Teksti Elina Heikkinen. Kuva mindmegette.hu.

Lecsó eli unkarilainen paprikamuhennos on herkullinen lisuke kesän ruokapöytään ja yksi rakastetuimmista unkarilaisen keittiön antimista. Se on herkullinen kasviruoka, jota syödään tuoreena sekä säilykkeenä. Monet saattavatkin valmistaa sitä loppukesästä kerralla suuremman annoksen varastoon talven varalle. Parhaimman muhennoksen saa tuoreista raaka-aineista.

Lecsósta on myös moneksi: sitä voidaan nauttia eri lisukkein niin aamupalalla kuin lounaalla ja päivällisellä. Esimerkiksi aamupalalla se toimii hyvin esimerkiksi munakkaan, munakokkelin tai vastaleivotun vaalean leivän kaverina. Päivällisellä taas muhennosta voi syödä esimerkiksi perunan, riisin, pastan sekä kotijuuston kanssa lisukkeena. Siitä saa myös ruokaisamman lisäämällä joukkoon esimerkiksi makkaran- tai nakinpaloja, pekonia, kananmunaa tai keitettyjä taikinanokareita. Lisäksi muhennokseen voidaan myös lisätä esimerkiksi munakoisokuutioita. Variaatioita siis riittää, ja jokainen voi tehdä lecsósta aivan sellaisen kuin haluaa hyödyntämällä mielikuvitustaan tai valmiiksi kotikaapista löytyviä aineksia.

Unkarissa ruuanvalmistuksessa suositaan hienoaromista valkoista paprikaa. Tätä kellanvaaleaa unkarilaista suippopaprikaa saa sesonkiaikaan hyvällä onnella meilläkin joistain myymälöistä. Paprikoiden värillä ei kuitenkaan ole väliä, joten valmistuksessa voi yhtä hyvin käyttää mietoa punaista, oranssia tai keltaista paprikaa.

Myös makkaravaihtoehtoja on monia. Toki jos haluaa valmistaa muhennoksen, joka on lähimpänä periunkarilaista lecsóta, kannattaa valita unkarilaistyylinen mausteinen makkara (kolbász). Miksei jokin chorizo-makkarantyyppinenkin. Aitoja unkarilaisia makkaroita Suomessa valmistaa esimerkiksi Feri´s Sausages, jonka makkaramyymälästä Punavuoresta löytyy runsaasti jos jonkinmoisia unkarilaisin perintein valmistettuja raakamakkaroita (Lue artikkeli makkarantekijä Ferenc Vilisicsista Suomi-Unkari-lehdestä 2/2016). Saman tekijän tuotteita voi löytää myös muun muassa REKO-lähiruokaringistä sekä nykyään hyvin varustelluista K-Supermarketeista, Prismoista ja S-marketeista Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla sekä K-Citymarket Klaukkalasta ja Keravalta.

Palanpainikkeeksi muhennoksen kanssa sopii hyvin erilaiset unkarilaiset viinit. Esimerkiksi kuivahko valkoviini tai rosé-viini voi olla oikein toimiva kokonaisuus.

 

Klassisen lecsón ohje

Valmistusaika noin 40 minuuttia.

Ainekset

2 sipulia (tai 1 iso sipuli)
1 valkosipulin kynsi
öljyä tai voita
suolaa
mustapippuria
paprikajauhetta
1 kg (valkoista) paprikaa
5 kpl tomaatteja

Valmistus

1. Pilko sipuli kuutioksi ja viipaloi valkosipuli. Huuhtele paprikat vedellä, poista kanta ja siemenet ja pilko palasiksi tai renkaiksi.
2. Laita sipulit ja valkosipuli kattilaan ja kuullota niitä hetki öljyssä tai voissa, minkä jälkeen mausta ne ripauksella suolaa, pippuria ja paprikajauhetta.
3. Lisää sipulien sekaan paprikapalaset ja anna hautua hetken kannen alla.
4. Pese ja pilkot tomaatit (halutessa tomaatin voi myös kuoria). Lisää sitten tomaatit paprika-sipuliseoksen joukkoon.
5. Muhennos on valmis, kun tomaatit ovat pehmenneet.

Muhennosta tarjoillaan esimerkiksi perunan, riisin tai vaalean leivän kanssa, ja se voidaan halutessa maustaa persiljalla. Jos haluat lisätä joukkoon esimerkiksi makkaraa tai kananmunaa, tee se noin 5 minuuttia ennen ruuan valmistumista (raaka kananmuna rikotaan kuuman muhennoksen joukkoon ja annetaan hyytyä).

Lähteet: tastehungary.com, feris.fi ja mindmegette.hu
Kuva: mindmegette.hu

Juttu on ilmestynyt Suomi-Unkari-lehdessä 2-2021.