Tapahtumia

 

Tapahtumista ja ajankohtaisista asioista tiedotetaan näillä sivuilla ja Kajaanin Suomi-Unkari seuran Facebookissa.

Poimintoja viimeisimmistä tapahtumista:

2023:

Vuosikokous pidettiin 25.3.2023. Poimintoja toimintasuunnitelmasta:

Seuran kotisivuja ja Facebookia täydennetään ja päivitetään ajankohtaisilla Unkariin ja/tai seuran toimintaan liittyvillä tapahtumilla ja tiedotteilla. Osallistutaan Itä-Suomen yhdistysten neuvottelupäivään sekä keskusseuran edustajakokoukseen ja neuvottelupäivään. Hallitus seuraa muiden paikallisyhdistysten ja keskusseuran toimintaa sekä osallistuu mahdollisuuksien mukaan yhteistyöhön. Lisätään yhteistyötä ja toiminnan tunnettavuutta Kainuun alueella mm. keskusseuralta haetun projektirahan avulla. Osallistutaan Kuhmon suomalais-ugrilaisen kulttuuripääkaupungin tapahtumiin mahdollisuuksien mukaan. Järjestetään Tutustuminen unkarin kieleen ja kulttuuriin -kurssi Kuhmossa ja Sotkamossa yhteistyössä kansalaisopiston kanssa. Kajaanin kaupungin ja Nyíregyházan välistä yhteydenpitoa pyritään edistämään. Toteutetaan huhtikuussa Unkarin kiertomatka, jonka kohteina ovat Eger, Hortobágy, Nyíregyháza, Tokaj, Budapest ja Szentendre.  Syksyllä järjestetään Kaukametsän opiston kanssa yhteistyössä unkarilainen ruoka- ja viini-ilta. Seuran taloustilannetta parannetaan myymällä käsityötuotteita, arpoja ja kirjoja erilaisissa tilaisuuksissa. Seura voi myydä myös osaamistaan Unkarista kiinnostuneille tahoille. Osallistutaan kajaanilaisten ystävyysseurojen mahdolliseen yhteiseen esittäytymis­tilaisuuteen (esim. matkailuilta). Tarvittaessa tehdään yhteistyötä seurakuntien, koulujen, yhdistysten ja yhteisöjen kanssa niiden Unkari-yhteyksien ja Unkarin tuntemuksen lisäämiseksi. Kajaanissa ja lähialueella asuviin unkarilaisiin pidetään yhteyttä ja heitä pyydetään mukaan seuran tapahtumiin.

2022:

Seuran vuosikokous pidettiin 25.3.2022. Hallituksen jäseniksi valittiin: Irene Salomäki (puheenjohtaja), Antti Mäkinen (varapuheenjohtaja), Riitta-Liisa Karjalainen (sihteeri, jäsenasiat), Vuokko Tolonen (talouden­hoitaja), Risto Hyvönen, Tuula Löhönen, Jukka Tiusanen, Melinda Jalasto ja Réka Tolonen. Irene Salomäki on valtakunnallisen seuran hallituksessa Siilinjärven edustajan varajäsen.

Sotkamon kansalaisopistossa järjestettiin loka-marraskuussa lyhytkurssi (12 h) Tutustuminen unkarin kieleen ja kulttuuriin. Kurssilla oli 7 osallistujaa. Unkarin matkaa keväälle 2023 suunniteltiin syksyn aikana ja ilmoittautumisia kerättiin joulukuusta lähtien. Kuhmossa järjestettiin 13.12. tapaaminen Runolaulu-Akatemian/Sommelon tiloissa. Tilaisuudessa oli 6 kuhmolaista osallistujaa. Tapaaminen liittyi Kajaanin seuran toiminnan laajentamiseen Kainuussa ja yhteistyön tiivistämiseen alueella. Keskustelua Unkari-yhteyksistä on käyty myös Sotkamon kulttuurituottajan kanssa. Jäsentapahtumien järjestelyihin vaikutti edelleen jatkunut koronatilanne ja yleensä vähäinen osallistuminen tapahtumiin. Joulukuussa haettiin keskusseuralta projektirahaa toiminnan laajentamiseen ja yhteistyöhön alueella. Ajankohtaisista Unkariin ja seuran toimintaan liittyvistä asioista on tiedotettu Facebookin ja nettisivujen kautta. Yhteyttä Nyíregyházan seuran edustajiin on pidetty sähköpostilla.

2021:

Vuosikokous pidettiin 17.3.2021. Kokouksessa valittiin puheenjohtajaksi kuluvalle vuodelle Irene Salomäki ja hallituksen jäseniksi Antti Mäkinen (varapuheenjohtaja), Riitta-Liisa Karjalainen (sihteeri, jäsenasiat), Vuokko Tolonen (taloudenhoitaja), Melinda Jalasto, Risto Hyvönen, Tuula Löhönen ja Jukka Tiusanen.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 40 vuotta Kajaanin ja Nyíregyházan ystävyyskaupunkisuhteen solmimisesta. Virallista delegaatiota Nyíregyházasta tuskin voidaan kutsua tänä vuonna koronatilanteen vuoksi, mutta pyrimme muistamaan juhlavuotta muilla tavoin.

