Teksti Flóra Hatvani ja Ildikó Vecsernyés. Kuva Lubos Houska, Pixabay.

Unkarilaiset ovat ylpeitä keittiöstään ja leipomotuotteistaan. Unkarilaisissa perheissä on tapana laittaa lämmintä ruokaa joka päivä. Pakaste- ja valmisruoat eivät ole niin suosittuja kuin Suomessa. Arkisin laitetaan yksikertaisempaa ruokaa ja viikonloppuisin useamman ruokalajin ateria, johon kuuluu keitto, pääruoka ja jälkiruoka. Viikonloppuisin vierähtää helposti koko aamupäivä ruoanlaiton parissa.

Arkiaamuisin käydään hakemassa tuoreita leipomotuotteita läheisestä leipomosta. Aamuisin maistuvat esimerkiksi voisarvi (kifli), sämpylä (zsemle), kaakaokierre (kakaós csiga), juustosarvi (sajtos kifli) ja pullapitko (kalács). Lounaan työssäkäyvät ja koululaiset syövät työssä ja koulussa. Lounas on maksullinen myös kouluissa. Työpaikoilla lounas monesti tilataan ateriapalvelufirmoista. Välipalaksi syödään taas leipomotuotteita tai voilepiä. Kokkaaminen alkaa vasta illalla töiden jälkeen.

Iltaisin laitetaan nopeasti valmistettavia lämpimiä ruokia kuten mannapuuroa (tejbegríz), riisipuuroa (tejberizs), munakasta (rántotta), tomaattipaprikahöystöä (lecsó), köyhiä ritareita (bundás kenyér), lämpimiä voileipiä (melegszendvics) ja makeita (!)  pastaruokia (unikonsiemenpasta mákos tészta, saksanpähkinäpasta diós tészta tai manna-hillopasta grízes tészta).

Viikonloppuisin kokkaaminen saattaa kestää monta tuntia. Leivitetyt ruoat (rántott ételek) ovat monen perheen lempiruokia. Leivittäminen tapahtuu niin, että liha, vihannekset tai juusto pyöräytetään ensin jauhoissa (liszt), sitten vatkatussa kananmunassa (tojás) ja lopuksi vielä korppujauhoissa (zsemlemorzsa) ennen uppopaistamista. Monia erilaisia vihanneksia voi myös leivittää, kuten sieniä (gomba), kesäkurpitsaa (cukkini), kukkakaalia (karfiol), munakoisoa (padlizsán) tai kurpitsaa (tök).

Kuuluisimpien unkarilaisten ruokien perustana on öljyssä läpikuultavaksi ruskistettu sipuli  (üvegesre pirított hagyma), johon lisätään paprikajauhoja. Varo ruskistamasta paprikajauhoa liikaa, koska se muuttuu helposti kitkeräksi! Näihin lisäämällä lihakuutioita alkaa gulassikeiton (gulyásleves) ja lihamuhennosten (pörköltek) teko. Gulassikeittoon tarvitaan naudanlihaa (marhahús) ja lihamuhennoksiin naudan-, vuohen-, kanan-, sian-,  lampaan-, villisian-, saksanhirven tai villijäniksenlihaa (marha-, kecske-, tyúk-, disznó-, bárány-, vaddisznó-, szarvas-, nyúlhús).

Vihannesmuhennosten kuten peruna- ja kurpitsamuhennosten (krumplifőzelék, tökfőzelék) laittaminen alkaa samalla tavalla. Kun vihannekset ovat kypsiä lisätään suurus (habarás), joka tehdään sekoittamalla vettä, jauhoja ja hapankermaa (tejföl).

On olemassa myös toisenlainen ”paahdettu” suurus (rántás) jota valmistetaan öljyssä ruskistetuista jauhoista. Tällaista laitetaan useisin keittoihin ja herne-, herne-porkkana- ja pinattimuhennokseen (borsófőzelék, finomfőzelék, spenót).

Myös Unkarissa tehdään laatikkoruokia, esimerkiksi keräkaali- ja perunalaatikkoa (rakott kel, rakott krumpli). Ne valmistetaan eri tavalla kuin Suomessa, laittamalla ainekset kerroksittain vuokaan. Näiden tärkeä ainesosa on hapankerma.

Pääruokien lisukkeina tarjotaan pastaa, perunaa, vihanneksia ja erilaisia itse tehtyjä tuorepastoja (nokedli, galuska).

Unkarissa lisukesalaattina syödään paljon itse etikkaliemeen säilöttyjä vihanneksia, kuten etikkakurkkua (ecetes uborka), hapankaalia (savanyú káposzta), punajuurta (cékla) tai etikkapikkelsiä (csalamádé). Suolaisten ruokien kanssa syödään usein hedelmäsäilykkeitä (befőtt).

Unkarilaisesta ruonlaitosta voisi kertoa loputtomasti, mutta päätetään tällä kertaa  kokoamalla lopuksi vielä lyhyt kokkaussanasto kielenopiskelijoille. Leipomiseen ja leivonnaisiin voimme paneutua vaikkapa seuraavalla kerralla.

SANASTO

reggeli – aamiainen, aamupala

ebéd – lounas

vacsora – iltapala, illallinen

reggelizik – syödä aamupalaa

ebédel – syödä lounasta

vacsorázik – syödä iltapalaa/illallista

tízórai, uzsonna – (aamupäivän) välipala, (iltapäivän) välipala

főz – kokata, laittaa ruokaa

recept – resepti

hozzávalók – ainekset

ízetlen – mauton

pirít – paahtaa

olajban süt – uppopaistaa

elkészít – laittaa, valmistaa

köret – lisuke

repce/napraforgó/olívaolaj – rapsi-/auringonkukka-/oliiviöljy

megsóz – lisätä suolaa

megcukroz – lisätä sokeria

nádcukor – ruokosokeri

megkóstol – maistaa

piros paprika – paprikajauhe

nyers – raaka

szakácskönyv – keittokirja

edény – astia

fazék – kattila

finom – herkkullinen

folyadék – neste

csípős – vahva, voimakas

pépesít, krémesít – soseuttaa

kavar – sekoittaa, hämmentää

összeturmixol – sekoittaa sauvasekoitimella

párol – hauduttaa, höyryttää

összenyom/présel – puristaa

előmelegített sütő – esilämmitetty uuni

felforral – kiehauttaa

leforráz – kaataa päälle kiehuvaa  vettä

beáztat – liottaa

marinál – marinoida

pirít – ruskistaa, paahtaa

darál – jauhaa

felver – vatkata

szeletel – leikata viipaleiksi

allergia – allergia

 

Juttu on ilmestynyt Näin sanot sen unkariksi -sarjassa Suomi-Unkari-lehdessä 2-2014.