Krishna-laakso eli Krisna-völgy Somogyvámosissa

Intialainen kulttuurikeskus ja luomutila Unkarin vuorilla

Lounas-Unkariin, Somogyin läänin Somogyvámosiin perusti 30 vuotta sitten, vuonna 1993 unkarilainen Krishna-tietoisuuden uskovien yhteisö intialaisen kulttuurikeskuksen ja luomutilan. Tavoitteena oli tasapainottaa siellä asuvien ihmisten fyysisiä ja henkisiä tarpeita. Tämä on isoin luomukylä Euroopassa. Nykyään laaksossa asuu 150-200 ihmistä: munkkeja ja perheitä. Munkit pukeutuvat keltaiseen ja naimisissa olevat miehet valkoiseen. Naiset käyttävät sareja, ja kaikkien otsaan on maalattu Krishnan merkin.

Krishna-laakso Intialainen kulttuurikeskus ja luomutila Unkarissa Somogyvámosissa

Elämä Krishna-laaksossa

Goranga!

On Intian Bengalissa käytössä oleva tervehdys ja toivotus, mikä tarkoittaa ”Ole onnellinen!” Tällä tervehdyksellä Krishna-laakso toivottaa vierailijat tervetulleiksi.

Mandir temppeli

Temppeli

Krishna-laakson keskustassa on temppeli, Mandir, joka rakennettiin perustamisen aikoihin 30 vuotta sitten ensimmäiseksi. Alttarilla on jumalan patsas, Murti, jota ruokitaan, puetaan ja pestään 5000 vuotta vanhojen pyhien kirjoitusten mukaan.
Patsaiden pukeminen on paljon yleisempää kuin uskommekaan. Niinpä esimerkiksi läheisen Buzsákin roomalaiskatolisessa kirkossa Pyhän Marian patsaskin on tapana pukea juhlapyhinä.
Murti-veistokset valmistetaan Intiassa, ja ne on ovat asiaan perehtyneiden veistämiä.
Krishnan palvojat esittelevät temppeliä vieraille. Temppeliin saa mennä vain ilman kenkiä.

Murti on jumalan patsas

Energia ja vesi

266 hehtaarin ekotila perustettiin omavaraisuutta ajatellen. Työt tehdään yhdessä perinteistä teknologiaa käyttäen. Tila ei ole osa valtakunnalista sähköverkkoa. Tilan tarvitsema sähkö tuotetaan aurinkopaneeleilla, tuulimyllyillä ja äskettäin toimitetuilla ”härkäratatalolla”.
Härkäratatalo on neljästä tangosta koostuva eläinvoimalla toimiva työkone, jota härät ympäri kävellen pyörittävät. Laitteella voidaan jauhaa viljaa, valmistaa puuhaketta tai tuottaa sähköä.

Härkäratatalo

Vesi saadaan talojen vieressä olevista kaivoista, ja käytössä on myös yhteinen 330 metriä syvä kaivo.
Jätevesi käsitellään ilman kemikaaleja ruokopohjajärjestelmällä. Kotitalouksissa ei käytetä perinteisiä kemikaaleja, pesuaineita, shampoota, vaan ympäristöystävällisiä, ”vihreitä” puhdistusaineita, kuten etikkaa, pesusoodaa ja yrttien seoksia.

Talojen vieressä oleva kaivo

Kasvimaa

Laakson luomupuutarha turvaa viljan, vihannekset ja hedelmät temppelille ja siellä asuville ihmisille. Tuotannon lisäksi elintarvikkeiden oikea varastointi on myös tärkeää. 200 neliömetrin kellarissa säilytetään vihanneksia ja hedelmiä.

Krishna-laakso Intialainen kulttuurikeskus ja luomutila Unkarissa Somogyvámosissa

Kasvimaa Krishna-laaksossa

Krishna-laakso – esittelyvideo englanniksi

 

Isodyanan kasvitieteellinen puutarha

Vuonna 2001 perustettiin 11 hehtaarin kasvitieteellinen puutarha, jota siitä lähtien on jatkuvasti kehitetty. Puutarhassa elävät myös läheisen Somogyvámosin kylän vanhimmat puut, kaksi kantatammea (Quercus robur), jotka on istutettu vuonna 1896.
Puutarhaan on valittu kotimaisista ja ulkomaisista kasvilajeista kauneimmat ja sellaiset, jotka kestävät ilmastonmuutoksen ja lisääntyvien sääolosuhteiden vaikutukset. Laakson kaksi isompaa ja neljä pienempää koristejärveä edistää monipuolisen mikroilmaston kehittymistä. Suurin osa kasvikokoelmasta perustuu Veda-kulttuuriin liittyviin vieraslajeihin.

