Somoskőn keskiaikainen linna on rakennettu tulivuorenhuipulle, joka sijaitsee muutaman metrin etäisyydessä Unkarin rajalta Slovakiassa. Siellä voidaan ihailla vuoren rinnalla olevia geologisia erikoisuuksia, kuten basalttiurut ja kivimeri.

Nógrádin läänissä sijaitseva Somoskő irrotettiin Unkarista vuoden 1920, ensimmäisen maailmansodanpäättävän Trianon-sopimuksen seurauksena. Kun kävelemme pysäköintialueelta linnaan, ylitämme Unkarin ja Slovakian rajan. Vuosikymmenien aikana linnaa voitiin ihailla vain kylän reunasta. Vuodesta 1924 piikkilanka erotti retkeilijät linnasta, johon oli mahdollista päästä vain kylän lähimmän rajanylityspaikan kautta tekemällä 20 km:n kiertotietä. Rajanylityspaikka avattiin Somoskő-linnan vieressä vuonna 1999. Siitä lähtien matka lyheni, mutta passi tarvittiin silti. Vuodesta 2007, Schengenin yleissopimuksen voimaantulosta lähtien linnaan voi kuitenkin kulkea vapaasti Unkarista ilman passia.

Somoskőn linnan tykkitorni

Tykkitorni

Mielenkiintoista on, että Trianonin sopimuksessa kylä julistettiin myös Tšekkoslovakiaksi, mutta kurkkutautien professori dr. Géza Krepuska halusi saada englantilaiselle upseerille suorittaman hengenpelastusleikkauksen vastineeksi, että suurlähettiläsneuvosto harkitsee uudelleen päätöstään ja 95% unkarilaisten asuttamat kylät, Somoskőújfalu. Somoskő annettaisiin takaisin Unkarille, joka toteutui vasta 15. helmikuuta 1924 jolloin ne tulivat osaksi Unkaria. Valitettavasti linnaa ei annettu takaisin.

Linna ja sen ympäristö

Linnan alla olevalta pysäköintialueelta jyrkkä polku johtaa portaiselle sisäänkäynnille. Sen kautta päästään Slovakiaan. Näkymä linnasta on erittäin kaunis. Linnassa voidaan kierrellä tulivuoren kartiossa olevien raunioiden joukossa, etsien kauneimpia näkökulmia maisemiin. Naapurilinna, Salgó on myös selvästi näkyvissä Somoskőltä.

Artikkelimme Salgón linnasta

Unkarin ja Slovakian raja

Unkarin ja Slovakian raja

Sándor Petőfin muistotalo

Pieni maja linnan vieressä on Sándor Petőfin muistotalo. Se rakennettiin suuren runoilijan, Sándor Petőfin Somoskőn 12. kesäkuuta 1845 vierailun muistoksi. Hän kirjoittaa kokemuksistaan matkapäiväkirjaan: „Somoskő ei ole iso linna, se ei ole edes suurella vuorella, mutta ihailin sen rakentamista, joka on tehty kauniista viiden, kuuden ja seitsemän kulman kivistä.”

Sándor Petőfin muistotalo

Sándor Petőfin muistotalo Somoskőn linnassa

Sándor Petőfin muistotalo

Sándor Petőfin muistotalo

Somoskőn linnan historia

Ensimmäisen Somoskő-linnan rakensi Kacsics-perhe 1200 luvun jälkipuoliskolla. Rakennuksessa käytettiin myös alueen tyypillistä materiaalia, basalttia. Vuoden 1301, ensimmäisen Unkarin kuninkaallisen perheen, Árpád-suvun sukupuuton jälkeen käytiin sisällissotia. Sinä aikana linna kuului Csák-suvun valtakuntaan. Vuonna 1320 kuningas Károly Róbertin armeija valloitti sen. Hallitsija lahjoitti linnan Szécsényin suvulle, jotka asuivat siinä 1400 luvun puoliväliin saakka.

Linna annettiin myöhemmin Losonczyn suvulle. Linnoitus yhdistettiin raja-linnoitusjärjestelmään turkin sotien aikana, tykkitornit ja pyöreä bastioni rakennettiin linnan vahvistamiseksi.
Vuonna 1554 turkkilaiset miehittivät ympäröivät linnat, Fülekin ja Salgón peräkkäin. Somoskő kuitenkin uhmasi ylivoimaa vastaan lähes 20 vuotta. Se kesti menestyksellisesti kahden vihollislinnan välissä. Kuitenkin keväällä 1576 Somoskő lopulta kaatui, koska linnan puolustajat pakenivat Alia, Fülekin beitä.

Vuonna 1593 pahasti vaurioitunut linna palautettiin kristityille. Lopullinen isku linnalle oli, että sotilaat sytyttivät sen vuonna 1682, jonka jälkeen linna menetti merkityksensä. Kohtalon käsiin jätetty linna alkoi rapistua. Vasta vuonna 1970 aloitettiin remontit. Silloin rakennuksen näyttävin osa, tykkitorni sai katon.

Somoskőn linna

Vain seinät

Somoskőn basalttiurut

Linnan polkua kuljettaessa saavutaan kuuluisan geologisen muodostuman, basalttiurkujen luo. Somoskőn pylväsbasalttiurut on basalttivuorten tunnetuimpia nähtävyyksiä. 16 metriä pitkästä kallioseinästä kaartuvat pylväsbasaltit näyttävät urkupilleiltä. Pylväsrakenne on ominaista basaltille, mutta täällä oleva kaareva muoto on harvinainen Euroopassa. Basalttia käytettiin muun muassa tien päällystämiseen. Viisikulmaiset ja kuusikulmaiset mukulakivet irrotettiin basalttiuruista.

