Teksti Árvácska Major, suom. Sanna Tiirikainen

HAMMASRATA – LASTENRAUTATIE – LIBEGŐ

Harva pääkaupunki sijaitsee yhtä loistavalla paikalla kuin Budapest. Kahden miljoonan asukkaan metropolin tärkeimpiä liikenteen solmukohtia on Széll Kálmán tér (aiemmin Moszkva tér; tälläkin hetkellä remontissa), jolta pääsee vajaassa 10 minuutissa esimerkiksi Budan kukkuloille.

Hammasrataa pitkin Széchenyihegyille

Nykyään taistelukentältä näyttävältä, mutta virallisten suunnitelmien ja asukkaiden toiveiden mukaan vuodeksi 2016 uudistuvalta aukiolta on kahden ratikkapysäkin päässä Fogaskerekű-hammasradan (tuttavallisesti Fogas, oik. Fogaskerekű Vasút, vielä virallisemmin 60-raitiovaunu) Városmajorin pääteasema. Paikasta ei voi erehtyä – vastapäätä oleva pyöreä Budapest-hotelli on varma maamerkki. Aseman sosialistista realismia edustava betonirakennus ja hammasrattaiden avulla ylös kiipeävät punaiset vaunut (Pestin puhekielellä punaiset lehmät) tekevät vuoristoreitistä omalaatuisen.

Viisi vuotta maailman ensimmäisen, amerikkalaisen hammasradan avaamisen jälkeen, 24. kesäkuuta vuonna 1874 klo 16 lähti ensimmäinen juna kohti budapestiläisten suosimia vuoriston retkeilypaikkoja. Kahden suuren uudistuksen (vuosina 1927 ja 1973) tulosta on 3,7 km pitkä rata, jossa on 325 metrin korkeusero ja jonka Fogas kulkee puolessa tunnissa. Nopeus ylämäessä on 30 km/h ja alamäessä 20-25 km/h. Vilkkaina kesäviikonloppuina juna kulkee 12 minuutin välein, muuten päiväsaikaan 15-20 minuutin välein. Linja on Budapestin liikennelaitoksen (BKV) alainen, joten alennusryhmille myönnetään lipuista alennusta. 65-vuotiaat EU:n kansalaiset – siis myös suomalaiset – saavat siten matkustaa ilmaiseksi myös Fogasilla. Vuodesta 1993 lähtien vaunussa on voinut kuljettaa 250 matkustajan lisäksi lippua vastaan myös polkupyöriä.

Fogaskerekűllä kaupungin suuntaan matkustaminen on elämys itsessäänkin Budapestin näköalaa ihaillen. Toinen vaihtoehto on mennä ylöspäin, Budan vuorille, ja jatkaa matkaa Széchenyihegyin pääteasemalta Lastenrautatietä pitkin kohti Libegő-hissiä.

Lastenrautatietä pitkin János-hegyille

Fogaskerekűn ylärinteen pääteasemalta 200 metrin päässä on kyltillä merkittynä Lastenrautatie (unk. Gyermekvasút, ennen Úttörővasút). Vuodesta 1947 palveluhenkilökunta – lipunmyyjät, oppaat ja liikenteenohjaajat – on koostunut lapsista. Veturissa ja teknistä taustaa vaativissa tehtävissä työskentelevät aikuiset, mutta liikenteen järjestelyssä ja asiakaspalvelussa joukkoa täydentävät 10-14-vuotiaat koululaiset. Rautatien 11,2 km pitkällä reitillä on seitsemän asemaa ja kaksi pysäkkiä keskimäärin 1,4 km päässä toisistaan. Matkalippu maksaa aikuisilta 600 Ft ja yli 6-vuotiailta lapsilta 300 Ft. Erityisiin Nosztalgia-juniin täytyy maksaa lisämaksu, mutta lasten kanssa matkustavat aikuiset saavat perhe- tai ryhmäalennusta. Lastenrautatien aikataulu vaihtelee, joten siitä kannattaa ottaa erikseen selvää ennen matkustusta. Huoltotöiden takia maanantaisin ei järjestetä henkilökuljetusta.

Lastenrautatien reitin varrella on 15 erityistä nähtävyyttä: näköalapaikkoja, luola, kappeli ja luonnon kuriositeetteja, jotka ovat pysäkeiltä 1-1,5 km:n päässä ja saavutettavissa helposti jalan.

Pikkurautatie mutkittelee neljä pysäkkiä Budan vuorten välissä János-hegyin pääteasemalle. Budapestin kaunein näkymä odottaa Erzsébet-näköalapaikalla, jonne on asemalta puolen tunnin kävelymatka. Sieltä pääsee 20 minuuttia loivaa ylämäkeä kulkien Libegőn ylärinteen pääteasemalle. Punaisella merkittyä reittiä seuraten välimatka on n. 750 metriä, nousu 80 metriä. Yläasemalle pääsee myös Virágvölgyin asemalta pidempää, mutta vähemmän jyrkkää reittiä: asemarakennuksen takana olevaa tietä mennään 150 m, jonka jälkeen käännytään vasemmalle, päällystetylle János-hegyi útille. Matkaa on n. 1350 metriä, ja nousu on vain 40 metriä. János-hegyi útin rinnalla kulkee myös metsäpolku.

