Monien iloksi Piros Arany on löytynyt jo vähän aikaa suomalaisten kauppojen hyllyiltä, samoin yhdistyksemme tuotelistasta tulisena ja mietona. Miten tätä paprikatahnaa kuuluu käyttää? Se soveltunee muihinkin kuin unkarilaisiin ruokiin. Alla Suomen Budapestin suurlähetystön kokin mietteitä ja muutamaa reseptiä, joiden perusteella voi oivaltaa, miten voi soveltaa Piros Arany’ia omaan keittiöön.

Aarne Hietamäki

Aarne Hietamäki, Suomen Budapestin suurlähetystön kokki

Aarne Hietamäki, mikä on voimakkain maku tässä mausteessa? Onko sillä oma maku, antaako se oman karakterin ruoalle tai korvaako se enemmän muita mausteita?

Sanoisin että sellainen tulisuus ja ”lämpö” (vähän kuin inkiväärissä) on voimakkaimmat maut. Se antaa mielestäni miellyttävää tulisuutta, mikä ei kuitenkaan ole niin vahva että se välttämättä peittäisi muita makuja alleen, joten sitä on aika helppo käyttää antamaan pientä tulisuutta ja ”poltteen” tunnetta ruoassa.

 

Mihin ruokiin se käytetään ensisijaisesti Unkarissa?

Gulassi keitossa, lecsóssa, pörköltissä jotkut tykkäävät käyttää sitä, mutta mitään yksittäistä ruokaa mihin ehdottomasti sitä käytettäisiin ei ole. Mutta sitä käytetään paljon ja hyvin monipuolisesti vähän joka paikassa.

 

Unkarissa on useampiakin mausteita tahnan muodossa (Gulyáskrém, valkosipulitahna, ym.). Mikä voi olla näiden mausteiden suosion taustalla?

Sanoisin että niiden helppokäyttöisyys, itsekin esim. kotona rakastan käyttää tuota valkosipulitahnaa paprikatahnan lisäksi kun ei tarvitse pilkkoa ja hienontaa valkosipulia (mitä tykkään käyttää paljon) ja niillä saa helposti ja nopeasti hyvää makua ruokiin. Lisäksi ne säilyy pitkään mikä on suuri etu myös jos haluaa käyttää sitä vain harvoin/johonkin tiettyyn ruokaan. Samoin olen tuonut niitä tuliaisena ystäville ja kaikki ovat rakastaneet niiden makua ja helppokäyttöisyyttä ruoanlaitossa Suomessa.

 

Kuinka Piros Arany soveltuu muiden maiden ruokakulttuuriin? Onko sellaisia gastrokulttuureja, joiden ruoissa voi Piros Aranyia hyödyntää?

Ehdottomasti. Mielestäni sitä voi hyvin käyttää kaikessa mihin haluaa tulisuutta. Sillä voi tarvittaessa korvata juuri vaikka punaisen chilin ruoassa jos sitä ei satu olemaan kotona. Lähi-itä ja sen gastrokulttuuri tulee ensimmäisenä mieleen missä sitä voisi käyttää, koska siellä yleensä ottaen tykätään käyttää rohkeasti mausteita

 

Minkälaisiin suomalaisiin ruokiin paprikatahnaa voisi käyttää?

Erilaisiin keittoihin, jos niihin haluaa lämpöä ja tulisuutta. Jauhelihakastike/lihapullat on loistava vaihtoehto vähän tuomaan uutta twistiä, sitten marinadeihin sitä voisi käyttää yhtenä osana. Mieluiten yhdistäisin sitä erilaisiin lihoihin ja liharuokiin jotka tykkäävät pienestä poltteesta.

Piros Arany’iin marinoitu kana

Piros Arany’iin marinoitu kana – resepti ja kuva: Aarne Hietamäki

Tässä ohjeessa kana on marinoitu Piros Aranyalla antaen sille vähän tulisuutta mikä sopii hyvin raikkaan jogurttikastikkeen kaveriksi.