Krishna laakson Isodyanan kasvitieteellinen puutarha

Isodyanan kasvitieteellinen puutarha

Hedelmätarhoissa kasvaa 130 vanhaa ja uutta omenalajiketta ja 30 päärynälajiketta sekä monia vanhoja Karpaattien altaan luumuja, hapankirsikoita, kirsikoita ja saksanpähkinöitä. Nykyisin täällä on 950 puu- ja 400 ruohomaista kasvilajeja ja niiden muunnelmia. Kasvitieteellisen puutarhan alueelle on istutettu yli 1500 puuta ja 60 000 metsätalouteen kuuluvaa tainta.

kasvitieteellinen puutarha

Kasvitieteellinen puutarha

Krishnan lehmät

Yksi uskonnon tukipilareista on elämän kunnioittaminen, ja koska lehmät ovat Krishnan suosikkieläimiä, niillä on keskeinen rooli myös täällä. Gosala on lehmänsuojelukeskus, joka toimii Krishna-laakson lehmälauman kotina. Täällä elää unkarilainen ja tirolilainen kirjava nauta sekä intialainen seebu. Härkien avulla viljellään maata, kasvatetaan viljaa ihmisille ja rehua eläimille.

lehmänsuojelukeskus Krishna-laaksossa

Gosala lehmänsuojelukeskus

Krishna-laakso Intialainen kulttuurikeskus ja luomutila Unkarissa Somogyvámosissa

Lehmät Krishna-laaksossa

Koulu

Krishna-laaksossa asuvilla lapsilla on oma koulu. Täällä opiskelijat oppivat perinteisten aineiden lisäksi Veda-tietoutta, luomupuutarhanhoitoa, omavaraisuutta, itsesuojelua, ekologista elämäntapaa, draamaa, musiikkia, tanssia, taidetta ja käsitöitä ja paljon muuta. Keskeinen periaate on luonnon, eläinten ja ihmisten kunnioittaminen ja arvostaminen. Lapset opiskelevat myös sanskritin kieltä. Tytöt ja pojat opiskelevat eri rakennuksissa.

Krishna-laakso Intialainen kulttuurikeskus ja luomutila Unkarissa Somogyvámosissa

Tytöt Krishna-laaksossa

Koulu rakennettiin vuonna 2002. Aluksi lapset olivat kyläkoulun yksityisoppilaita, ja vuodesta 2009 alkaen opetus akkreditoitiin peruskouluun. Vuonna 2014 myös päiväkoti sai akkreditoinnin. Peruskoulun jälkeen myös lukio-opetus aloitettiin Krishna-laaksossa vuoden 2022 syyskuusta alkaen.

Koulu Krishna-laaksossa

Koulu Krishna-laaksossa

Matkailu

Krishna-laakso on myös matkailukeskus. Vuosittain 25-30000 turistia vierailee täällä. Suurin tapahtuma on heinäkuussa järjestettävä ”Búcsú” -juhla. Täällä järjestetään myös kursseja: joogaa, meditaatiota, itsetuntemusta, itsensä toteuttamista, taiteita.
Useaksi päiväksi tulleet voivat yöpyä majatalossa tai leirintäalueella.

Krishna-laakso Intialainen kulttuurikeskus ja luomutila Unkarissa Somogyvámosissa

Krishna-laakso Intialainen kulttuurikeskus ja luomutila

Ravintolassa on tarjolla vegaaniruokien lisäksi myös laktovegetaarista syötävää, joka valmistetaan yksinomaan ekotilan alueella kasvatettujen ja rakkaudella hoidettujen lehmien maidosta.
Siellä on myös vieraita palveleva lahjatavarakauppa.

krishna laakso govinda ravintola

Govinda ravintola Krishna-laaksossa

”Búcsú” – juhla

Juhla pidetään heinäkuun lopussa, jolloin Krishna-laaksoon tulee yleensä 7000 kävijää. Vieraille on tarjolla runsaasti ohjelmaa, on esimerkiksi luomupuutarhanhoitoesittelyä, härkävankkurikierros, tekstiilityöpajan esittelyä, tutustumista omavaraisuuteen ja itsesuojeluun, maitotalouden esittelyä, mantra-musiikkia, keskusteluja krishnojen kanssa, hennamaalausta, jousiammuntaa, tutustumista Veda-kirjoituksiin. Päälavalla voi nähdä musiikki- ja tanssiohjelmia sekä perinteisen intialaisen hääseremonian. Koulussa on koko päivän lastenohjelmia.

búcsú Krishna-laakso Intialainen kulttuurikeskus ja luomutila Unkarissa Somogyvámosissa

