Eszter Vuojala

Kuva Eszter Vuojala

”répa, retek, mogyoró…”

Unkarilaisen ravintolan ruokalistalta on monesti vaikea löytää kasvisruokaa. Tarjoilija suosittelee kasvissyöjälle joko leivitettyjä sieniä tai sekasalaattia, jota kootaan hätäisesti tarjolla olevista raaka-aineista. Jos kasvissyöjä tietäisi, minkälaisia kasvisvaihtoehtoja unkarilainen keittiö tarjoaa, olisi hänen helpompi tilata.

Unkarilaisessa keittiössä on aina ollut lihattomia päiviä johtuen sekä uskonnollisista, että taloudellisista syistä. Näin onkin kehittynyt lihattomien vaihtoehtojen laaja skaala, johon kannatta tutustua.

Kasvismuhennos unkariksi ”fözelék”, joka on kotiruan selkäranka, on kasvisruoista tärkein. Muhennosta voidaan tehdä pavuista, linsseistä, kurpitsasta, perunoista, kaalista, siis lähes kaikista vihanneksista. Ensin keitetään vihannekset vedessä ja sitten muhennos suurustetaan mausteiden ja yrttien kera. Lopputulos on paljon maukkaampi kuin raaka salaatti tai keitetyt vihannekset. Vaikka muhennos on etupäässä kotiruokaa, on Unkarissa ”Fözelék Bár” -nimisiä suosittuja lounaspaikkoja.

Kun paprikoita ja sipuleita paistetaan vähän rasvassa ja sekaan lisätään tomaatteja syntyy ”lecsó. Lecsóta voidaan käyttää liharuoan kastikkeena, siihen voidaan laittaa kananmunia, mutta se maistuu myös sellaisenaan. Lecsó on erittäin suosittu kesäruoka, mutta öljyssä säilöttynä siitä voi olla iloa talvellakin.

Unkarin keittiössä on runsaasti erinomaisia kasviskeittoja. Niistä parhaita ovat kermaviilillä maustettu sienikeitto, tuhti tomaattikeitto, papukeitto ja hapankaalista tehty, vatsaa rauhoittavaa ”korhelyleves” eli rentunkeitto.

Kun Unkarin kesä on kuumimmillaan, ei tee mieli syödä mitään – tai ehkä vain jotain virkistävää, kuten kylmää tomaattimehua. Piristävä vaihtoehto on mennä ravintolaan ja tilata kylmää hedelmäkeittoa. Sitä tehdään joko hapankirsikoista tai omenoista, mutta olen minä karviaismarjakeittoakin maistanut jo.

Kesällä Unkarilainen tori on kasvissyöjän paratiisi. Olen tavannut suomalaisia, jotka ovat Unkarissa ollessaan tulleet monta viikkoa toimeen miltei pelkillä hedelmillä. Unkarilaiset kirsikat, aprikoosit, persikat ja melonit virkistävät ja maistuvat hyvällä senkin takia, että ne poimitaan kypsinä. Vesimeloni on kaiken kukkuraksi erittäin terveellistä.

Kesäisin myydään kaduilla keitettyä maissintähkää. Aprikoosilla tai luumuilla täytetyt pallerot ja struudelit maistuvat makean ystävälle. Talven suuri herkku on katukojussa pariloitu kastanja tai uunissa paistettu kurpitsa.

Pieni kasvissanasto:

olen kasvissyöjä.  –  vegetariánus vagyok.
kasvismuhennos  –   fözelék
linssi/savoyinkaali/kurpitsa muhennos  –  lencse-/kelkáposzta-/ tökfözelék
ilman lihaa  –  feltét nélkül
hedelmäkeitto  –  gyümölcsleves
kylmä hapankirsikkakeitto  –  hideg meggyleves
paprika-tomaattimuhennos  –  lecsó
tomaattimehu  –  paradicsom ivólé
salaatti  –  saláta
hedelmäsalaatti  –  gyümölcssaláta
maissi  –  kukorica
kastanja  –  gesztenye