Marketta Huitu
Lounais-Unkarissa, 170 kilomeriä linnuntietä Budapestista sijaitseva Pécsin kaupunki on historiallinen, kaunis ja ilmastoltaan koko maan eteläisin. Osittain Mecsek-vuoristoon sijoittuva alue on ollut asutettu jo 60 000–80 000 vuotta sitten ja esimerkiksi Makár-vuorelta on löydetty viitteitä 6000 vuotta vanhasta neoliittisesta asutuksesta. Alueella on asunut mm. illyrialaisia heimoja ja myöhemmin roomalaisia. Kaupungin nimi oli alun perin Sopianae ja se perustettiin aikana, jolloin Länsi-Unkarin alue muodosti Rooman valtakunnan Pannonia-nimisen provinssin. Roomalaiset vesijohdot muistuttavat noista ajoista.
Keskiajalla Pécs oli tärkeä keskus, jonne perustettiin monia eri luostareita, benediktiiniluostari jo vuonna 1076. Sairaalan kaupunki sai vuonna 1181 ja Kuningas Ludvig I Suuri perusti sinne myös Unkarin ensimmäisen yliopiston vuonna 1367. Vuonna 1459 Pécsin piispaksi nousi Janus Pannonius, Unkarin suuri humanistinen runoilija.
Turkkilaisia, svaabeja ja unkarilaisia
Turkkilaisaika liittyy vahvasti kaupungin historiaan. Mohácsin taistelun (1526) jälkeen Suleiman Suuren joukot tappoivat asukkaat sekä ryöstivät ja polttivat kaupungin. Seuraavan kerran, vuonna 1543 kaupunki avasi porttinsa ottomaaneille vapaaehtoisesti. Pécsistä tuli tuolloin todellinen itämainen kaupunki: kirkoista tehtiin moskeijoita, rakennettiin turkkilaisia kylpylöitä, perustettiin koraanikouluja ja suufilaisluostari. Pécs oli jo varhain kuuluisa kauneudestaan. Vuoden 1664 takaisinvaltausyrityksessä unkarilaisjoukot tuhosivat keskiaikaisen kaupungin, kristittyjen onnistui vallata kaupunki takaisin vasta vuonna 1686.
Vuonna 1688 kaupunkiin saapui joukko eteläsaksalaisia (svaabeja) korvaamaan paenneita ja tapettuja asukkaita. Kaupungista tuli monikansallinen ja -kielinen: svaabien lisäksi siellä oli jo eteläslaaveja ja unkarilaisia. Vielä nytkin Pécsissä asuu huomattavia kielellisiä vähemmistöryhmiä.
1800-luvun alku oli kaupungissa nopean taloudellisen kehityksen aikaa. Tuolloin syntyivät ensimmäiset suuret teollisuusyritykset, joista osa toimii vieläkin mm. Zsolnay-suvun keramiikkatehdas, josta tuli myöhemmin maan- ja maailmankuulu. Tällä hetkellä kaupungissa on noin 150 000 asukasta, ja se on maan viidenneksi suurin. Tosin asukasluku on jatkuvasti laskenut, koska järjestelmänmuutoksen jälkeen useita teollisuuslaitoksia suljettiin kannattamattomina.
Kaupunki täynnä kulttuuria
Nykyään Pécs tunnetaan lähinnä turismin ja kulttuurin kaupunkina. Pécsin yliopisto oli aikanaan Unkarin suurin, mutta nyt se on vasta 4. sijalla 20 000 opiskelijoineen. Yliopisto täyttää tänä vuonna 650 vuotta, mitä juhlitaankin koko vuosi. Vilkkaan kulttuurielämän, historiansa ja museoidensa ansiosta kaupunki valittiin vuonna 2010 yhdeksi EU:n kulttuuripääkaupungiksi.
Kaupungin tärkeimpänä paikkana voidaan pitää Széchenyi-aukiota, jonka ympärillä sijaitsee useita kauniita ja tärkeitä rakennuksia. Hallitsevin on tietysti Pasha Kasimin moskeija, kaunis muisto turkkilaisajoista. Torin vierellä sijaitsee myös kaupungintalo, lääninvirasto ja kuuluisa Nádor-hotelli, josta on vain entistetty julkisivu jäljellä. Itse hotelli suljettiin jo vuonna 19896. Iso osa näistä rakennuksista edustaa Unkarin jugendia (szecesszió). Aukion eteläosassa sijaitsee myös Zsolnay-kaivo, kuuluisan posliinitehtaan perustajan muistoksi tehty keramiikkakaivo. Zsolnayn laattoja on käytetty myös postipalatsin katossa ja rautatieaseman julkisivussa.