Búcsú juhla Krishna-laaksossa

härkävankkurikierros

Härkävankkurikierros

hennamaalaus krishna laakso

Hennamaalaus

Holi-festivaali Krishnan laaksossa

Kesäkuussa Krishnan laaksossa pidetään Holi-festivaali, jolloin Intiasta peräisin olevan perinteen mukaan ihmiset ripottelevat toistensa päälle värijauhetta.
Holi on hindujen keväinen värien juhla. Holia vietetään kahden päivän ajan maaliskuussa tai huhtikuun alussa. Ensimmäisenä päivänä poltetaan isoja kokkoja, toisena päivänä ihmiset heittelevät värijauhetta toistensa päälle. Juhla jatkuu kodeissa myöhemmin illalla, kun ihmisiä kutsutaan vierailulle.

holi festivaali Krishna-laakso Intialainen kulttuurikeskus ja luomutila Unkarissa Somogyvámosissa

Holi-festivaali Krishnan laaksossa

Holi festivaali Krishna-laakso Intialainen kulttuurikeskus ja luomutila Unkarissa Somogyvámosissa

Holi-festivaali Krishnan laaksossa

Vankkurifestivaalit

Ennen juhlia Krishnan palvojat menevät Budapestiin ja järjestävät Intian historiallisen perinteen mukaisesti värikkään paraatin, jossa Krishnan erityinen muoto, Jagannatha viedään laulun ja tanssin säestyksellä koristeellisissa vankkureissa kiertoajelulle. Silloin jokainen elävä olento, joka hänet näkee, saa hyvän onnen siunauksen.

Vankkurifestivaali Krishna-laakso Intialainen kulttuurikeskus ja luomutila Unkarissa Somogyvámosissa

Vankkurifestivaali Budapestissä

Vankkurifestivaalit Krishna-laakso Intialainen kulttuurikeskus ja luomutila Unkarissa Somogyvámosissa

Vankkurifestivaali

Ruoan jakelu

”Ételt az Élétért Alapítvány” eli Ruokaa elämän puolesta -säätiö saa varoja lahjoituksista ja matkailutuloista ja jakaa ruokaa eri puolille maata. Lisäksi he ruokkivat säännöllisesti Budapestin kodittomia. Yleensä Budapestissa jaetaan yli 1100 annosta ruokaa 6 päivänä viikossa. Aikaisemmin jaettiin 600 annosta päivässä, mutta 1.4.2023 alkaen annosten määrää jouduttiin nostamaan köyhyyden lisääntymisen vuoksi 1100:aan. Maan vähävaraisille jaetaan päivässä yhteensä 3000 ruoka-annosta, ja ajoittain köyhät saavat myös suurempia ruokapaketteja.

Ruoan jakelu Krishna-laakso Intialainen kulttuurikeskus ja luomutila Unkarissa Somogyvámosissa

Ruoan jakelu

Talon säännöt

Krishna-laakso on suosittu matkailukohde, elävä kylä, mutta myös henkisen yhteisön koti. Siksi vierailijoita varten on joitakin sääntöjä.

1. Vierailijoita pyydetään Krishna-laaksossa, käyttämään asianmukaisia vaatetusta ja välttämään kovin provosoivia vaatteita: minihameita, syviä kaula-aukkoja jne.

2. Pyydetään olemaan juomatta alkoholia ennen saapumista, sillä päihtyneitä eivät päästetä sisälle.

3. Pyydetään, ettei tuotaisi ruokaa tai juomaa, joka sisältää lihaa, kalaa, kananmunia tai alkoholia, sillä sellaisia ruokia ei sallita Krishna-laaksossa.

4. Pyydetään myös olemaan tuomatta lemmikkieläimiä: koiria, kissoja ja muita kotieläimiä, koska niitä ei päästetä sisään oman, vieraiden ja omien eläinten suojelemiseksi. Krishna-laaksossa työskennellään sen eteen, että voitaisiin pelastaa ja palauttaa luonnon villieläimiä. Arboretumiin on luotu sopiva koti monille suojelluille lintulajeille, eikä koiria ja kissoja myöskään päästetä sinne, jotta tämä luonnollinen, rauhallinen maailma ei häiriintyisi.

5. Pyydetään myös, ettei Krishna-laaksossa, tupakoitaisi, pääsisäänkäynnin edessä on merkitty tupakointialue.

krishna laakso norsu

Krishnan laakson pääsisäänkäynnin norsu patsas

Katso virtuaalisesti Krishna-laaksoa!

 

Saavutettavuus

Koordinaatit

46.569356, 17.683994

Autolla

Kaposvárin suunnasta
Fonyódin suuntaan Jutan kautta, Somogyvárin tieltä on käännyttävä Somogyvámosiin.
Matka Kaposvárista on 35 km.

