Marketta Huitu

Noin 600 neliökilometrin kokoinen Balaton on Keski-Euroopan suurin järvi ja 170 kilometrin pituisine rantoineen Unkarin suurin matkailuvaltti Budapestin ohella.

Geologisesti Balatonin allas on varsin nuori. Se on 78 km pitkä ja 15 km leveä. Järvi on varsin matala (keskisyvyys 3,25 m, syvin kohta 11 m). Sen veden väri vaihtelee säästä ja paikasta riippuen sinisestä turkoosiin tai vihertävään. Aallot voivat helposti nousta vaarallisen korkeiksi järven mataluuden vuoksi, ja samasta syystä veden lämpötila voi kohota 30 asteeseen.

Balatoniin laskee vain kaksi jokea: Sió järven itä- ja Zala sen länsipäässä. Niistä tärkeämpi, Sío, oli tukkeutua, joten vuonna 1976 siitä rakennettiin kanava Balatonin vedenkorkeuden säätelemiseksi. Järven veden vaihtuminen on siis melko hidasta, ja sateet ovatkin tärkeässä osassa vedenpinnan korkeuden kannalta. Toisaalta veden haihtuminen on merkittävän suurta. Kaikesta tästä huolimatta Balatonin veden laatu oli vuoden 2018 uintikauden alussa hyvä 71 %:ssa rannoista.

Balatonissa elää yli 30 kalalajia, osa niistä meillekin tuttuja. Jotkin lajit ovat istutettuja, ja niiden alkuperä on silloin yleensä idässä, Venäjän joissa ja järvissä. Särkikalojen lajikirjo on suuri, ja lisäksi on erilaisia monneja, karppeja ja ruutanoita. Yleisimmät lajit ovat hauki ja särki sekä meillä tuntematon itäeurooppalainen ruohokarppi, unkariksi amur. Balaton onkin suosittu ja tärkeä järvi kalastuksen kannalta.

Balatonin alueeseen lasketaan myös länsipään Kis-Balaton eli Pikku-Balaton, josta on seudun luonnon ja kulttuurin säilyttämiseksi tehty luonnonsuojelualue. 1800-luvulla Pikku-Balaton oli vielä Balatonin lahti, johon Zala-joki laski. Jokisuun tienoo oli aina ollut soista ja vedenpinnan taso oli vaihdellut, mutta 1800-luvulla tapahtui muutoksia, jotka laskivat vedenpintaa. Kun suoalue 1900-luvulla yritettiin saada maatalouskäyttöön ojien ja kanavien avulla, laski veden pinta yhä edelleen. 1900-luvun keskivaiheilla Pikku-Balaton menetti suodattimen roolinsa ja Balatonin veden laatu romahti. Nykyisten ennallistamistoimien ansiosta luonnonsuojelualue on rikasta lintuseutua ja siellä on myös vesipuhvelireservaatti. Vesipuhveleita on käytetty 1800-luvulta vetoeläiminä, ja vielä 1900-luvun puolivälissä niitä näkyi harvinaisina syrjäseuduilla.

Myös Hévízin kylpyläjärvi kuuluu Balatonin alueeseen.

Tasainen eteläranta ja kukkulainen pohjoisranta

Balatonin eteläranta on matalaa ja sen hiekkarannat ihanteellisia lomailijoille. Siksi siitä tuli jo 1800-luvulla suosittu turisti- ja lomailukohde. Etelärannalle rakennettiin suuria kesähuviloita, mutta nykyään kesäasutus on levinnyt käytännössä koko järven ympärille. Eteläranta on edelleen suosittu ranta- ja yöelämästä pitävien ja lasten kanssa lomailevien keskuudessa. Balatonin etelärannalla sijaitseva Siófokin kaupunki onkin turismin ansiosta Unkarin varakkaimpia paikkakuntia.