Piros Aranya marinoitua kanaa ja bulgursalaattia minttu-jogurttikastikeella:

4hlö

 

Marinaadi:

2rkl Piros Aranya tahnaa
1rkl Öljyä
1tl Hunajaa
1tl Valkosipulijauhetta
Mustapippuria myllystä
Suolaa
2 Kananrintaa

Laita kanan rinnat kulhoon ja lisää muut aineet. Sekoita ja anna marinoitua vähintään 1h. Paista pannulla kaunis väri, mausta suolalla ja loppu kypsennä tarvittaessa uunissa. Anna vetäytyä hetki ja leikkaa sen jälkeen ja laita salaatin päälle tarjolle.

Bulgursalaatti:

1,5dl Bulguria
Puolikas kurkku
1 Paprika
1 Punasipulia
½ Granaattiomenan siemenet
Puolikas puntti hienonnettua persiljaa tai korianteria
1 Parsakaalia
Suola
Mustapippuri
Öljy

Pilko parsakaali pieniksi paloiksi ja pyörittele öljyssä, mausta suolalla ja mustapippurilla. Paahda sen jälkeen uunissa 200 asteessa n.5min tai kunnes ovat saanet väriä.

Keitä bulgur-pussin ohjeen mukaan ja jäähdytä. Pilko muut aineet ja sekoita bulgurin kanssa. Sekoita lopuksi parsakaalit joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla oman maun mukaan.

Minttu-jogurttikastikke:

2dl Jogurttia
1 Sitruunan mehu
5rkl Hienonnettua minttua
1tl valkosipulijauhetta (tai ½ tl valkosipulitahnaa)
1rkl Öljyä
Suolaa ja mustapippuria

Sekoita aineet keskenään ja anna maustua mieluusti väh. 1h.

Unkarilainen paprikamakkarapata

Unkarilainen paprikamakkarapata – resepti ja kuva: Anikó Lehtinen

  • 200 g tulista makkaraa, vaikka chorizoa
  • Noin 6 perunaa
  • Oliiviöljyä
  • 1 sipuli
  • 2 rkl makeaa paprikajauhetta
  • Vettä
  • 2 rkl Piros Arany Csemega -paprikapyrettä
  • Suolaa(vähän, paprikatahna on hyvin suolaista) ja mustapippuria
  • Hyppysellinen chilijauhetta

Kuutioi makkara. Kuori ja viipaloi perunat. Pieni sipuli. Kuullota runsaassa öljyssä sipuli läpikuultavaksi, lisää paprikajauhe ja sekoittele hetki. Lisää sitten makkarakuutiot sekä perunat ja paista niitä hetki. Lisää sitten vettä niin että makkarakuutiot ja perunat peittyvät kokonaan. Anna kiehahtaa ja kuori rasva padan päältä. Lisää paprikapyre ja mausta. Anna hautua kunnes perunat niin pehmeitä että ovat hieman hajonneet ja näin suurustaneet liemeä. Tarjoa kuumana. Jos haluat, niin nokare creme fraisea tuhdintaa keittoa. Tarjoa kuumana rapeakuorisen leivän ja kylmän lager-oluen kanssa. Hyvä ruokajuoma on myös saksalaistyylinen vehnäolut.

VINKKI: Jos ei makkara miellytä, niin possusta/naudasta syntyy myös oiva versio. Vegeversion saat kun korvaat lihan ruskeilla pavuilla tai herkkusienillä.

Sipsileivitetyt kanafileet ja paprikamajoneesi

Sipsileivitetyt kanafileet ja paprikamajoneesi – resepti ja kuva: Anikó Lehtinen

4:lle

Noin 3 dl peruschipsejä

1 dl vehnäjauhoja

4-6 ohutta kanafilettä

1 kananmuna

Öljyä paistamiseen

Suolaa ja mustapippuria

Murustele sipsit käsien välissä pieniksi muruiksi. Sekoita pippuria ja suolaa vehnäjauhoihin. Leivitä ohuet kanafileet ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi— sipsimuruissa. Paista kullankeltaisiksi öljyssä.

Paprikamajoneesi

3 rkl majoneesia

2 rkl Piros Arany Csemege -paprikatahnaa

 

Lisää Anikó Lehtisen erinomaisia unkarilaisia reseptejä löydät osoitteesta http://punavuorigourmet.blogspot.com/.