Budapest on noussut peräti 13. sijalle maailman parhaiden pyöräilykaupunkien listalla (Copenhagenize 2013). Budapestissä pyöräteitä on noin 200 km, ja kaupungin kautta kulkee myös kansainvälinen EuroVelo. Pyöräteiden suhteen infrastruktuuri paranee jatkuvasti, ja samalla pyöräilijöiden määrä kasvaa vinhaa vauhtia.
Polkupyörien vuokrausjärjestelmät tarjoavat mahdollisuuden nauttia kaupungista halvemmalla, terveellisemmin ja hauskemmin kuin muita liikennevälineitä käyttämällä. Pyöräpalveluita tarjoavat esimerkiksi Budapestbike, BudaBike sekä juuri käyttöönotettu Bubi (Budapest bicikli).
Bubi – kuinka päästä alkuun?
Bubi-pyöräilijöiden käytettävissä on 1100 polkupyörää, jotka sijaitsevat Budapestin 76 haku- ja palautusasemalla. Käyttäjä voi valita pyöränsä vapaasti ja palauttaa sen käytön jälkeen mihin tahansa Bubi-pyörätelineeseen. Lukittuaan pyörän oikeaoppisesti Bubin käyttäjä ei ole enää vastuussa ajokistaan ja voi unohtaa pelkonsa fillarivarkaista.
Bubin käyttö edellyttää rekisteröintiä, jolloin käyttäjä voi valita matkustuskortin ja lyhyempiaikaisen matkalipun välillä. MOL Bubi -kortti on voimassa 6 tai 12 kk, ja sen voi hankkia BKK:n (Budapestin julkisen liikenteen) palvelupisteistä. Matkustuslippu on voimassa 24 h, 72 h tai viikon. Lippuja saa Bubin kotisivuilta ja automaateista.
Ensimmäiset 30 minuuttia ovat rekisteröityneelle käyttäjälle ilmaista pyöräilyaikaa, mutta sen jälkeen käyttömaksu nousee asteittain. Siksi pyörää ei ole järkevää käyttää yhteen mittaan monta tuntia, ja yhä useammilla on mahdollisuus saada vapaa ajokki. MOL Bubin kotisivuilta voi tarkkailla hakupisteiden pyörätilannetta.
Pyöräretkelle!
Budapestbike ja BudaBike tarjoavat vuokrapyörien lisäksi ohjattuja kiertoajeluita. Pyöräretkissä on valinnanvaraa: Budapestbike tarjoaa muutaman tunnin kaupunkikierroksen lisäksi esimerkiksi päivämatkoja Szentendreen sekä monipäiväisiä reissuja kauemmaksikin, Villányin ja Tokajin viinialueille.
BudaBiken matkassa taas pääsee muun muassa Óbudaan ja Balatonille sekä yöajelulle kaupunkiin. Retkiä voidaan myös muokata asiakkaiden toiveiden mukaan.
Huimapäät voivat ajaa Budapestin keskustassa, mutta etenkin tottumattomalle parempi vaihtoehto lienee pyöräillä syrjäkaduilla. Esikaupunkialueilla on usein myös paremmat tiet. Kaiken lisäksi fillarilla on helppo paeta pääkaupungin vilinää, ja esimerkiksi Szentendreen meno sujuu aloittelijaltakin.
Juttu on alun perin ilmestynyt Suomi-Unkari-lehdessä 4-14.
MOL Bubi: http://molbubi.bkk.hu
Budapestbike: www.budapestbike.hu
Budabike: www.budabike.com
Suunnittele pyöräreittisi: www.bbbike.org/Budapest/