Pohjoisrannalla kohoaa Balatonin ylänkö (Balatonfelvidék) vuorineen ja kukkuloineen. Ranta on vaihtelevampaa ja vesi syvempää kuin etelärannalla. Tästä huolimatta myös pohjoisrannalla on erinomaisia uimapaikkoja. Aikaisempi maatalousalue on siirtynyt turismin ja hedelmän- tai viininviljelyn harjoittamiseen. Seudun maaperä on vulkaanista, mikä onkin ihanteellista köynnösten kasvulle. Jo roomalaiset tuottivat viiniä alueella, ja nykyään Balatonin ylämaa on Unkarin tärkeimpiä viiniseutuja, joka jakautuu useisiin toisistaan selvästi eroaviin alueisiin.

Turismi on kuitenkin nykyisin Balatonin rantojen tärkein elinkeino, ja se tarjoaa paikallisille runsaasti mahdollisuuksia: hotellit, kylpylät, lepokodit ja leirintäalueet sekä ravintolat antavat työtä. Lisäksi hotelli- ja kylpylävieraille on tarjolla erilaista ohjelmaa, esimerkiksi ratsastusta, erilaisia retkiä ja tutustumista ympäristön nähtävyyksiin.

Balaton on niin monipuolinen matkailukohde, että sinne kannattaa palatakin.

Kylpylä- ja rantaelämää

Balatonille matkustetaan usein lomailemaan tai järven rantojen houkuttelemana. Jotkut haluavat kylpylään nauttimaan ja kohentamaan kuntoaan. Kaikille on tarjontaa.

Tunnetuin paikka, Hévízin kylpylä järvineen ja lämpimine lähteineen on mannermainen kylpyläpaikka. Siellä on mahdollisuus klassisiin hoitoihin aina juomakuureja myöten ja toisaalta wellnessiin, hyvänolon hoitoihin. Hévízistä on muodostunut kylpyläkylä puistoineen ja puistokatuineen. Sieltä löytää eri tasoisia majoituspaikkoja viiden tähden hotelleista leirintäalueeseen.

Myös Balatonin rannalla on kaupunkeja ja kyliä, joissa on erilaisia wellness-kylpylöitä tai kuumia lähteitä: Balatonfüred, Tapolca, Siófok, Keszthely jne.

Siófokin ranta järven eteläpuolella on uimarannoista suosituin. Tämä ”Kultaranta” (Aranypart) on hiekkainen ja varsin laaja. Palmut koristavat auringonottoaluetta ja rannan itäpuoli on lapsiperheille sopiva. Siófokissa lomailee runsaasti väkeä, ja nuorison suosituin biletyspaikka on Plázs-ranta.

Balatonfüredin Esterházyn ranta henkii vanhaa aikaa: se on puistomainen ja rauhallinen, ja aluetta kunnostetaan jatkuvasti.

Parhaana rantana pidetään Tihany’in niemellä sijaitsevan syrjäisen Sajkodin kylän ranta. Sieltä voi vuokrata urheiluvälineitä, ja siellä on kioskeja ja kalanpaistokojuja.

Hyvä on myös Zamárdin iso ranta (Nagystrand), pituudeltaan kolme kilometriä. Tällä rannalla järjestetään vuosittain Balaton Sound ja Strand Festival.

Koiran kanssa voi viettää aikaa Fonyódin koirarannalla. Sieltä voi vuokrata suppausvälineitä sekä koiralle että itselle. Alueella on runsaasti myyntikojuja sekä urheiluvälineiden vuokrausta.

Lasten kanssa kannattaa vierailla Balatongyörkin rannalla, josta on kaunein näköala yli järven Szigligetiin ja Badacsony’iin. Lapsille on ihanteellinen, varjoisa paikka ja vesiliukumäki. Varjo ja aurinko vaihtelevat rannalla sopivasti.

Myös aktiivisempaa rantaelämää voi viettää esim. Vonyarcsvashegy’in Lidolla. Siellä on erilaisia laitteita ja sieltä voi vuokrata suppaus- ja surffilautoja, vesipyöriä ja purjeveneitä. Rannalla on rantalentis ja -futiskentät sekä fitness-puisto. Ranta on nuorison suosiossa. Myös Gyenesdiásissa on aktiiviranta, jossa rantalentistä saa pelata myös yöllä. Siellä on muitakin ulkopelejä ja radio soi koko päivän. Lisäksi rannalla on ilmainen internet, ensiapu sekä neuvontapiste.