Somoskőn bazalttiurut

Somoskőn bazalttiurut

Aikoinaan Wienin mukulakivet tehtiin Somoskőn basalttiuruista. Unkarilaiset kutsuvat myös basalttimukulakiviä „kissakiviksi” (macskakő), koska suurin osa näistä kivistä on louhittu Macskalyuki-kaivoksesta (Kissan kolo kaivos) Budapestin kaduille.

basalttimukulakiviä

Unkarilaiset kutsuvat basalttimukulakiviä „kissakiviksi”

Eteenpäin polkua pitkin kulkien, vain muutamien metrien päässä saavutamme „kivimeren” (kőtenger). Tässä rinteessä puut eivät pysty juurtumaan maata peittävän tilavan basalttimaton takia. Entinen laavavirta jähmettyi kallioksi, sitten se hajosi kappaleiksi lämpötilanvaihteluista ja siitä johtuvien tilavuusmuutosten vuoksi. Näin syntyi harmaa kivimeri.

Basalttiurkujen syntyminen

Basalttipylväät ovat kuin urkujen pillit. Taipuneet, kaarevan näköiset basaltinurut ovat yleisiä koko alueella. Näyttävä basalttivirtaus, eli basalttiurkujen muoto syntyi basalttivulkanismin tuloksena 5 miljoonaa vuotta sitten Plioseenikaudella. Tämäntyyppinen laava- ja kivityyppi on yleensä sellaisella alueilla, joissa maankuori on ohut ja kuuma magma pulppusi maakuorelta.

Magma teki lyhyen matkan syvyydestä, erittäin korkeissa lämpötiloissa. Näin laava tuli nestemäiseksi ja veteläksi. Jos jäähdytys on hidasta ja tasaista, siten tilavuusvähentymisen aikana kivi ottaa säännöllisen, geometrisen muodon: ja siitä muodostuu viisikulmainen ja kuusikulmainen pylväs.
Vulkanismin aikana Somoskőssä magma nousi pinnalle ja tulevan veden vuorovaikutuksesta aiheuttama höyry-kaasu-räjähdys loi leveän ja matalan vulkaanisen kraatterin. Somoskön linna rakennettiin tämän kraatterin epäsymmetriseen savupiippuun.

Basalttiseinä

Basalttiseinä

Kuuluisia basalttipylväitä on edelleen nähtävissä Unkarissa: Nógrádin läänessä olevassa Bérissä ja Balatonin pohjoisrannalla. Monoszlón ja Zánkan välissää on Hegyestű (Terävä neula) Balatonin ylämaan kansallispuistossa (Balaton-felvidéki Nemzeti Park).

Somoskőn linnan lähellä olevia nähtävyyksiä ja luontopolkuja

Somoskő: Somoskői kirándulóközpont (Somoskő-retkeilykeskus), Vadaspark (riistapuisto)
Salgóbánya: Salgóbányai Erdészház (Salgóbányan metsänhoitajan talo, Salgó vára, (Salgon linna) Boszorkánykő (noitakivi), Geocsodák Háza (geologian museo)
Eresztvény: játszótér (leikkipuisto), madárpark (linnunpuisto), interaktív tanösvény (interaktiivinen luontopolku), erdei tornapálya (metsän kuntopolku)

Salgótarján: Földalatti Bányamúzeum (Maanalainen kaivosmuseo), Dornyay Béla Múzeum (Béla Dornyayn museo) Baglyaskő-vár Természetvédelmi Látogatóközpont (Baglyaskő-linnan luonnonsuojelun vierailukeskus)
ja Medves-fennsík (Medves-ylätasanko), Szilváskői bazaltoszlopok (Szilváskőn basalttipylväs), Karancs-hegy (Karancsin vuori), Kercseg-lapos (Kercsegin tasanko)
… ja paljon luontopolkuja Karancs-Medvesin aluella

Slovakinkieliset nimet: Somoskőn linna: Hrad Šomoška, basalttiurut: Kamenný vodopád bazaltový

Somoskőn linnan tykkitorni

Somoskőn linnan tykkitorni

Aukioloaika

Linnassa voi vierailla joka päivä paitsi maanantaisin klo 7.00–19.00

Pääsymaksut

Aikuinen: 1,15 euroa
Lapsi: 0,50 euroa
Voidaan maksaa myös forinttina

Saapuminen

Koordinaatit

48.171401, 19.857005

Autolla

Nopein tie Budapestista on M3-moottoritiellä, josta nro 21. tiellä Salgótarjániin, sitten Somoskőújfaluun. Kylän keskustassa käännytään ensin oikealle, sitten myöhemmin vasemmalle Somoskő-linnan liikennemerkkiä seuraten. Unkarin alueella voidaan pysäköidä ilmaiseksi linnan alla olevassa parkkipaikoissa.

Junalla

Budapestin Keleti-rautatieasemalta suora junayhteys Somoskőújfaluun, sitten linja-autolla 11 A tai 11 B Somoskőlle.

Aikataulu

Linja-autolla

Suora yhteys Budapestista Salgótarjániin, sitten Salgótarjánin linja-autoasemalta paikallisbussilla 11 A Somoskőlle tai Salgóbányáán kulkevalla 11 B bussilla.

Aikataulu

Lähde: kirandulastippek.hu, pangea.blog.hu, termeszetjaro.hu

Teksti ja kuvat: Lilla Timaffy-Touko

Somoskőn linna

Basalttiseinät

Basalttirappuset

Basalttirappuset

Somoskőn linna

Basalttiseinät

Basalttiurut

Basalttiurut