Meitä oli yhdeksän innokasta kulinaristia, jotka matkasimme yhdessä läpi suomalaisen maalaismaiseman Karkkilaan ja ravintola Mathias Rexiin. Perille päästyämme itse isäntä Laszlo Szilagayi oli meitä vastassa. Tutustuimme ravintolan puitteisiin ja juuri avattuun terassiin, joka avautui Vanjoen upeaan maisemaan. Jokaisen löydettyä paikkansa, päätimme tilata Kuningas Mathiaksen herkkutarjottimen, jossa oli edustettuna monta unkarilaista herkkua: kinkulla ja juustolla täytettyjä kanankoipia, sienitäytteisiä possunleikkeitä, kasslerpaistia, savupekonia, paistettua perunaa ja sipulia jne. Kyytipojaksi valitsimme pálinkaa, viiniä ja olutta. Unkarilainen ruoka on tukevaa ja yksinkertaistakin, mutta hyvää ja ravitsevaa, vaikkakin suomalainen kaipaa väriä lautaselleen vihannesten muodossa. Puheenaiheet pöydässä vaihtelivat matkakertomuksista harvinaisiin nimiin ja kaikeen siltä väliltä. Muutaman tunnin kuluttua oli herkkutarjotin tyhjennetty ja jälkiruoaksi otetut Gundelin palavat letut syöty ja oli aika lähteä Järvenpäätä kohti. Muutama matkalainen olisi kaivannut moisien syöminkien jälkeen päiväunia, mutta onneksi pääsimme kunnialla kotiin asti niistä nauttimaan.
Kiitos Helille ja Évalle järjestelyistä, mukavaa oli.
Leena Halonen
mukana ollut