Kannattaa myös muistaa, että Balatonissa uiminen on itsessäänkin terveyskylpemistä, koska mineraalilähteitä on alueella runsaasti, ei vain varsinaisissa terveyskylpylöissä.

Balatonfüredin Annan päivän tanssiaiset

Balatonfüredissä on 1800-luvun loppupuolelta saakka pidetty 26. heinäkuuta suuret tanssiaiset, jotka osuvat Unkarin virallisen nimipäiväkalenterin mukaiseen Annan päivään. Sitä on vietetty ja vietetään muillakin paikkakunnilla kesäkauden juhlana. Balatonfüredin tanssiaiset ovat kuitenkin ”ne aidot ja alkuperäiset”, ja ne järjestetään paikallisen Grand Hotel Annan tanssisalissa.

Aatelinen Fülöp János Szentgyörgyi Horváth järjesti ensimmäiset Annan päivän tanssiaiset tyttärelleen, 20-vuotiaalle Krisztinalle Balatonfüredin talossaan vuonna 1825. Unkarilaisen perimätiedon mukaan Krisztina tapasi tanssiaisissa tulevan aviomiehensä, husaarikapteeni Ernő Kissin.  Nuorenparin häät olivat seuraavana vuonna, mutta nuori vaimo kuoli jo vuonna 1827. Aviomies on päässyt Unkarin historiaan, sillä vuoden 1948 vapaussodan tappion jälkeen hän oli yksi niin kutsutuista 13:sta Aradin marttyyrista, jotka itävaltalaiset teloittivat.

1800-luvulla Annan päivän tanssiaiset olivat aristokraattien keskuudessa erittäin suositut, ja tuon ajan kuuluisuudet ottivat niihin osaa. Tilaisuutta ei tosin tuolloin järjestetty joka vuosi, mutta varsin usein kuitenkin. Uusi perinne syntyi, kun vuonna 1862 valittiin ensimmäistä kertaa tanssiaisten kuningatar. 1800-luvun lopussa vieraiden lukumäärä vaihteli, samoin tilaisuuden oheisohjelmisto. Tulot käytettiin usein hyväntekeväisyyteen.

Balatonfüredin Annan päivän tanssiaisia ei järjestetty vuosien 1914 ja 1954 välisenä aikana, vaan seuraavat pidettiin vasta 31.7.1954, mistä lähtien ne on järjestetty joka vuosi. Tanssiaiskuningatar, ”Balatonin kaunotar”, on vuodesta 1957 lähtien niinikään valittu vuosittain. Tanssiaisten ympärille on vähitellen kasvanut ohjelmistoltaan monipuolinen festivaali. Balatonfüredissä järjestetään tanssiaisten aikaan myös mustalaispriimasten kilpailu siitä, kuka on maan paras, sekä oopperagaala.

Grand Hotel Anna myy tilaisuuteen eripituisia paketteja, jotka sisältävät myös tanssiaisliput. Sen sijaan hotellista ei muuten saa lippuja. Tarjous löytyy unkariksi osoitteesta https://annagrandhotel.hu/anna-bal/.

Pyörällä Balatonin ympäri

Balaton-järveä ympäröi todellinen pyöräteiden verkosto. Jos haluaa katsella seutua ja sen nähtävyyksiä vähän urheilullisemmin ja lähempää, on pyöräretki hyvä vaihtoehto. Tosin pyöräilijän on syytä ennakolta valmistautua siihen, että osa pyöräteistä on huonossa kunnossa ja että taajamissa joutuu käyttämään samaa pyöräilyväylää kuin paikkakuntalaiset. Kannattaa siis karttaa ruuhka-aikoja.