Yksi Pécsin keskeisimmistä nähtävyyksistä on nelitorninen tuomiokirkko, joka sijaitsee Tuomiokirkon aukiolla. Kirkon eteläiset ovet on koristeltu kauniilla viininlehdillä. Vaikka kirkon historia onkin pitkä, on sen nykyinen ulkoasu 1800-luvun lopulta. Kirkon läheltä löytyy myös varhaiskristillisiä hautoja, jotka on otettu yhdeksi maailmanperintökohteeksi. Tuomiokirkon lähellä sijaitsee lisäksi piispan palatsi ja aukion länsipuolella Barbakán, keskiaikainen torni, jota ympäröivät kaupunginmuuri puutarhoineen. Aukion itäpuolelta löytyy puolestaan Sétatér (Kävelyaukio) ja siihen liittyvä Muzeumok utcája.
Pasha Kasimin lisäksi turkkilaiskaudelta on jäänyt myös toinen, Jakovali Hassanin moskeija (dzsámi), joka sijaitsee minareetteineen Rákóczi útilla. Se on Unkarin parhaiten säilyneitä turkkilaisia rakennuksia. Muita ajan nähtävyyksiä ovat Idris Baban hautamuistomerkki (türbe) ja turkkilaisen Memi Pasan kylpylän jäännökset.
Pécsissä on suuri määrä museoita. Tivadar Csontváry Kosztkan lisäksi omat museonsa ovat saaneet myös maailmalla mainetta saavuttaneet unkarilaissyntyiset Victor Vasarely ja Amerigo Tot. Lisäksi hyvä käyntikohde on Zsolnayn kulttuurikortteli, todellinen taiteen ja kulttuurin keskus monine tapahtumineen. Tähän alueeseen liittyy myös Kodály-kulttuurikeskus, kaupungin uusi ja upea konserttitalo, joka valmistui vuonna 2010.
Viiniä ja perinteitä
Pécsissä kannattaa muistaa, että ollaan Mecsekaljan viinialueella. Kaupungin lähistöllä tuotetaan lähinnä valkoviiniä ja laadukasta kuohuviiniä. Lähiseudulla on myös Villány’n viinialue, joka tuottaa maan parhaita punaviinejä. Vaikka Pécsissä toimiikin pitkät perinteet omaava Pécsi sörfőzde -panimo (entiseltä nimeltään Pannonia, kannattaa siis juomaksi valita välillä viini.
Myös kaupungin ympäristö on käynnin arvoinen. Pécsistä itään, Tonavan varrella, lähellä Serbian rajaa sijaitsee Mohács, jossa unkarilaiset kävivät tuhoisan tappiollisen taistelun ottomaaneja vastaan vuonna 1526. Tapahtumapaikalle on nyt taistelun muistoksi perustettu puisto. Muisto Mohácsin taistelusta on nykyunkarilaisellekin tärkeä, todetaanhan pikkuasioita tai pikkutappioita surevalle: ”Enemmän menetettiin Mohácsissa”.
Mohácsissa järjestetään laskiaissunnuntaista tiistaihin perinteinen búsójárás-kulkue, jolloin kaupungin slaavivähemmistö (sokác) naamioituu pelottaviin asuihin ja maskeihin ja ryhtyy häätämään talvea pois. Pelottavia asuja käytettiin perimätiedon mukaan myös turkkilaisten pois ajamiseen. Myös tämä tapahtuma on otettu mukaan Unescon maailmanperintölistalle, vaikka se nykyään on paremminkin turisteille järjestetty tilaisuus kuin elävää perintöä.
Pécisistä voi käydä myös kaupungin eteläpuolella sijaitsevassa Harkány’in kylpylässä. Terveyskylpylän vedellä voi hoidattaa mm. naistenvaivoja tai iho-ongelmia ja wellness-puolella nauttia erilaisia hemmottelevia hoitoja. Kylpylän lähistölle voi majoittua ja nauttia erilaisista ohjelmista, syödä ja juoda. Jos aikaa on, voi myös käydä tutustumassa Siklósin linnaan tai Villány’n viiniseutuun.
Juttu on alun perin ilmestynyt Suomi-Unkari-lehdessä 1-2017.