämää yritetään supistaa epätavallisin keinoin: pankkivero, yksittäisten eläkesäästöjen kansallistaminen, eri alakohtaiset verot. Keskipalkka tällä hetkellä on n. 800 e/kk. Lainankorot ovat kalliimpia kuin Suomessa, nyt 4-5 %. Rakenteellisia muutoksia vaaditaan nopean talouskasvun ylläpitämiseksi.

Länsimaissa esille tullut kritiikki Orbania kohtaan on Urkutin mukaan usein opposition onnistuneesti saavuttamaa julkisuutta, Suomenkin lehdistössä 90-prosenttisesti vasemmisto-opposition tulkintaa. Hallitus ei välttämättä osaa tai halua tehdä viestintää. Orban tekee nopeasti päätöksiä ja hallitus hoitaa hallitukselle kuuluvat asiat, niistä ei keskutella muiden kanssa. Parlamentti hoitaa parlamentille kuuluvat asiat. Fidesz on suuri joukko, jossa eri siipiä ei ole, koska Orbanin hahmo on niin keskeinen. Valta on hänellä ja hänen arvovaltaansa harvoin kyseenalaistetaan. Kannattajiensa mielestä hän on Unkarin suurimpia johtajia. Maakuntakierroksilla hänelle hurrataan ja fanijoukot piirittävät hänet.