Libegőllä Zugligetiin-köysirata,

Vuonna 1970 rakennettu Libegő on köysirataa pitkin kulkeva kaksipaikkainen, hiihtohissiä muistuttava kulkuväline. Rata on 1040 metriä pitkä, ja sen suurin korkeusero on 262 metriä. Hissi ajaa reitin 12 minuutissa – se kulkee pysähtymättä Budapestin metroasemien liukuportaitakin hitaammin, ainoastaan 4 km:n tuntinopeudella. Liikkeessä oleviin tuoleihin istumista ei tarvitse pelätä – matkustajia autetaan kyytiin nousemisessa ja ikäihmiset sekä lapsiperheetkin pääsevät kulkuvälineeseen helposti.

Zugligetistä pääsee myös ylöspäin, mutta laskeutuminen tarjoaa paremmat näköalat. Asemat ovat säilyttäneet sosialistisen realismin omalaatuisia helmiä, joten matkaaja saa varmasti vastinetta rahalleen. Mennessään matkustaja voi ihailla Budapestin panoraamaa ja tuntea sanan mukaisesti laskeutuvansa vuorenhuipulta kaupunkiin. Libegőn ylempi osa kulkee János-hegyin jyrkkien rinteiden metsissä, alempi taas Zugligetin huvilakorttelin katujen ja puutarhojen yllä. Talojen, pikkupuutarhojen ja mäntyjen yläpuolella leijuminen on jännittävää, jos ei satu olemaan korkeanpaikankammoa. Lipun hinta aikuisille on 1 000 Ft, 3-14-vuotiaille 600 Ft – hinta sisältää myös vakuutusmaksun. Alle 3-vuotiaille Libegőn käyttö on ilmaista. Eläkeläis- tai muita alennuksia ei myönnetä. Toki Lastenrautatien pääteasemalta pääsee alas Széll Kálmán térille myös bussilla numero 61.

Libegőn aukioloajat: huhtikuu: klo 10-18, touko-elokuu: klo 10-19, syyskuu: klo 10-18, loka-joulukuu: aukeaa klo 10, sulkeutuu joka kuukausi tunnin aikaisemmin. Aukioloajat voivat kuitenkin muuttua huonon ilman sattuessa. Lisätietoa saa numerosta 06-1-258 4636 tai sivuilta www.bkv.hu.

Libegőn ala-asema sijaitsee Zugligeti útilla, mistä pääsee Nyugatin rautatieasemalle liikennöivään 291-bussiin.
Koko Fogaskerekű – Lastenrautatie – Libegő -reitin kattavalle retkelle kannattaa varata aikaa ainakin neljä tuntia. Rauhallisella tahdilla patikoiden, kahvitellen ja lounastaen siellä viihtyy koko päivänkin.

Pysähtymispaikat

Fogaskerekű (hammasratasvaunu)

Városmajor – Szilágyi Erzsébet fasor – Diós árok -Fogaskerekű utca – Diós-árok – Istenhegyi út – Költő utca -Diana utca – Karthauzi utca – Széchenyi-hegy, Lasten rautatien päätepysäkki

Gyermekvasút (Lastenrautatie)

Széchenyi-hegy – Normafa – Csillebérc – Virágvölgy – János-hegy (vaihto Libegő-hissiin) – Vadaspark – Szépjuhászné – Hárs-hegy – Hűvösvölgy

Libegő (tuolihissi)

Pääteasemat: János-hegy – Zugliget

Nähtävyydet

Lastenrautatien reitti kulkee Budan vuoriston lukuisten nähtävyyksien läheltä. Suurin osa on lyhyen metsäkävelymatkan päässä asemalta tai pysähtymispaikalta.

Budakeszin villieläinpuisto, Csillebércin seikkailurata, Erzsébet-näköalapaikka, Lastenrautatien museo, Normafa-rinne, Budaszentlőrincin Paavalin luostarin rauniot, Kis-hárs-hegyin näkötorni, Bátori-luola, Fazekas-vuori, Kaán Károly -näkötorni, Makkosmárian niitty, Hűvösvölgyi Nagyrét -niitty, Széchenyin muistomerkki ja näköala, Széchenyi-hegyin linkkitorni, Tót asszony sírja (”slovakialaisen naisen hauta”), Tündér-szikla (haltiakallio), Úti Madonnan kappeli.

Jään tuhoja Budan kukkuloilla

Unkarissakin on ollut jäätävää sadetta (ónos eső, ’lyijysade’), mikä on aiheuttanut metsissä tuhoja. Neljä kuukautta joulukuun 2014 alun katastrofin jälkeen vahinkojen jälkiä näkyy yhä Pilisin metsäpuistossa, missä jäätyminen turmeli 20 000 hehtaarin alan. Budan kukkuloilla turistireitit ovat jälleen turvallisesti kuljettavissa, tosin tuhon jäljet tulevat näkymään vielä vuosikymmeniä. Asiantuntijoiden arvioiden mukaan metsä toipunee ja näyttää samalta kuin ennen vahinkoa 40-50 vuoden kuluttua.

Juttu on alun perin ilmestynyt Budapestia ristiin rastiin -sarjassa Suomi-Unkari-lehden numerossa 1-2015.