Valmiita, suunniteltuja reittejä on eripituisia ja vaikeudeltaan vaihtelevia. Suurin haaste on varmasti koko järven ympäri pyöräileminen: reitillä on pituutta lähtöpisteestä Balatonalmádista 203 kilometriä. Lähteä voi tietysti muualtakin, ja matkan pituuden saa itse valita. Todella hyväkuntoinen selviää järven kiertämisestä 24 tunnissa, mutta vähän iäkkäämmälle tai huonokuntoisemmalle sopivampi tavoite on neljä-viisi päivää (40–50 kilometriä päivässä). Aina kannattaa olla myös suunnitelma B: juna, jolla voi matkustaa vaikka seuraavaan etappiin.

Myös järven länsipäästä Keszthely’istä lähtee pyöräreittejä, joista osa on suunniteltu lapsiperheille. Näidenkin reittien varrella on runsaasti kiinnostavia kohteita. Reitit kulkevat ensin järven pohjoispuolella, sitten siirrytään lautalla etelärannalle, jota seuraten päästään takaisin. Jos Pikku-Balaton kiinnostaa, on sekin jonkin reitin varrella.

Runsaasti matkaseuraa saa, jos osallistuu esimerkiksi Baraka-osuuskunnan järjestämälle pyöräretkelle Balatonin ympäri 8.–10.6.2019. (Tietoja ilmoittautumisesta, hinnoista ja muusta unkariksi osoitteessa: https://www.baraka.hu/balaton-kerekpartura.)

Monessa Balatonin alueen kylässä ja kaupungissa toimii polkupyörävuokraamo, josta saa sopivan ajopelin.

Onkija Balatonin rannalla. Kuva MTÜ.

Kalastamaan Balatonille

Balaton on kalaisa järvi, jonka lajikirjo on suuri. Niinpä moni kalamies olisi varsin kiinnostunut kalastamaan siellä. Ongelmana on säädöksien ja lupien viidakko, jonka läpi pitää tarpoa ennen välineiden hankkimista. Balatonin kalastussäännöstö on muuttunut juuri vuoden 2019 alussa, ja säännöt ovat hyvin tarkkoja sekä välineiden, kalalajien että vuodenajan suhteen. Siksi sääntöihin kannattaa tutustua. Ne on julkaistu internetissä englanniksi osoitteessa www.balatonfishing.hu/en/Rules-of-fishing.

Kaiken kaikkiaan on ehkä parasta neuvoa kalastamaan haluavaa etsimään sopiva järjestetty retki esimerkiksi osoitteesta
www.balatonfishing.hu/en/fishingtours/introduction (englanniksi).

Seuraavasta osoitteesta saa englanniksi tietoa hyvistä onkipaikoista sekä siitä, mitä kaloja mistäkin voi saada:
www.balatonlelle.net/en/Holiday_Balaton/Program_Balaton/Fishing_lake_Balaton.

Uiden Balatonin yli

Uintiharrastajan kannattaa ainakin harkita osallistumista tähän 37. kertaa järjestettävään joukkouintiin, jossa viime kesänä oli noin 10 000 osallistujaa. Uinti järjestetään 29.6.2019, lähtöpaikkana Révfülöpin ranta ja maalina Balatonboglárin Platán-ranta. Matka on 5,2 km ja kaikki uintitavat ovat sallittuja. Uintiaika on klo 7.00–16.00. Uimaan pääsevät kaikki, joiden terveys ja kunto sen sallivat.

Unkarilaiset ovat valinneet Balatonin yli uinnin listalle asioista, jotka täytyy kokea ennen kuolemaa (bakancslista). Uinnista saa helpoimmin lisätietoa internetistä tai Facebookista hakusanoilla Balaton-átúszás tai Balaton Cross Swimming. Tilaisuuteen ilmoittautuminen on jo alkanut, ja ilmoittautua voi myös englanniksi osoitteessa www.balaton-atuszas.hu/en/elonevezes/.

Artikkeli on ilmestynyt Suomi-Unkari-lehden numerossa 1-2019.