Sari Kaitainen

Kuva Sari Kaitainen

Venäjä ja Itä-Eurooppa, erityisesti Unkari ovat innostaneet kirjoittajaa jo vuosikaudet ja innostus on tarttunut mieheenkin. Lapsilla, 7- ja 10-vuotiailla pojilla, on ehkä vasta orastava kiinnostus.  Perheemme päätti matkustaa kesälomamatkalla Unkariin. Kovinkaan tarkasti emme halunneet kohdetta määritellä, vaan annoimme sattuman viedä suunnittelua. Kirjoittajan tuttava tarjosi vuokrattavaksi lomahuvilaa Balatonföldvárista. Hetken mietittyämme tartuimme tarjoukseen ja ostimme lentoliput.

Arkikiireiden takia lomaa ei ehditty paljoakaan suunnitella, mutta selvää oli, että vuokraamme auton koko viikoksi käyttöömme. Ennen lomaa päivitimme navigaattoriin Unkarin kartat. Kotoa toimme käsimatkatavarana 7-vuotiaalle kuopukselle mukaan istuinkorokkeen autoon.  Näillä eväillä lähdimme matkaan. Budapestin lentoasemalla saimme autovuokraamosta melkein tuliterän VW Polon käyttöömme. Unkarissa moottoritiet ovat maksullisia, mutta vuokra-auton hintaan sisältyvät tiemaksut. Laitoimme navigaattoriin mökin osoitteen ja matka kohti Balatonföldvária alkoi.

Balatonin rantaa reunustaa helminauhan lailla lomakaupunkeja: kun edellinen loppuu, seuraava jo alkaa. Balatonföldvár on hyvin tyypillinen lomakohde Balatonilla. Sijainti on siinä mielessä ihanteellinen, että autolautta Balatonin toiselle rannalle Tihanyn niemimaalle lähtee Balatonföldvárista.

Koska matkaa ei paljon kotona suunniteltu, kävimmekin ensi töiksemme paikallisessa turisti-infossa. Sieltä saimme erinomaista palvelua ja todella hyviä vinkkejä. Lisäksi turisti-infon pihalla oli ilmainen Wi-Fi-verkko, jota hyödynsimme matkamme aikana lähes päivittäin.

Turisti-infon vinkkien avulla löysimme mahtavia kohteita. Mieleen jäi erityisesti Veszprémin hieno eläintarha, jossa näimme mm. kirahveja, seeproja, sarvikuonoja, leijonia ja tiikereitä. Eläimillä oli isot alueet ja niille oli rakennettu myös isoja taloja, joista ne saavat suojaa. Veszprémiin matkasimme Balatonin ylittävällä autolautalla Zamárdi-Tihany. Autokunnaltamme ylitys maksoi n. 3400 forinttia (n. 11 euroa). Olimme matkalla ennen juhannusta eli ennen varsinaista lomasesonkia. Siksi emme joutuneet jonottamaan juuri lainkaan lautalle.

Lasten mieleen oli Zamárdi kalandpark, joka on köysiratapuisto kaikenikäisille kiipeilijöille. 7-vuotias kiipeili nuorimpien radalla ja 10-vuotias vähän korkeammalla kulkevilla ja vaikeammilla radoilla. Kolmannet radat oli tarkoitettu aikuisille, ja niitä emme kokeilleet lainkaan. Aluksi lapsille annettiin kiipeilyvarusteet sekä turvallisuuskoulutus pienissä ryhmissä. Koulutusta oli saatavilla myös englanniksi, jonka vanhemmat tulkkasivat lapsille. Vanhempien mukanaolo on välttämätöntä erityisesti pienimpien kanssa.

Lasten mielestä loman paras juttu oli Balatonin ihanan turkoosissa vedessä pulikoiminen. Ranta on matalaa pitkälle, ja pohja on hyvin hienoa hiekkaa. Rannoilta voi vuokrata polkuveneen, jossa on liukumäki. Se oli poikien mielestä ihan mahtavaa. Veneen vuokra tunniksi Balatonlellen rannalla oli 2500 forinttia.

Kirjoittajan ruosteisesta unkarinkielen taidosta oli matkalla todella paljon iloa. Saksalla olisi selviytynyt hyvin, mutta koska perheessämme ei ole saksan taitoista, niin ruosteinen unkari oli erittäin hyvä vaihtoehto ravintoloissa, lippuluukuilla ja kaupoissa.

Juttu on alunperin ilmestynyt Suomi-Unkari-lehdessä 4-14.