Balatonin suunnasta
Fonyódin tai Balatonboglárin kautta Lengyeltótiin, sieltä Kaposvárin suuntaan Somogyvárin tieltä on käännyttävä Somogyvámosiin.
Matka Fonyódista on 30 km

Marcalin suunnasta
Öreglakin jälkeisestä risteyksestä käännytään kohti Kaposvária, sitten Somogyvárista käännytään Somogyvámosin suuntaan.
Matka Marcalista on 30 km

Junalla

Budapestistä
Fonyódiin, sitten junanvaihto Fonyódissa Somogyváriin. Somogyvárista bussilla Somogyvámosiin.
Tai
Kaposváriin, sitten junanvaihto Kaposvárissa Somogyváriin, Somogyvárista bussilla Somogyvámosiin.
Aikataulu

Linja-autolla

Aikataulu

Aukioloajat

Paikka on avoinna ympäri vuoden, mutta maanantaisin suljettu
Tiistaista sunnuntaihin: klo 10.00 -17.00

1. marraskuuta – 31. maaliskuuta vegaaniravintola, Govinda on avoinna vain lauantaisin ja sunnuntaisin klo 12.00 – 16.00

Intialainen lahjatavarakauppa ottaa aukioloaikoina asiakkaita vastaa.

Hinnasto

Hintaan sisältyy opastettu kierros pyhäkössä ja yksilöllinen käynti kartanolla.
Aikuiset 3000 HUF
Alle 6-vuotiaat ilmaiseksi
Lapset (6-18-vuotiaat), eläkeläiset, opettajat, pedagogit

2000 HUF

Alennetut perheliput

Vanhemmat ja yli 6-vuotiaat lapset 1.3.-30.9.
2 aikuista + 1 lapsi: 7 000 HUF
2 aikuista + 2 lasta: 8500 HUF
2 aikuista + 3 lasta: 10 000 HUF

Liikuntarajoitteiset ja heidän avustajansa: 50 % alennus
Polkupyörällä saapuville: 10 % alennus

Ryhmille on tarjolla useita ohjelmia.
Tiedustelut matkailun järjestäjältä.

Puhelin: +36304363900
Sähköposti: csoport@nullkrisnavolgy.hu

Lisätietoa: info@nullkrisnavolgy.hu

Krisna völgy – Krishna-laakso
Krishna-laaksosta englanniksi
Krishna-tietoisten uskovien verkkosivusto unkariksi
Krishna-tietoa suomeksi
Krishnan laaksoon Facebook sivu
Youtube kanava
Önfenntartás – Krishna-laakson Youtube kanava

Kuvat: Krishna-laakso
Teksti: Lilla Timaffy-Touko
Temppeli. Krishna-laakso Intialainen kulttuurikeskus ja luomutila Unkarissa Somogyvámosissa

Temppeli Krishna-laaksossa

Krishna-laakso Intialainen kulttuurikeskus ja luomutila Unkarissa Somogyvámosissa

Murti pestään 5000 vuotta vanhojen pyhien kirjoitusten mukaan

Krishna Murti. Krishna-laakso Intialainen kulttuurikeskus ja luomutila Unkarissa Somogyvámosissa

Krishna Murti

Krishna Murti

Krishnan temppeli

Krishna-laakso Intialainen kulttuurikeskus ja luomutila Unkarissa Somogyvámosissa

Elonkorjuu

Krishna-laakso Intialainen kulttuurikeskus ja luomutila Unkarissa Somogyvámosissa

Kylä

Krishna-laakso Intialainen kulttuurikeskus ja luomutila Unkarissa Somogyvámosissa

Búcsú juhla

Krishna-laakso Intialainen kulttuurikeskus ja luomutila Unkarissa Somogyvámosissa

Lehmät ovat Krishnan suosikkieläimiä

Krishna-laakso Intialainen kulttuurikeskus ja luomutila Unkarissa Somogyvámosissa

Kasvitieteellinen puutarha

Krishna-laakso Intialainen kulttuurikeskus ja luomutila Unkarissa Somogyvámosissa

Govinda vegaaniravintola

Krishna-laakso Intialainen kulttuurikeskus ja luomutila Unkarissa Somogyvámosissa

Meditaatio kurssi

Krishna-laakso Intialainen kulttuurikeskus ja luomutila Unkarissa Somogyvámosissa

Isodyanan kasvitieteellinen puutarha

Krishna-laakso Intialainen kulttuurikeskus ja luomutila Unkarissa Somogyvámosissa

Isodyanan kasvitieteellinen puutarha

Luomutarha Google Mapsissa

Bhramar-ghat Google Mapsissa

Srila Prabhupada Puspa Samadhi Google Mapsissa

Vedan temppeli Google Mapsissa