Budapest on monipuolisen olutkulttuurin kaupunki, jossa voi myös syödä erinomaisesti olutta nautiskellessa, onhan kaupungissa pitkät perinteet viiniravintoloiden (borozó) lisäksi myös olutkapakoiden (söröző) pidossa. Budapestin oluttarjonta on niin laaja, että siitä riittää sekä perinteisten olutmakujen ystäville että modernien nautintojen etsijällekin.

Kiersin kauniina syyspäivänä fiilistellen kaupungin olutpaikat, tietysti samalla syöden hyvin ja katsellen toista kotikaupunkiani, josta äitini on kotoisin ja jossa minäkin olen viettänyt lapsuuteni ja opiskellutkin. Huomasin, että olutravintolat sijaitsevat usein niin keskeisillä paikoilla, että niihin voi piipahtaa muun käyskentelyn lomassa.

Olin pääalueekseni määrittänyt Pestin puolen keskustan ja siellä kiersin ensin synagogan takana sijaitsevan Juutalaiskortteleiden (Zsidónegyed) alueen, joka muistuttaa henkisesti Helsingin Kalliota pienine puoteineen ja hipsterimäisine ravintoloineen. Modernisti sisustetussa Legfelsőbb Beerország -ravintolassa voi maistella yli 30 unkarilaisen pienpanimon oluita vaikka hampurilaisen kanssa, ja jos seuralaista ei oluttyylit kiinnosta, paikassa voi myös katsoa urheilua isolta näytöltä.  Kivenheiton päässä on pienpanimo-oluttakin myyvä, purkutaloihin syntynyt Szimpla Kert, joka kannattaa katsastaa tunnelman takia, vaikka olutvalikoima ei siellä suuri olekaan. Suosittelen koko aluetta, erinomainen tapa päästä sisälle Budapestin baarifiilikseen.

Koska halusin ostaa olutta myös mukaan, matkani jatkui jo perinteiseen Csak a jó sör -olutkauppaan, jossa valikoimassa on laajasti sekä kansainvälisiä että unkarilaisia pienpanimo-oluita. Nautin siellä hauskan kiertolaispanimo Reketye Brewingin oluen ja ostin kassiin pari muutakin tuliaista. Kulman päässä on myös Hopaholic -craft beer baari, joka on yksi suosikeistani Budapestissa. Toinen hyvä olutkauppa Budapestissa on Rákóczi útin toisella puolella oleva Beerselection, josta voi tilata olutta myös Woltilla majapaikkaan!

Keskustan Hops Beer Bar on myös olutmaistelijan makuun. Yli 200 erilaista olutta ja 11 oluthanaa tarjoilevat kattavan määrän erilaisia oluttyylejä sekä Unkarista että ulkomailta. Kauempana Pestin puolella oleva rustiikkinen olutbaari Macska tarjoilee oluen lisäksi myös sopivaa baarinaposteltavaa vaikka toastien muodossa.

Olutravintoloita löytyy Budapestistä myös perinteiseen makuun. Perinteisesti Unkarissa olutta juodaan tsekkiläistyyppisissä söröző-olutravintoloissa, jossa tilataan olutta joko laseittain (pohár) tai tuopeittain (korsó). Hyvin usein näissä paikoissa oluttyypeistä on edustettuna lähinnä vaalea ja tumma lagerolut. Hyvä esimerkki näistä paikoista on Apostolok -ravintola, ihan isoimman ostoskadun Váci utcan vieressä. Siellä olen käynyt jo lapsena, aikuiset joivat olutta ja me lapset söimme parasta unkarilaista olutherkkua, savukyljellä maustettua suolaista lehtitaikinaleivonnaista pogácsaa. Samatyyppisiä olutravintoloita on ympäri Budapestia, niissä on hyvällä tavalla pysähtynyt tunnelma ja ehkä edelleen pogácsaakin saatavilla.

Usealla pienpanimolla on oma baarinsa, joissa kannattaa käydä. Minä kävin nauttimassa oluen sekä Monyo Tap Housessa, Neked Csak Dezsőssä että opiskelijoiden suosimassa kaupunginosassa sijaitsevassa Élesztőházissa jossa voi ottaa myös monipuolisen oluttasting-laudan.  Ehdoton suosikkini on kuitenkin Mad Scientist -pienpanimon gastropub Madhouse, ruoka on siellä erinomaista ja panimon oluet aina mielenkiintoisia ja laadukkaita. Siitä on hyvä pikkuhiljaa mennä sillan toiselle puolelle unkariksi hauskannimiseen Bölcső Bar & Food -baariin (se tarkoittaa kehtoa), jolla on myös oma panimonsa. Ruoka on ”Kehdossa” todella hyvää, joten siellä kannattaa oluen lisäksi myös syödä, jos jaksaa.

Illan hämärtyessä on hyvä hiipiä majapaikkaan, hyvien oluiden maut suussa ja maha täynnä. Budapestissa on montaa hyvää olutpaikkaa, suosittelen kokeilemaan olutta!

 

Budapestin pienpanimoravintolat ja olutbaarit

 

Modernit pienpanimo-olutpaikat:

Madhouse https://www.facebook.com/madhousebudapest

Élesztőház http://www.elesztohaz.hu/

Neked Csak Dezső https://www.facebook.com/nekedcsakdezso

Macska https://www.facebook.com/macska23/

Hops Beer Bar https://www.facebook.com/hopsbeerbar

Bölcső Bar and Food https://www.facebook.com/bolcsobar

Hopaholic  http://hopaholic.hu/

Fekete Kutya https://www.facebook.com/feketekutja

Szimpla Kert https://szimpla.hu/

Monyo Tap House https://www.facebook.com/monyotaphouse/

Legfelsőbb Beerország http://www.beerosag.hu/

 

Olutkaupat:

Csak a jó sör http://www.csakajosor.hu/

Beerselection https://www.beerselection.hu/

 

Perinteiset söröző-ravintolat:

Apostolok Étterem http://www.apostoloketterem.hu/?lang=en

 

Unkarilaisia pienpanimoita:

http://www.kezmuvessorok.hu/sorfozdek

 

Juttu on ilmestynyt Suomi-Unkari-lehdessä 3&4-2021

Teksti ja kuvat: Anikó Lehtinen