  • Unkarin Helsingin suurlähettiläs György Urkutin vierailu Kajaanissa 7. – 9.7. eli Runoviikon aikaan. Suurlähettiläs tutustuu mm. Kajaanin työllisyyden hoitoon ja elinkeinopalveluihin, Renforsin rantaan ja Kajaanin ammattikorkeakoulun toimintaan. Ohjelma suunnitellaan suurlähettilään toiveiden mukaisesti Kajaanin kaupungin ja Kajaanin Suomi-Unkari seuran yhteistyönä. Vierailu juontaa juurensa suurlähetystön vuosi sitten julistamasta Suomessa olevien unkarilaisten muistomerkkien kilpailusta, jonka voitti Kajaanissa olevan Unkarilaisten ääni -muistomerkin tarina. Suurlähettiläs Urkuti ei ole aikaisemmin käynyt Kajaanissa ja näin saatiin mahdollisuus kutsua hänet myös kaupungin puolesta tutustumaan Kajaaniin. Suurlähettilään ja jäsenten tapaaminen on Unkarilaisten ääni -muistomerkillä 9.7.
  • Unkarilaisen musiikin ilta la 9.10. klo 19.00 Kouta-salissa. Ks. tarkemmin Kaukametsän ohjelmistosta. 
  • Kaukametsän opiston Unkarilainen illallinen pe 12.11. klo 17.30 – 21.00. Ks. Kaukametsän opiston kurssit ja ilmoittautuminen. Valmistamme yhdessä unkarilaisen illallisen, joka nautitaan illan päätteeksi.

2020:

Koronatilanteesta johtuen vuoden 2020 vuosikokous pidettiin vasta syyskuussa Kaukaveden kokoustilassa. Tiedottamisessa keskityttiin sosiaaliseen mediaan: Facebookiin ja nettisivuille, jotka uusittiin vuoden lopussa.

2019:

Vuosikokous pidettiin 12.3.2019 klo 18-20 Kaukaveden kokoustilassa. Unkarilaisten ja suomalaisten yhteinen ystävyyskuntakokous pidettiin Hämeenlinnassa 12. – 14.6. Kajaanin Suomi-Unkari seuralle myönnettiin avustusta virtuaalisen valokuvanäyttelyn järjestämiseen yhdessä Kajaanin kamerakerhon kanssa. Valokuvanäyttely pidettiin Nyíregyházassa syyskuun lopussa Tirpák-festivaalin yhteydessä. Valokuvien katselutilaisuus järjestettiin Kajaanissa kaupungintalolla 11.12. 

2018: 

Heinäkuussa teimme 13 hengen ryhmämatkan Transilvaniaan ja tapasimme myös nyiregyházalaisia ystäviämme. Lokakuussa kuultiin unkarilaista runoutta kaupunginkirjastolla.

2017:

Marraskuussa unkarilaisen valokuvaaja József Timárin valokuvanäyttely Kaukametsän lämpiössä ja Kaukametsän opistolla vietettiin unkarilainen ruoka- ja viini-ilta. Elokuussa Kajaanin seurakunnalla vieraita Nyíregeyházasta. Vierailun teemana oli Lappi, Suomi 100 ja reformaatio. 40. toimintavuoden merkeissä Kajaanissa järjestettiin 1.4. Itä-Suomen Unkari-seurojen tapaaminen. Kuulimme Ildikó Lehtisen esityksen unkarilaisista puvuista ja identiteetistä. Kuulimme myös musiikkiesityksiä paikallisin voimin.

2016:

Lokakuussa vietettiin kirjallisuusiltaa Viinibaari Maria P:ssä. Runoilta järjestettiin yhdessä Kainuun Lausujien kanssa. Tänä vuonna teemana olivat unkarilaiset kansanrunot. Marraskuussa valmistettiin illallinen unkarilaisittain yhteistyössä Kaukametsän opiston kanssa, opettajana Liisa Väisänen. Osallistuminen Esztergomin ystävyyskuntakokoukseen syyskuussa yhdessä Nyíregyházan edustajien kanssa. Kokouksen jälkeen tapaaminen Nyíregyházan ystävyyspiirin kanssa ja hopeisen ansiomerkin luovutus pitkäaikaiselle sihteerille ja kajaanilaisten ystävälle Róbert Húdivókille. Huhtikuussa Unkarin matkailuilta Kaukametsän auditoriossa. Kuulimme Budapestin matkakohteista, myös erikoisemmista kohteista, joista meille kertoi Kajaanissa asuva Budapestistä kotoisin oleva Imre Kiss.

2015:

Marraskuussa oli jo perinteiseksi muodostunut unkarilainen ruoka- ja viini-ilta Kaukametsän opiston kotitalousluokassa. Illan aikana valmistettiin unkarilaista ruokaa ja nautittiin ateriat illan päätteeksi unkarilaisen viinin kera. Lokakuussa Kajaanin kaupunginkirjastossa unkarilaisten runojen ilta yhdessä Kainuun Lausujien kanssa. Tilaisuudessa esiintyi myös lauluyhtye Kajana Sisters. Huhtikuussa vietimme Unkarin matkailuiltaa. Lyhyen Budapest-infon jälkeen kuulimme mielenkiintoisen esityksen Unkarin viineistä ja viinimatkailusta. Vuosikokous pidettiin Teppanakeskuksella 22.2. Mukana oli myös vieraita Nyíregyházasta ja saimme kuulla Ivett Bakajszan esityksen Kajaanin ja Nyíregyházan ystävyyskaupunkisuhteen historiasta.

2014:

Marraskuussa valmistimme Kaukametsän opistolla unkarilaisia ruokia ja nautimme ne unkarilaisen viinin kanssa. Lokakuussa vietimme runoiltaa yhdessä Kainuun Lausujien kanssa.