Eija Kukkurainen

Mitä söisin..?

Kun kulkee Budapestin keskustassa, näkee joka puolella ravintoloita turistilistoineen. Niissä on tarjolla usein gulyáskeittoa ja pörköltiä, perinteisiä paprikaisia liharuokia, mutta toki niistä löytyy muutakin isompaan ja pienempään nälkään. Tosi ison nälän vievät ravintola Fatálin jättiläisannokset, mutta niille jotka kaipaavat jotain kohtuullisempaa, on paljon vaihtoehtoja, kun siirtyy hiukan sivummalle turistikaduilta. Kalakeittoa on tarjolla monessa paikassa ja sitä voi suositella, mutta on hyvä tietää, että se on usein tulisesti maustettua. Kauppahalli on mielenkiintoinen ja värikäs ostospaikka, mutta siellä voi myös nauttia lounaansa. Maukkaan arkiaterian saa kauppahallin ravintolassa, jossa ei tarvitse edes osata kieltä, kunhan valitsee esillä olevista annoksista mieleisensä. Välipalaksi voi haukata vaikkapa vastapaistetun lángosin, litteän suolaisen munkin ihan sellaisenaan tai hapankermalla tai valkosipulilla höystettynä. Makkaransyöjille on myös kauppahallissa valikoimaa riittämiin, mutta kasvissyöjät saavat etsiä salaattibaarinsa muualta. Takeita sellaisten löytymisestä ei välttämättä ole. Makeita ja suolaisia tuoreita leivonnaisia kannattaa maistella, pullantuoksu vie kyllä niiden äärelle. Vastapaistettua rullapullaa (kürtőskalács) kaupitellaan usein metroasemien tuntumassa, ja se kuuluu olennaisesti markkinapaikoille. Konditoriakahviloiden leivosvalikoimat ovat oma lukunsa, niillä lähtee suurinkin makeannälkä.

Mitä ostaisin tuliaisiksi?

Mitä muuta Unkarista voi tuoda maistiaisiksi kuin paprikajauhetta ja salamimakkaraa? Paljonkin, jos matkatavaroissa on tilaa. Jotkut tuovat silavaa saadakseen unkarilaisiin keitoksiinsa juuri oikean maun. Sitä saa suolattuna, savustettuna ja paprikalla maustettuna, ja sitä voi nauttia sellaisenaan leivän kanssa. Olen kuljettanut matkalaukussani paprika- ja gulyástahnatuubeja, erilaisia maustesuoloja, unikonsiemeniä, saksanpähkinöitä, vaaleanvihreitä paprikoita täytettyjen paprikoiden valmistamiseksi, juuripersiljaa, pakastettua rétestaikinaa, Medve-sulatejuustoa ja paljon muuta, viineistä ja pálinkoista puhumattakaan.

Nykyään alkaa olla vaikeaa löytää myymälöiden tavaratulvasta alkuperäisiä unkarilaisia tuotemerkkejä. Monet tutut mausteet ovat siirtyneet suurille kansainvälisille valmistajille, samoin on käynyt makeisille. Vaikka paljon on kokonaan kadonnut, jotain on sentään vielä jäljellä. Ystäväni, jonka luona vierailin kesällä, oli nähnyt vaivaa etsiäkseen kaupoista jäljellä olevia alkuperäisiä unkarilaisia tuotteita. Kassissa, jonka sain häneltä, oli Albert-keksejä sekä Balaton-, Bohóc-, Autós-, Lottó- ja Szamba-suklaapatukoita. Onnistuin ennen kotimatkaani löytämään vielä tuliaisiksi Tibi-suklaata käänneltyäni aikani kaupan hyllyllä olevia suklaarasioita. Mitähän löytyykään ensi kerralla?